Ιστορίες πίσω από τις παιδικές χαρές του κόσμου

Ο Τζέιμς Μόλισον φωτογράφισε και μας παρουσιάζει στο λεύκωμα “Playground” στιγμές από τον… φυσικό χώρο των παιδιών σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη 

Ο Τζέιμς Μόλισον
είναι ένας πολίτης του κόσμου. Γεννήθηκε στην Κένυα το 1973 και μεγάλωσε στην Αγγλία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γηραιά Αλβιόνα στα πεδία των τεχνών και της φωτογραφίας, πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς για την Ιταλία, προκειμένου να εργαστεί για τη Fabrica, το «δημιουργικό εργαστήρι» της Benetton, το οποίο πειραματίζεται πάνω σε νέες μορφές επικοινωνίας. Το 2011 ανέλαβε χρέη creative editor στο Colors Magazine.

Η φωτογραφία ήταν ανέκαθεν το πάθος του Τζέιμς. Τα πρότζεκτ του εστιάζουν σε πρωτότυπα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Το… μάτι του τού εξασφάλισε μάλιστα σε ηλικία μόλις 26 ετών το Βραβείο Βικ Όντεν της Βασιλικής Φωτογραφικής Κοινότητας, μίας από τις παλαιότερες φωτογραφικές κοινότητες του κόσμου. Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ του Τζέιμς έχει τίτλο “Playground” και εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο. Ο διακεκριμένος φωτογράφος απαθανάτισε παιδιά να παίζουν στον… φυσικό τους χώρο για αυτή την ηλικία: στις παιδικές χαρές - ή για τις ακρίβεια στα προαύλια των σχολείων. Δεν περιορίστηκε όμως σε μία χώρα. Στο λεύκωμά του θα θαυμάσει κανείς φωτογραφίες από πλούσιες χώρες, όπως η Ιταλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, από αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Ινδία, αλλά και από φτωχότερες χώρες, όπως η Κένυα και η Σιέρα Λεόνε.

Καθεμία από αυτές τις εικόνες μας δίνει μία πρόγευση για το πώς θα εξελιχθούν τα παιδιά κάθε χώρας, καθώς μας δείχνει αποκαλυπτικές πληροφορίες για το περιβάλλον στο οποίο ζουν, αλλά και τις νόρμες που επικρατούν, παράλληλα όμως με τα παιδικά γέλια και τα παιχνίδια. Ο Τζέιμς έδωσε πρόσφατα ένα χαρακτηριστικό δείγμα φωτογραφιών στον Χάρισον Τζέικομπς του Business Insider, διηγούμενος παράλληλα και μία σύντομη ιστορία που κρύβεται πίσω από καθεμία τους.

Δημοτικό σχολείο Σοχέι, Ιαπωνία



Εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού κόστους γης στο Τόκιο, αυτή η παιδική χαρά κατασκευάστηκε στη στέγη του σχολείου. Τα παιδιά επιτρέπεται να παίζουν μόνο με μαλακές μπάλες, για την περίπτωση που κάποια από αυτές καταλήξει στο κεφάλι ενός ανυποψίαστου περαστικού κάτω στον δρόμο. Το προαύλιο διαθέτει συρόμενη οροφή, η οποία παίζει μουσική καθώς κλείνει. Κάθε δύο ημέρες τα παιδιά καθαρίζουν το σχολείο. Ο διευθυντής λέει ότι είναι σημαντικό να μάθουν να καθαρίζουν μόνα τους.

Δημοτικό σχολείο Κρου Μπέι, Σιέρα Λεόνε



Αυτό το σχολείο στην πρωτεύουσα Φριτάουν λειτουργούσε παλιά ως στρατόπεδο. Δεν υπάρχει αποχέτευση, ούτε διακομιδή σκουπιδιών και το σχολείο παραμένει κλειστό από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, καθώς προκαλούνται πλημμύρες από τον ποταμό Κροκοντάιλ. Οι δάσκαλοι πληρώνονται με λεφτά που συγκεντρώνουν οι γονείς.

Λύκειο Ίνγκλγουντ, ΗΠΑ



Πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο στο Λος Άντζελες. Ο Τζέιμς τράβηξε αυτή τη φωτογραφία λίγο πριν από την έναρξη μίας σχολικής αθλητικής δραστηριότητας.

Λύκειο Χολτζ, Ισραήλ



Αυτό το σχολείο στο Τελ Αβίβ είναι συνδεδεμένο με την ισραηλινή αεροπορία. Σχεδόν το σύνολο των αποφοίτων του θα καταταγεί στο σώμα ως μηχανικοί υπολογιστών, ειδικοί ηλεκτρονικών και μηχανικοί. Διακρίνουμε τραπέζια για πινγκ πονγκ και σκάκι, αλλά και το διόλου διακριτικό ελικόπτερο.

Μοναστική σχολή Ντετσέν Ποντράνγκ, Μπουτάν



Η σχολή έχει ως θέα την πρωτεύουσα της χώρας, Θιμπού. Τα παιδιά εκεί διάγουν ένα λιτό βίο: κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα. Οι ψείρες και οι ψύλλοι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι. Τα περισσότερα αγόρια καταλήγουν σε αυτό το μέρος επειδή οι οικογένειές τους δεν μπορούν καν να τα ταΐσουν.

Σχολείο αρρένων Αΐντα, Δυτική Όχθη


Το σχολείο βρίσκεται στον καταυλισμό προσφύγων Αΐντα, κοντά στη Βηθλεέμ. Εκεί κοντά είχαν ξεσπάσει οι συγκρούσεις της πρώτης Ιντιφάντα και οι τοίχοι ενισχύθηκαν για την καλύτερη προστασία των μαθητών. Έξω από την είσοδο δεσπόζει το ισραηλινό Τείχος. Οι μαθητές συνηθίζουν να πετούν πέτρες στους στρατιώτες όταν αυτοί δεν τους βλέπουν.

Σχολείο Βάλεϊ Βιου, Κένυα



Το σχολείο βρίσκεται στην παραγκούπολη Μαθάρε του Ναϊρόμπι. Οι τοίχοι των αιθουσών είναι από μπετόν και οι οροφές από λαμαρίνα. Όταν βρέχει, οι δάσκαλοι αναγκάζονται να σταματήσουν το μάθημα. Οι αίθουσες είναι τόσο πηγμένες, που οι μαθητές αναγκάζονται να πηδούν τα θρανία για να βγουν έξω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr