Είσαι κατάλληλος για αστροναύτης;

H NASA προσλαμβάνει και εμείς σου παρουσιάζουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βρεθείς στο διάστημα

Στις 14 Δεκεμβρίου η NASA πρόκειται να ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις με στόχο να προσλάβει νέους αστροναύτες για τα διαστημικά της πρόγραμματα. Σε αντίθεση με ό,τι πολλοί πιστεύουν, οι προϋποθέσεις που θέτει δεν είναι τόσο εξωπραγματικές - αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι και εύκολες. Εάν λοιπόν ήταν πάντα το όνειρό σου να θαυμάσεις τη γη από ψηλά και παράλληλα να έχεις μισθό που κινείται ανάμεσα σε 62.000 και 135.000 ευρώ τον χρόνο (περίπου 5.000 με 11.000 ευρώ τον μήνα), τότε συνέχισε το διάβασμα.

Καταρχήν δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια. Ενδεικτικά, στον προηγούμενο γύρο προσλήψεων οι ηλικίες των επιτυχόντων κινήθηκαν μεταξύ 26 και 46 ετών. Επίσης η όρασή σου δεν χρειάζεται να είναι άριστη - αρκεί βέβαια να είσαι διατεθειμένος να υποβληθείς σε εγχείρηση για να τη βελτιώσεις (πχ για να αφαιρέσεις τη μυωπία σου). Όσο για τις σπουδές σου, ένα καλό μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σου προσθέτουν πόντους, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα. Αρκεί ένα πτυχίο στους τομείς του μηχανικού, βιολόγου, φυσικού ή μαθηματικού -και τουλάχιστον τρία χρόνια σχετική εργασιακή εμπειρία- ή 1.000 ώρες πτήσης ως πιλότος αεριωθούμενου αεροσκάφους.

Απαραίτητες προϋπόθεσες ακόμα είναι να μπορείς περάσεις τα τεστ φυσικής κατάστασης που θέτει η NASA και να έχεις την αμερικάνικη υπηκοότητα. Το ύψος σου, τέλος, να κυμαίνεται μεταξύ 1,58 και 1,90 μέτρων και να μην έχεις πολύ υψηλή ή χαμηλή πίεση. Καλό είναι να γνωρίζεις βέβαια, για να μην ψάχνεσαι μετά, πως η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος στοχεύει να στείλει αστροναύτες σε αστεροειδή μέχρι το 2025 και στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Για να υποβάλεις την αίτησή σου μπορείς να κάνεις κλικ εδώ. Έχε υπόψη μόνο πως ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός: στον πιο πρόσφατο γύρο προσλήψεων τελικά επιλέχθηκαν 8 από τους συνολικά 6.400 υποψήφιους. Α, και πως σε περίπτωση που γίνεις αποδεκτός ενδέχεται να πετάξεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με εμπορικά διαστημόπλοια ή με το νέο ερευνητικό διαστημόπλοιο Orion (πρότζεκτ που ακόμα αναπτύσσεται).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr