Παιχνίδια ενηλίκων

Pegneon: η startup που θέλει να αναβαθμίσει τον τρόπο εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων

Εχοντας σπουδάσει ευρωπαϊκή κοινωνιολογία και ψυχολογία σε Αγγλία και Ισπανία και έχοντας εργαστεί σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην Ισπανία, η Δανάη Αντωνοπούλου αποφάσισε πριν από πέντε χρόνια να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μαζί της κουβάλησε και μία διαφορετική αντίληψη πάνω στις εταιρικές σχέσεις, σύμφωνα με την οποία όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να βελτιώνονται διαρκώς, αρκεί να τους προσεγγίσεις σωστά. Για να εφαρμόσει τις ιδέες της αποφάσισε να ιδρύσει την Pegneon, μια startup που θέλει να αναβαθμίσει τον τρόπο εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

«H εμπειρία μου στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, στον οποίο ασχολήθηκα για τέσσερα χρόνια στην Ισπανία, μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω μια διαφορετική εταιρική κουλτούρα», μου εξηγεί, πιάνοντας την ιστορία της από την αρχή. «Το μικρόβιο, όμως, μπήκε μέσα μου λίγα χρόνια πριν, όταν σε μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο ένας καθηγητής ανέφερε ότι οι άνθρωποι για να γίνουν καλύτεροι πρέπει να προσαρμόζονται στα δεδομένα της εποχής τους και να μη μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν». Αποφάσισε έτσι να ιδρύσει την inspiringcareer.gr, μια πλατφόρμα με στόχο την ανάπτυξη σταθερών δεσμών συνεργασίας μεταξύ εταιρειών και εξειδικευμένων στελεχών που αναζητούν «δυναμισμό και όχι παθητικότητα, μακροχρόνιους συνεργάτες και όχι υπαλλήλους».



Στο συγκεκριμένο περιβάλλον οι εταιρείες διεξάγουν, σε ετήσια βάση, σεμινάρια για το ανθρώπινο δυναμικό τους με θέματα όπως η ηγεσία, η ομαδικότητα, οι αξίες της εταιρείας και οι κανόνες της εύρυθμης εταιρικής λειτουργίας που πρέπει να ακολουθούνται. Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου σεμιναρίου, η Δανάη συνειδητοποίησε ότι οι περισσότεροι έβρισκαν βαρετή τη διαδικασία της εκπαίδευσης γιατί οι άνθρωποι είχαν προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής τους, αλλά ο τρόπος εκπαίδευσης είχε μείνει προσκολλημένος στο παρελθόν.

Εβαλε, λοιπόν, μπροστά την Pegneon με στόχο την ανάπτυξη παιχνιδιών με εκπαιδευτικό σκοπό. Για να τα καταφέρει πήρε μαζί της άλλα πέντε άτομα: τον Σωτήρη Γυφτόπουλο, προγραμματιστή παιχνιδιών, την Ερμιόνη Κοντολαιμάκη, creative director, τον Στέφανο Τσακλίδη, προγραμματιστή λογισμικού, την Αλκη Αντωνοπούλου, instructional designer, και τον Γιάννη Γκέκη, 3D animator. Οσο για το όνομα της startup, προέρχεται από τη λέξη παίγνιο, που σημαίνει παιχνίδι. «Η Pegneon συνδυάζει την ελληνική κουλτούρα με την εκπαίδευση και αυτό είναι το όραμά μας: να μπορούμε να προσφέρουμε educational games που έχουν στόχο τη γνώση και την πρόληψη».



Μέσα σε έναν χρόνο λειτουργίας η ομάδα έχει καταφέρει να αναπτύξει τρεις εφαρμογές, το Fire Safety Game, το Induction Game και τα Safety Games. To Fire Safety Game αναφέρεται στους κανόνες ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούμε όλοι στην καθημερινότητά μας και σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι διάρκειας 10 λεπτών», τονίζει η Δανάη, «και εξετάζει όλη τη θεματολογία που πρέπει να γνωρίζει ένας εργαζόμενος στον χώρο που κινείται τις περισσότερες ώρες της ημέρας».

Το Induction Game, από την πλευρά του, έχει ως αντικείμενο τις βασικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται από τις εταιρείες ώστε να ενσωματώνονται ομαλά οι νεοεισερχόμενοι υπάλλήλοι στο εργασιακό τους περιβάλλον. «Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό παιχνίδι αναβαθμίζει τον τρόπο ένταξης των ανθρώπων στις εταιρείες που θέλουν να έχουν μια διαφοροποιημένη εταιρική κουλτούρα και εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης στο ανθρώπινο δυναμικό τους», διευκρινίζει. Τα Safety Games, τέλος, σχετίζονται με θέματα ασφάλειας σε χώρους αυξημένης επικινδυνότητας, όπως εργοστασιακοί χώροι διαφόρων κλάδων.

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας, η Δανάη μού αναλύει τις προοπτικές του κλάδου, εκφράζοντας την άποψη ότι «ο χώρος του gaming γενικότερα δεν είναι μια μόδα που θα περάσει». Πιστεύει, μάλιστα, πως οι νεότερες γενιές υιοθετούν ήδη τις νέες τεχνολογίες, εκπαιδεύονται μέσω serious games, educational games και learning games και στη συνέχεια μοιράζονται τις εμπειρίες τους μέσω social media. «Θεωρώ πως έχουμε μπροστά μας έναν μεγάλο κύκλο ανάπτυξης, όπου δεν θα μιλάμε για serious games αλλά για παγκοσμιοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας, με ανεξάντλητες δυνατότητες».



Οπως είναι φυσικό, βέβαια, η ανάπτυξη αυτή δεν μπορεί να αφήσει τον ανταγωνισμό αδιάφορο. Γι’ αυτό η ομάδα φροντίζει τα educational games της να αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τις διευθύνσεις ανθρωπίνου δυναμικού των εταιρειών, προσφέροντας αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία με τις επιδόσεις των υπαλλήλων με στόχο τον εμπλουτισμό και την ενδυνάμωση της εκπαίδευσης τους. «Ολα μας τα παιχνίδια είναι βασισμένα στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, που έχει τις δικές της προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια ή τη γενικότερη εκπαίδευση του προσωπικού της. Επιπλέον, το πλεονέκτημα των εκπαιδευτικών παιχνιδιών της Pegneon είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται είτε σε online είτε σε offline επίπεδο σε όλες τις συσκευές (PC και tablet)».

Οσο για τα επόμενα σχέδια της Pegneon, η Δανάη είναι αρκετά ξεκάθαρη: «να διατηρήσει τον ενθουσιασμό και την όρεξη να δημιουργεί όσο αναπτύσσεται». Οπως μου λέει, όλα τα μέλη της ομάδας έχουν δώσει μια υπόσχεση: να διαφυλάξουν τις αρχές τους και να δημιουργούν μακροχρόνιες συνεργασίες που θα τους εξελίσσουν και θα τους επιτρέπουν να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά. «Βασικό αντικείμενο της Pegneon είναι η δημιουργική σύνθεση της εκπαίδευσης με την τεχνολογία και τη διασκέδαση», προσθέτει και καταλήγει: «Ο εκπαιδευτικός χώρος έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αμέτρητες δυνατότητες. Η ενσωμάτωση των Serious Games μπορεί να βοηθήσει και τα ίδια τα παιδιά, βελτιώνοντας την αντίληψή τους και τον τρόπο αντιμετώπισης μιας σειράς θεμάτων όπως η συμπεριφορά, η σωστή διατροφή και το περιβάλλον». Δυνατότητες, δηλαδή, χωρίς τέλος!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr