“Ash vs Evil Dead”: Η πιο διασκεδαστική σειρά τρόμου που έχεις δει ποτέ!

Οι παραγωγοί και ο πρωταγωνιστής της cult τριλογίας “Evil Dead” ξαναχτυπούν, αυτή τη φορά στη μικρή οθόνη

Θέλεις να μαντέψεις ποια είναι η καλύτερη τηλεοπτική σειρά (βάσει της βαθμολογίας των χρηστών του IMDB) που έκανε ντεμπούτο το 2015 - τουλάχιστον βάσει των έως τώρα δεδομένων; Και όμως, δεν είναι ούτε το “Daredevil” ούτε το “Better call Saul”. Δεν είναι καν το “Narcos”! Εντάξει, ας το πάρει το ποτάμι… Με βαθμολογία 9,1 με άριστα το 10, την πρώτη θέση έχει καταλάβει το “Ash vs Evil Dead”. Πράγματι, το δείγμα των βαθμολογητών είναι σχετικά μικρό συγκριτικά με τις υπόλοιπες blockbuster σειρές. Και σίγουρα, η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών του IMDB που έδωσε το δεκαράκι ή το εννιαράκι του στη δουλειά του Σαμ Ράιμι
και της παλιοπαρέας του είναι αφοσιωμένο κοινό (ή “cultists” που λένε σε μερικά χωριά) της κινηματογραφικής τριλογίας “Evil Dead” που έγραψε τη δική της ιστορία στις ταινίες τρόμου. Ανάμεσα, όμως, σε όλα αυτά υπάρχει μία εξαιρετική σειρά που θα λατρέψουν όλοι όσοι τρελαίνονται για αίμα, φρικιαστικούς θανάτους, πλάσματα του κάτω κόσμου και φυσικά χιούμορ!



Το “Ash vs Evil Dead” ξεκινά 30 χρόνια μετά από τα αποτρόπαια γεγονότα που συνέβησαν σε μία απομακρυσμένη καλύβα βαθιά μέσα στο δάσος που στοίχισαν στον κεντρικό ήρωα Ας Γουίλιαμς (Μπρους Κάμπελ
τους τρεις φίλους του, την αδελφή του και το δεξί του χέρι. Ο Ας συνεχίζει τη ζωή του, χωρίς να έχει αλλάξει πολύ. Ζει μόνος του σε ένα τροχόσπιτο, ακούει φανατικά Deep Purple (το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με το φανταστικό “Space truckin”), εργάζεται σε ένα μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών -και σίγουρα δεν θα ανακηρυχθεί ποτέ «υπάλληλος του μήνα»- και τα βράδια συχνάζει σε μπαρ, πέφτοντάς τη σε γυναίκες. Βέβαια, ο χρόνος δεν ήταν πολύ ευγενικός μαζί του, για αυτό και ο Ας φορά στενό κορσέ και μασέλα. Κάπως έτσι φτάνουμε σε αυτό το μοιραίο βράδυ που ο Ας γίνεται λιώμα μαζί με τη γυναικεία παρέα του, παίρνει το “Necronomicon Ex Mortis” (το βιβλίο που τα προκάλεσε όλα εξαρχής στην τριλογία) και απαγγέλλει αποσπάσματα. Με συνοπτικές διαδικασίες, άνοιξε την πύλη της Κολάσεως και οι δαίμονες απελευθερώθηκαν με σκοπό να κυριεύσουν τη γη!

Η σειρά, όπως αναφέραμε, στηρίζεται στην τριλογία “Evil Dead”, μία από τις πιο επιτυχημένες cult παραγωγές τρόμου που πυροδότησε τη δημιουργία σχετικών τίτλων video games, ένα αποτυχημένο remake το 2013, αλλά και μία σειρά κόμικς, στην οποία βλέπουμε τον βασικό ήρωα Ας να τα βάζει με κακούς από άλλα franchises, όπως τον Φρέντι και τον Τζέισον, αλλά και να σώζει τη ζωή του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα! Αποτέλεσε επίσης και τη δουλειά που έβαλε τον Σαμ Ράιμι στον χάρτη του Χόλιγουντ (ήταν μόλις 20 ετών όταν άρχισε να γυρίζει την πρώτη ταινία) και έκανε τον Μπρους Κάμπελ cult είδωλο. Ορισμένα στιγμιότυπα από τις δύο πρώτες ταινίες (αλλά όχι από την τρίτη, λόγω περιορισμών στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας) βλέπουμε μάλιστα στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, υπό τη μορφή flashback.


Η καλύβα στο δάσος. Εκεί που άρχισαν όλα πριν από σχεδόν 35 χρόνια...

Αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της σειράς είναι ο κεντρικός ήρωας, αλλά και ο ηθοποιός που τον υποδύεται. Άλλωστε, αυτοί οι δύο φαίνονται σε ένα βαθμό συνυφασμένοι μεταξύ τους. Ο ίδιος ο Κάμπελ έχει δηλώσει εξάλλου: «Υπάρχει ένα μεγάλο στοιχείο του εαυτού μου σε κάθε ρόλο που υποδύομαι. Οι ηθοποιοί που λένε ότι μπορούν να ‘βουτήξουν βαθιά’ σε έναν χαρακτήρα είτε είναι σχιζοφρενείς είτε λένε ψέματα». Ο Ας είναι το τελευταίο πράγμα που θα περίμενες από έναν ήρωα. Κάνει συνέχεια γκάφες, επομένως η υπερβολική αυτοπεποίθησή του φαίνεται κάπως αβάσιμη, είναι ένας σεξιστής γυναικάς, πίνει (αλκοόλ και μπάφο), καλλιεργεί στερεότυπα και γενικά είναι η νέμεση του πολιτικά ορθού. Για παράδειγμα, σούρνει στον συνάδελφό του, Πάμπλο, ένα σωρό στερεοτυπικά παρατσούκλια που έχουν σχέση με τους Μεξικάνους (λεπτομέρεια: ο ίδιος ο Πάμπλο είναι από την Ονδούρα, όχι από το Μεξικό…). Και όμως, παρ’ όλα αυτά έχει ένα χάρισμα, μία γοητεία που κάνει το κοινό να τον συμπαθήσει, ακόμα και να τον λατρέψει.

Ενώ οι ταινίες στρέφουν τα φώτα τους κυρίως στον Ας, το “Ash vs Evil Dead” ακολουθεί άλλο δρόμο. Οι δημιουργοί αποφάσισαν να ρίξουν δίπλα στον κεντρικό ήρωα και άλλους χαρακτήρες. Πρόκειται για μία συνετή επιλογή, δεδομένου ότι το μοντέλο των ταινιών δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί αυτούσιο στην τηλεόραση και να έχει το ίδιο, θετικό αποτέλεσμα και αυτό γιατί η πλήρης επικέντρωση σε ένα και μόνο πρόσωπο ακόμα και σε έναν κύκλο 10 επεισοδίων ημίωρης διάρκειας (όπως είναι αυτός της συγκεκριμένης σειράς) θα κούραζε κάποια στιγμή τους θεατές.


Ας εναντίον δαιμονισμένων

Έτσι, μαζί με τον Ας συστρατεύονται άλλοι δύο υπάλληλοι του καταστήματος όπου δουλεύει. Ο Πάμπλο Σιμόν Μπολιβάρ είναι ένας αγαθός πιτσιρικάς που έχει θεοποιήσει τον Ας, νομίζοντας ότι είναι ο «Εκλεκτός» που θα ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο Κακό. Η τρίτη της παρέας, η Κέλι Μάξγουελ έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη. Όταν ο Πάμπλο της λέει ότι μπορεί να τους βοηθήσει, αυτή απαντά αφοπλιστικά: «Αυτός ο ηλίθιος; Αστειεύεσαι; Αυτός δεν μπορεί να βοηθήσει πουθενά». Οι δημιουργοί της σειράς έπεσαν διάνα με τους δύο φρέσκους ηθοποιούς-συμπρωταγωνιστές, τον Ρέι Σαντιάγκο και την Ντέινα ΝτεΛορένζο αντίστοιχα, οι οποίοι μας δίνουν δύο πολύ αστείους χαρακτήρες (ο καθένας με τον τρόπο του) που πλαισιώνουν ιδανικά τον Ας.

Στο καστ συμμετέχει επίσης η Λούσι Λόουλες (η γνωστή «Ζήνα»), στον ρόλο της Ρούμπι Νόουμπαϊ, ενός μυστηριώδους χαρακτήρα που καταδιώκει τον Ας και με κάποιο τρόπο αποτελεί έναν ακόμη συνδετικό κρίκο με την τριλογία. Η λιγότερο ενδιαφέρουσα περίπτωση του καστ ακούει στο όνομα Τζιλ Μαρί Τζόουνς, στον ρόλο της αστυνομικού Αμάντα Φίσερ, η οποία επίσης βρίσκεται στα χνάρια του Ας, πιστεύοντας ότι αυτός κρύβεται πίσω από αυτή την έξαρση των αφύσικων φαινομένων που έχουν πλήξει την πόλη.


Μία στρατιά από Deadites και η «Ζήνα» κυνηγούν τον Ας. Ο καθένας για τους λόγους του

Ασφαλώς, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε και την πηγή, ή καλύτερα την πύλη, του Κακού. Το “Necronomicon Ex Mortis”, το οποίο είναι δεμένο με ανθρώπινο δέρμα και γραμμένο με ανθρώπινο δέρμα και δίνει οδηγίες για το πώς θα ανοίξει η «κερκόπορτα» της γης στην κόλαση αποτελεί έναν προφανή φόρο τιμής στον «άρχοντα» των ιστοριών τρόμου Χ. Φ. Λάβραφτ. Στο λαβκραφτιανό σύμπαν, το «Νεκρονομικόν» γράφτηκε από τον τρελό Άραβα Αμπντούλ Αλχαζρέντ και περιέχει την ιστορία των Αρχαίων, καθώς και τα μέσα για να τους καλέσεις.

Η σειρά είναι κατά βάση σειρά τρόμου. Οι σκηνές είναι εξαιρετικά ατμοσφαιρικές και προκαλούν ανησυχία στον θεατή, καθώς τον προϊδεάζουν ότι κακό θα συμβεί. Τα ξαφνιάσματα από τους Deadites είναι συχνά και σε πιάνουν απροετοίμαστο, οι πίδακες αίματος από τα κακόμοιρα θύματα ακόμα πιο συχνοί και τα ίδια τα δαιμονισμένα πτώματα που επιτίθενται στον Ας, την παρέα του και τον άμαχο πληθυσμό είναι πολύ τρομακτικά (οι μακιγιέρ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά). Όμως ακόμα και στις τρομακτικές σκηνές υπάρχει το στοιχείο του αστείου, με τον Ας πχ. να μοιράζει χιουμοριστικές ατάκες λίγο πριν ανατινάξει το κεφάλι του επόμενου Deadite. Σε καμία περίπτωση, η σειρά δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά και αυτό βγαίνει με εντυπωσιακά γοητευτικό τρόπο προς τα έξω.


Το παρεάκι απευθύνεται σε έναν βιβλιοπώλη για να αποκρυπτογραφήσει το “Necronomicon Ex Mortis”

Αν δεν έχεις πειστεί να δεις τη σειρά ενώ παρακολουθείς ήδη το “Walking dead”, ο Μπρους Κάμπελ διασκεδάζει τις όποιες αμφιβολίες. Στο σενάριο “Ash vs Walking Dead” που «άφησε να διαρρεύσει» ο ηθοποιός στο Twitter την 1η Δεκεμβρίου, διαβάζουμε: «Ακόμα ντυμένος με τη ρόμπα του νοσοκομείου και αποπροσανατολισμένος από το κώμα, ο Ρικ Γκράιμς, βγαίνει από το νοσοκομείο […]. Το πάρκινγκ και όλος ο ορίζοντας έχουν γεμίσει με αποκεφαλισμένα πτώματα σε αποσύνθεση. Ο Ρικ παραπατά στον δρόμο και βλέπει ένα Oldsmobile Delta Royale του 1973 [το αυτοκίνητο του Ας] παρκαρισμένο στο κέντρο ενός σωρού από πτώματα. Στην οροφή του αυτοκινήτου κάθεται ένας αιματοβαμμένος Ας. Ρικ (πανικόβλητος): ‘Τι στον διάολο συμβαίνει;’. Ας: ‘Αποκάλυψη με ζόμπι. Μπορείς να πας να ξανακοιμηθείς. Το φρόντισα’. ΤΕΛΟΣ». Ποιος είναι το αφεντικό τώρα;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr