Ο εγκέφαλος των SS

Ενα βίβλιο από τον Laurent Binet που φιλοδοξεί να μας φέρει σε καλύτερη επαφή με την Ιστορία

Ο Laurent Binet
γεννήθηκε στο Παρίσι και είναι 43 χρονών. Σπούδασε λογοτεχνία στo Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και διδάσκει γαλλικά στο Πανεπιστήμιο του Σεν-Ντενί. Είναι γιος ιστορικού και αυτής ακριβώς η «οικογενειακή του σχέση» με την Ιστορία του προσέδωσε μια σειρά από παραστάσεις, εικόνες και αφηγήσεις, κυρίως γύρω από την περίοδο της ναζιστικής θηριωδίας.

Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Goncourt Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για το HHhH. Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου του Laurent Binet είναι “HHhH - Himmlers Hirn heisst Heydrich” και αποτελεί απότοκο μιας προσωπικής έρευνας που έκανε πάνω στα βήματα του
Ράινχαρντ Χάιντριχ.

Ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, το δεξί χέρι του
Χίμλερ και νούμερο δύο στην ιεραρχία των SS, της πολεμικής μηχανής των Ναζί, είναι ένα από τα πιο κομβικά και ταυτόχρονα μισητά πρόσωπα στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης. Το μυστήριο που διέπει τα «κατορθώματά» του αποτέλεσε αφορμή για να γίνει πρωταγωνιστής πολλών ιστορικών μυθιστορημάτων που έχουν αναφορά στη ναζιστική περίοδο.

Η αιτία βρίσκεται στη μυστηριώδη φυσιογνωμία του ανδρός που έγινε γνωστός ως «ξανθό κτήνος» και «δήμιος της Πράγας». Δεξιοτέχνης του βιολιού, καλλιεργημένος, με καταγωγή από μεγαλοαστική οικογένεια, ο Χάιντριχ φέρεται ως ο εγκέφαλος των μεγαλύτερων θηριωδιών, ιδιαίτερα στην Τσεχοσλοβακία όπου εγκαταστάθηκε το 1941.



Η απόπειρα κατά της ζωής του Χάιντριχ τον Μάιο του 1942 που κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό και τον θάνατό του είναι το περιστατικό γύρω από το οποίο περιστρέφεται η αφήγηση του Laurent Binet. Η βιωματική έρευνα του Binet είναι εμφανής σε όλες τις σελίδες του βιβλίου. Ο συγγραφέας μίλησε με πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο την εποχή εκείνη και θα μπορούσαμε να πούμε πως μπαίνει μέσα στο μυαλό και το σώμα του Χάιντριχ και μας αφηγείται την Ιστορία.

Οπως ο ίδιος υπογραμμίζει: «Υπήρχαν ίχνη, ολοζώντανα ακόμη, από το δράμα που είχε παιχτεί σε εκείνο τον χώρο πριν από εξήντα χρόνια: η πίσω όψη του φεγγίτη, έτσι όπως τη βλέπει κανείς απέξω, ένα μικρό τούνελ, τα σημάδια από τις σφαίρες στους τοίχους και τη θολωτή οροφή, δυο ξύλινα πορτάκια. Υπήρχαν όμως και φωτογραφίες με τα πρόσωπα των αλεξιπτωτιστών, σε ένα κείμενο γραμμένο στα τσέχικα».

Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι: «Δύο Τσεχοσλοβάκοι παρτιζάνοι σταλμένοι από το Λονδίνο πέφτουν με αλεξίπτωτο σε δασική περιοχή κοντά στην Πράγα. Θα επιτεθούν με πυροβολισμούς και ρίψη χειροβομβίδας στη θωρακισμένη Μερσεντές που μετέφερε τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, τραυματίζοντας τον θανάσιμα».

Πέντε χρόνια μετά το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κέδρος» και θα λέγαμε πως εμπίπτει στην κατηγορία του ιστορικού θρίλερ. Ο Laurent Binet διηγείται την ιστορία με αφοπλιστικά απλό και μοντέρνο τρόπο. Παραθέτει τα γεγονότα, χτίζει λογοτεχνικές γέφυρες εκεί που τα ντοκουμέντα απουσιάζουν, επιστρέφει στα γραφόμενά του για να τα ελέγξει και να τα σχολιάσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr