Ενα παιχνίδι στον κόσμο της Επιστήμης

Επισκεφθήκαμε το Athens Science Festival και παρουσίαζουμε τα δύο εκθέματα που μας εντυπωσίασαν

Σκεφτείτε ένα φεστιβάλ καινοτομίας και επιστήμης διάρκειας έξι ημερών, σε περισσότερες από οκτώ αίθουσες στην Τεχνόπολη, με περιεχόμενο για όλες τις ηλικίες, και σε συνεργασία με 90 φορείς από τον ερευνητικό, ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χώρο: αυτό είναι το Athens Science Festival. Από την τελετή έναρξης στο Αμφιθέατρο του «Αθήνα 9.84» το επισκέφτηκαν πάνω από 20.000 άτομα -μαθητές και επισκέπτες- ενώ πραγματοποιήθηκαν περίπου 180 διαφορετικές εκδηλώσεις.

Το Athens Science Festival 2015, που ρίχνει την αυλαία του σήμερα το βράδυ, είναι ένα πραγματικό φεστιβάλ για μικρούς και μεγάλους με διαδραστικά  εκθέματα, εντυπωσιακά πειράματα, πρωτότυπα εργαστήρια, παραστάσεις, ενδιαφέρουσες ομιλίες και διαγωνισμούς επιστήμης. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον κόσμο του μέλλοντος, μια γοητευτική βόλτα στην καθημερινότητα της επιστήμης.



Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα επιτεύγματα τεχνητής νοημοσύνης, ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε δύο.

#Roboskel




Ένας πραγματικός χαμός, με ουρές παιδιών να περιμένουν, γίνεται στο ρομπότ του Ερευνητικού Κέντρου Δημόκριτος, με την επωνυμία Roboskel. Εκεί που το παιχνίδι συναντά την επιστημονική εξέλιξη, λαμβάνει χώρα μια άτυπη διαμάχη μεταξύ ρομπότ –που έχει πάνω του αυτόματους αισθητήρες- και ανθρώπου. Σε μια δύσκολη διαδρομή, τα παιδιά πρέπει να καθοδηγήσουν το Roboskel, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βρει σε κανένα εμπόδιο. Έπειτα, η επίδοση του κάθε παιδιού συγκρίνεται με την επίδοση της αυτόματης πλοήγησης που διαθέτει το Roboskel. 

«Θέλουμε να εξοικειώσουμε τις νέες ηλικίες με τη χρήση των ρομπότ αλλά και να δείξουμε πραγματικά πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι στην καθημερινότητά μας, χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις», μας λένε οι αρμόδιοι του προγράμματος από τον Δημόκριτο. «Στόχος και όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε “ρομπότ ευρείας κατανάλωσης” με αυτόματους αισθητήρες και λέιζερ απόστασης. Κάτι που ειδικά στην εποχή των tablet και των smartphone είναι πολύ πιο εύκολο», υπογραμμίζουν.

Η χρησιμότητά τους βρίσκεται στην επιτήρηση χώρων αλλά και στη μεταφορά δεδομένων από δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που θα μετατρέψει τα ρομπότ σε «οικιακές νοσοκόμες» προκειμένου να μεταδίδουν άμεσα δεδομένα βοήθειας, από το σπίτι στο νοσοκομείο, όταν κάποιος έχει πρόβλημα υγείας. 

#NewSum




Μια εφαρμογή γρήγορης και πολυφωνικής ενημέρωσης. Ένα «παιδί» της SciFY (ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής) και του Δημόκριτου, που κάνει πιο εύκολη τη ζωή όλων μας, μέσα στον βομβαρδισμό των ειδήσεων που δεχόμαστε καθημερινά. 

«Αξιοποιώντας προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, το NewSum ανατρέχει σε ειδησεογραφικές πηγές στο διαδίκτυο, ομαδοποιεί τα άρθρα που αναφέρονται στην ίδια είδηση και δημιουργεί αυτόματα μια μοναδική περίληψη από τα άρθρα όλων των πηγών. Προσφέρει δηλαδή γρήγορη και πολύπλευρη ενημέρωση πάνω στο ίδιο θέμα και μάλιστα λειτουργεί ανεξάρτητα γλώσσας», μας λέει ο Βασίλης Σαλαπάτας Executive Manager της SciFY, συμπληρώνοντας: «όλα ξεκίνησαν από το διδακτορικό του Γιώργου Γιαννακόπουλου, μέλους της ομάδας μας».
 
Το NewSum προς το παρόν είναι διαθέσιμο για android συσκευές (smartphones και tablets) και σε κάθε περίπτωση προσφέρεται για δημοσιογράφους, γραφεία τύπου, πρακτορεία ειδήσεων και κάθε λογής αποδελτιώσεις. 

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “INNOVATHENS”, το Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr