Κυνήγι θησαυρού με πρωταγωνιστή κτίρια της Αθήνας

Τι στέγαζε στο παρελθόν το Μέγαρο Βούρου και που βρίσκεται η Λέσχη των Φιλελευθέρων;

Αν την περασμένη Τετάρτη πέρασες από το κέντρο της ΑΘήνας είναι πολύ πιθανό να βρέθηκες δίπλα σε ένα κυνήγι θησαυρού εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Τη διοργάνωση δεν είχε αναλάβει κάποιος δήμος και το δώρο δεν ήταν χρηματικό έπαθλο - το ακριβώς αντίθετο. Υπο τον τίτλο “Let buildings talk”, η ομάδα City Tales
-που δημιούργησαν πέντε νέοι αρχιτέκτονες- πραγματοποίησε ένα κυνήγι θησαυρού που στόχο είχε να αναδείξει άγνωστες όψεις των κτιρίων της Αθήνας. Ενας από τα μέλη της ομάδας, ο Ηρακλής Παπαθεοδώρου,
ανέλαβε να μας αφηγηθεί τι ακριβώς διοργάνωσαν:



«Με αφετηρία το γραφείο του deBop στη Στοά Εμπόρων και μοναδικό εφόδιο έναν κενό χάρτη, το κοινό γνώρισε ιστορίες για το κτίριο της Παλιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), τον παλιό Σταθμό Α’ Βοηθειών (Κτίριο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ), το Μέγαρο Βούρου (στέγασε τους κινηματογράφους Αττικό και Απόλλων), την Οικία Δεκόζη–Βούρου (Μουσείο της πόλης των Αθηνών), τη Λέσχη των Φιλελευθέρων (Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου) και το κτίριου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Εκεί, οι συνεργάτες της City Tales έθεσαν τους παίκτες σε μικρές δοκιμασίες, επιβραβεύοντας όσους τα κατάφεραν και οδηγώντας τους στα επόμενα σημεία της διαδρομής.



»Στο τέλος του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες κάλυψαν το δάπεδο της Στοάς με ιστορίες από τα σημεία της διαδρομής αλλά και κωμικά στοιχεία ελέω Πρωταπριλιάς, συνδημιουργώντας μύθους και δίνοντάς στα κτίρια φωνή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια παρουσίαση των προηγούμενων κτιρίων που αποκατέστησε την αλήθεια, αποκάλυψε το που ακούστηκε πρώτη φορά η φράση “Σιγά τον πολυέλαιο” και κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεισφέρουν τις δικές τους ιστορίες για την αρχιτεκτονική της πόλης τους. Η αποδοχή του κοινού ήταν ιδιαίτερα θερμή και οι Αθηναίοι απέδειξαν πως αγκαλιάζουν ενέργειες που αφορούν την πόλη, δίνοντας ένα πολύ θετικό μήνυμα για επόμενες δράσεις της City Tales».




Η «ταυτότητα» της City Tales

Η City Tales είναι μια νέα επιχείρηση με έδρα την Αθήνα και όραμα να αναδείξει την αρχιτεκτονική μέσα από εναλλακτικές αφηγήσεις για το αστικό τοπίο. Ιδρυτικά μέλη της είναι οι Ιωσήφ Δακορώνιας–Μαρίνα, Ηρακλής Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Σαγώνας, Μιχάλης Στουπάκης και Γιούλη Φραδέλου. Η πρώτη τους γνωριμία έγινε πριν 10 χρόνια στα εργαστήρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στα ιστορικά κτίρια του Πολυτεχνείου. Η εταιρεία τους αναπτύσσει μια εφαρμογή για έξυπνες συσκευές που γνωρίζει την πόλη και διαμορφώνει αρχιτεκτονικές αφηγήσεις μέσα από ιστορίες που συνδέουν τα κτίρια, τους ανθρώπους πίσω από αυτά, και συνθέτουν την εικόνα της πόλης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr