Το ελληνικό λογισμικό των... βραβείων

Ο Παναγιώτης Καρακίτσιος μιλάει για την παγκόσμια καινοτομία του πολυβραβευμένου λογισμικού Geomiso

Ο Παναγιώτης Καρακίτσιος
είναι από τους χαρακτήρες που μόλις τον γνωρίσεις θα τον χαρακτηρίσεις φύσει αισιόδοξο άνθρωπο. Από αυτούς που δεν θα διαμαρτυρηθούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο εργασιακό τους περιβάλλον, αλλά θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους όχι μόνο για να βρουν λύση σε κάθε πρόβλημα, αλλά και για να το εκμεταλλευτούν ώστε να βελτιωθούν. Χαρακτηριστικά, βέβαια, που πρέπει να έχει κάθε εμπλεκόμενος με τον χώρο των startups αν θέλει να απογειώσει την ίδεα του και να μη μείνει στάσιμος.

Ολα αυτά τα διαπίστωσα για πρώτη φορά όταν διακρίθηκε με την ομάδα του στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που συνδιοργανώνουν η Eurobank και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. Εκεί, το Geomiso, όπως λέγεται το λογισμικό που έχει αναπτύξει, αναδείχθηκε ως ένα από τα 10 καλύτερα πρότζεκτ στην κατηγορία εφαρμοσμένης έρευνας μεταξύ 208 συμμετοχών. Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν ξανά μόλις κατέλαβε το πρώτο βραβείο στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας “ideatree 2014”, ανάμεσα σε 192 συμμετοχές. Και, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συναντήσεις τρίτωσαν όταν βρέθηκε στην πέμπτη θέση του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού «i-bank, Καινοτομία και Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας ανάμεσα σε 422 συμμετοχές.

Οπως μου εξηγεί, αυτές δεν είναι οι μόνες διακρίσεις που έχει αποσπάσει. Αποφασίζω ωστόσο να μην τις παραθέσω, όχι επειδή δεν είναι εξίσου σημαντικές, αλλά γιατί θα βρισκόμασταν να διαβάζουμε έναν κατάλογο αρκετά μεγάλο, την ουσία του οποίου έχουμε ήδη καταλάβει. «Το Geomiso είναι πλέον ένα πολυβραβευμένο λογισμικό, το οποίο έχει αξιολογηθεί από πληθώρα ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και τραπεζιτών», μου λέει, «ενώ χρηματοδοτείται από την πρέσβειρα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ
Μπιλ Κλίντον».



Ολα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010, «απόγευμα Πέμπτης, 15 Ιουλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης με τη σχολαστικότητα που τον διακρίνει. Επειτα από εκτενή επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας με τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανόλη Παπαδρακάκη, συνειδητοποίησε το τεράστιο κενό που υπάρχει στη διεθνή αγορά λογισμικού για ένα πρόγραμμα με διττή φύση, το οποίο θα ενοποιεί πλήρως τον σχεδιασμό με την ανάλυση έργων μηχανικού. Εκείνο το απόγευμα προγραμμάτισε τις πρώτες γραμμές κώδικα. Πέντε χρόνια αργότερα, το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό σχεδιασμού και ισογεωμετρικής ανάλυσης είναι γεγονός.

Το Geomiso λοιπόν αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό CAD (Computer-Aided Design)/CAE (Computer-Aided Engineering) «δύο σε ένα», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σχεδιαστικό πρόγραμμα, όσο και ως λογισμικό προσομοίωσης έργων μηχανικού. «Σχεδιάζει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα έργα μηχανικού με οσοδήποτε πολύπλοκη γεωμετρία (πχ. αυτοκίνητο, πλοίο, αεροσκάφος, κτιριακά) σε σύγκριση με τα υφιστάμενα εμπορικά λογισμικά. Ταυτόχρονα μελετά πιο αποδοτικά και με δραστικά αυξημένη ακρίβεια τη συμπεριφορά τους (παραμορφωμένη κατάσταση, έλεγχος αντοχής)». Απευθύνεται τόσο σε μηχανολόγους, ναυπηγούς, πολιτικούς μηχανικούς όσο και σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και γραφίστες.

Δεν αποτελεί, όπως τονίζει, μία ακόμη απλή διαδικτυακή εφαρμογή ή ένα plug-in, αλλά συνιστά τόσο ένα ισχυρό ερευνητικό εργαλείο για την ακαδημαϊκή κοινότητα (υπολογιστική γεωμετρία, υπολογιστική μηχανική), όσο και ένα ισχυρό τεχνολογικό εργαλείο για την επαγγελματική κοινότητα των μηχανικών. Παράλληλα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροναυπηγική, την άμυνα, τη βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων και την εμβιομηχανική. «Η τεχνολογική καινοτομία και η μοναδικότητα του Geomiso έγκειται στην απόλυτα συνυφασμένη του φύση σχεδιασμού (CAD) και ανάλυσης (CAE), την οποία οφείλει στη ρηξικέλευθη μέθοδο της ισογεωμετρικής ανάλυσης. Η επαναστατική αυτή μέθοδος υπολογιστικής μηχανικής βρίσκεται στην αιχμή του επιστημονικού ενδιαφέροντος διεθνώς την τελευταία δεκαετία, καθώς αίρει τα μειονεκτήματα παλαιότερων μεθόδων».



Οντας υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΜΠ, ελεύθερος επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός και έχοντας πίσω του δεκαετή ερευνητική εμπειρία, εύλογα αναρωτιέται κανείς πως και δεν έφυγε κι αυτός στο εξωτερικό. Ο ίδιος όμως δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της παραμονής στη χώρα μας και της συστηματικής δουλειάς. «Το κοινό πάθος για πρωτοποριακή έρευνα και το κοινό όραμα για το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό σχεδιασμού και ισογεωμετρικής ανάλυσης αποτέλεσαν το πιο αποτελεσματικό ανάχωμα στον αρνητισμό της τελευταίας πενταετίας», υποστηρίζει, επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις του και συνεχίζει: «Οπως έχει αποδείξει η ιστορία, οι περίοδοι οικονομικής κρίσης είναι οι πλέον κατάλληλες για ένα δυνατό ξεκίνημα μεγαλόπνοων και φιλόδοξων σχεδίων. Εμείς έχουμε μετατρέψει την κρίση σε σύμμαχο».

Γνωρίζει φυσικά πως σε περίοδο ανάπτυξης και επαρκούς ρευστότητας, θα είχαν εξασφαλίσει με την ομάδα του πολύ πιο γρήγορα και εύκολα το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για το επόμενο βήμα. «Πολύ πιθανόν όμως να μην είχαμε σημειώσει την ίδια επιτυχία, καθώς το Geomiso δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Η κρίση μάς πείσμωσε και αποτέλεσε ένα δυνατό κίνητρο για σκληρή δημιουργική εργασία». Στο πλαίσιο αυτό συμβουλεύει τους νέους με όραμα να ακολουθήσουν τη δική τους τακτική, δηλαδή να μην επιτρέπουν στις συγκυρίες να καθορίζουν το μέλλον τους. «Αν επιλέγαμε να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό, δεν θα είχαμε αντάξια εξέλιξη και δυναμική», λέει με σιγουριά.

Το κλειδί λοιπόν της επιτυχίας, κατά την άποψή του, βρίσκεται στην πεποίθηση πως κάθε αξιόλογο πρότζεκτ οφείλει να επιλύει ένα μείζον πρόβλημα με αντίκτυπο στη διεθνή οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. «Το Geomiso πέτυχε, καθώς συνιστά “disruptive innovation”, ενώ ευελπιστεί να βελτιώσει τον τρόπο σκέψης των μηχανικών διεθνώς και να προσφέρει στην ανθρωπότητα πιο ποιοτικά έργα μηχανικού». Στόχος τώρα είναι η κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης του λογισμικού στη διεθνή αγορά, καθώς και η εξέλιξη του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας με τη δημιουργία 80 νέων θέσεων εργασίας για μηχανικούς και προγραμματιστές. «Η εταιρεία μας», καταλήγει, «θα στηρίξει το νέο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό. Αυτό που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας μας και μεγάλο μέρος του οποίου έχει δυστυχώς αναγκαστεί να μεταναστεύσει την τελευταία πενταετία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr