Memoria στην ΑΣΚΤ
24.06.2015
07:59
Μια παράσταση αφιερωμένη στη γονιδιακή μνήμη και τις επιπτώσεις της, δια χειρός Βασίλη Σκαρμούτσου
Ο Βασίλης Σκαρμούτσος
Εκτοτε εργάστηκε με διαφόρους σκηνοθέτες, χορογράφους και εικαστικούς. Το 2012 ίδρυσε το χοροθέατρο AleaJactaEst και ξεκίνησε τη δράση του ως χορογράφος. Μέσα σε τρία χρόνια δημιουργήθηκαν οχτώ χοροθεατρικά έργα (τα τέσσερα μεγάλης διάρκειας) και δύο εικαστικές performances. Τα θέματα των έργων συνήθως αντλούνται από την κοινωνία και, μέσω της δραματουργίας και της κίνησης, αποτελούν σχόλιο πάνω σε κοινωνικά θέματα, θεσμούς και κοινωνικές συμβάσεις με -πολύ συχνά- μία δόση ειρωνείας. Αυτή την περίοδο ανεβάζει το Memoria.
είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ και της επαγγελματικής σχολής ορχηστικής τέχνης Ραλλού Μάνου. Μετά το τέλος των σπουδών του συνέχισε την εκπαίδευση του με σεμινάρια χορού, χορογραφίας, αυτοσχεδιασμού, θεάτρου, devised theatre και δραματοθεραπείας με Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες και δασκάλους.Εκτοτε εργάστηκε με διαφόρους σκηνοθέτες, χορογράφους και εικαστικούς. Το 2012 ίδρυσε το χοροθέατρο AleaJactaEst και ξεκίνησε τη δράση του ως χορογράφος. Μέσα σε τρία χρόνια δημιουργήθηκαν οχτώ χοροθεατρικά έργα (τα τέσσερα μεγάλης διάρκειας) και δύο εικαστικές performances. Τα θέματα των έργων συνήθως αντλούνται από την κοινωνία και, μέσω της δραματουργίας και της κίνησης, αποτελούν σχόλιο πάνω σε κοινωνικά θέματα, θεσμούς και κοινωνικές συμβάσεις με -πολύ συχνά- μία δόση ειρωνείας. Αυτή την περίοδο ανεβάζει το Memoria.
Θέμα του έργου είναι η μνήμη, άλλα όχι όπως την αντιλαμβανόμαστε στη καθημερινότητα μας, όχι δηλαδή η συνειδητή μνήμη που έχει τη μορφή αναμνήσεων. Αντιθέτως, πραγματεύεται τη μνήμη που μπορεί εν δυνάμει να μεταφέρεται μέσω των γονιδίων και η οποία είναι ικανή να κουβαλά αναμνήσεις και συναισθήματα στις γενιές που ακολουθούν. «Στoν άνθρωπο, μνήμη καλείται ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται και από τον οποίο ανασύρονται πληροφορίες συνειδητά», εξηγεί ο Βασίλης και συνεχίζει: «Στην ανώτερη μνήμη, που εδρεύει κυρίως στον εγκέφαλο, οι πληροφορίες μεταφέρονται, κωδικοποιούνται και καταγράφονται σε άλλη μορφή από αυτήν που μεταδίδει η πραγματικότητα στα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου».
Στη παράσταση βέβαια δεν δίνεται απάντηση για το αν υπάρχει αυτό το είδος μνήμης. Κάτι τέτοιο εξάλλου δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Εξετάζεται όμως το πώς θα λειτουργούσε αυτή σ’ ένα φανταστικό κοινωνικό περιβάλλον και ποιες θα ήταν οι προεκτάσεις της στη ζωή των ανθρώπων, πώς θα διαμορφώνονταν οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα. Ο χώρος που τοποθετείται το έργο είναι ένα φανταστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης με βασική αναφορά στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι πόλεμοι και οι δύσκολες συνθήκες συνήθως ενεργοποιούν εντονότερα τα ένστικτα, τις αισθήσεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές. Το περιβάλλον παραμένει αποστειρωμένο, μέσα στο οποίο οι ηρωίδες βιώνουν τα πάντα ως ανάμνηση. «Εν κατακλείδι», λέει κλείνοντας, «το Memoria ερευνά το κατά πόσο οι άνθρωποι δρουν και αντιδρούν με βάση ένα είδος μνήμης που προέρχεται από γενετική μνήμη και όχι από βιωματική, και πως η ίδια μνήμη λειτουργεί ως μέσο δράσης-αντίδρασης και ως μέσο επιβίωσης».
Info
Χορογραφία/σκηνοθεσία: Βασίλης Σκαρμούτσος
Ερμηνεία: Χριστίνα Αντωνοπούλου, Aννα Απέργη, Καρολίνα Απικιάν, Τζένη Βαγκοπούλου, Φωτεινή Ζούμα, Αφροδίτη Καλαφάτη, Ιωάννα Μάντζαρη, Εύα Μιχαλά, Ελιάν Ρουμιέ, Ζακλίν Σιμονιάν
Πρωτότυπη Μουσική: Ερασμία Τσίπρα
Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Διάρκεια: 70 λεπτά
Παραστάσεις: Παρασκευή 26 Ιουνίου 21:00, Σάββατο 27 Ιουνίου 21:00, Κυριακή 28 Ιουνίου 21:00
Θέατρο της Aνωτάτης Σχολής Καλών τεχνών, Πειραιώς 256
Τιμή εισιτηρίου: 10, μειωμένο 7 ευρώ
Τηλ. κρατήσεων: 695 190 2735
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr