Η Αθήνα γυρίζει τον διακόπτη στο “on”

Ο Δήμος Αθηναίων μας καλεί στις 3 Μαρτίου στην Τεχνόπολη, όπου θα εγκαινιαστεί ένας αριθμός δράσεων με επίκεντρο την πόλη

Τον 19ο αιώνα το εργοστάσιο φωταερίου έδινε φως σε όλη την Αθήνα. Τώρα πια φωτίζεται το ίδιο με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα στην πόλη: «Ελάτε να γυρίσουμε τους διακόπτες μας στο “on”!». Ο Δήμος Αθηναίων μας καλεί στην Τεχνόπολη την Πέμπτη 3 Μαρτίου για να τη φωτίσουμε. Η ενέργεια αυτή θα σηματοδοτήσει την έναρξη νέων δράσεων που θα κάνουν πιο δυναμική την πόλη μας.

Την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί το Παρατηρητήριο, το ψηλότερο κτίριο μας με πανοραμική θέα και πληροφορίες για την πόλη, θα ανοίξει το Skywalk, ένας μοναδικός χώρος παιχνιδιού και διάδρασης για παιδιά και εφήβους. Παράλληλα, οι Αθηναίοι θα γνωρίσουν τις αίθουσες της Τεχόπολης με τις νέες δυνατότητές τους, και θα διασκεδάσουν με αγαπημένες μπάντες και djs. Ανάμεσα στις δράσεις ξεχωρίζει το AthensBikes, μια υπηρεσία bike sharing η οποία σου προσφέρει τη δυνατότητα να κυκλοφορείς με ποδήλατο στην Αθήνα έναντι ενός μικρού αντιτίμου.

Φωταγώγηση της Τεχνόπολης



Δύο ιστορικά τοπόσημα της πόλης, δύο αεριοφυλάκια του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, γεμίζουν με φως. Τα αεριοφυλάκια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της γραμμής παραγωγής του φωταερίου. Πρόκειται για τεράστια κυλινδρικά δοχεία όπου αποθηκευόταν το αέριο πριν προωθηθεί με αγωγούς στο δίκτυο της πόλης.

Το Αεριοφυλάκιο 2 κατασκευάστηκε το 1887 και σήμερα στεγάζει το Innovathens, δηλαδή τις πιο δημιουργικές ομάδες και τις πιο καινοτόμες ιδέες της πόλης. Στις 3 Μαρτίου παίρνει την τελική του μορφή και φωτίζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο, όπως ακριβώς ταιριάζει στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων.

Το Αεριοφυλάκιο 3, το μεγαλύτερο που λειτούργησε στον ελλαδικό χώρο με χωρητικότητα 15.000 κυβικά μέτρα, παραμένει ανέπαφο και αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για τις κατασκευές αυτού του τύπου. Σήμερα, το σήμα κατατεθέν της περιοχής του Γκαζιού, παίρνει ξανά ζωή και γεμίζει με φως την Τεχνόπολη, αλλά και την Αθήνα. Η Τεχνόπολη φωταγωγείται με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό LED που χρησιμοποιεί μόλις το 1/5 της ενέργειας κοινών λαμπτήρων.

Παρατηρητήριο



Ο Πύργος του Νέου Υδαταερίου ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό και μας καλεί να το ανακαλύψουμε. Ανεβαίνουμε στο ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης, απολαμβάνουμε τη θέα και, με τη βοήθεια διαδραστικής οθόνης, ανακαλύπτουμε ένα μοναδικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς.

Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1952 συμπληρώνοντας την παραγωγή ενέργειας και η λειτουργία του διακόπηκε με το κλείσιμο του εργοστασίου το 1984. Το ψηλότερο σημείο του ονομάστηκε «Πύργος» λόγω του ύψους του που αγγίζει τα 30 μέτρα. Το κτίριο αποτελεί το μοναδικό παραγωγής υδαταερίου που διασώζεται στην Ευρώπη, ενώ αποτελεί σπάνιο δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς διαφυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Μέχρι σήμερα το ισόγειο του Νέου Υδαταερίου συμμετείχε συμπληρωματικά στη μουσειακή διαδρομή φιλοξενώντας την αίθουσα προβολών, τον χώρο όπου διεξάγονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου αλλά και το Shop, με μοναδικά αντικείμενα Ελλήνων σχεδιαστών εμπνευσμένα από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου αλλά και το βιομηχανικό του χαρακτήρα.
Απο τις 3 Μαρτίου το ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται.

Ανεβαίνουμε στον τελευταίο όροφο και ανακαλύπτουμε μια νέα συναρπαστική οπτική γωνία της πόλης. Από την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό μέχρι τα δυτικά προάστια και το Αιγάλεω, το Φάληρο και την Καστέλλα με θέα 360 μοιρών. Για τους πιο... περίεργους θα υπάρχουν και κυάλια.

Παράλληλα, μια διαδραστική οθόνη θα επιτρέπει στον επισκέπτη:
۰Να περιηγηθεί ψηφιακά στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.
۰Να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις της Τεχνόπολης.
۰Να γνωρίσει καλύτερα τα ιστορικά τοπόσημα που βλέπει με γυμνό μάτι.
۰Να ακολουθήσει τις προτεινόμενες διαδρομές από την Τεχνόπολη και το Γκάζι προς το Σύνταγμα, την Πλάκα, τον Κεραμεικό και τη βιομηχανική ζώνη της οδού Πειραιώς.
۰Να βγάλει selfie με θέα από τον Πύργο.

Skywalk



Μετά το Σιάτλ, την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα και όχι μόνο, η Αθήνα υποδέχεται το δικό της υπερσύγχρονο action park, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Το Skywalk έρχεται στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της Ευρώπης, και υπόσχεται να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία για παιδιά όλων των ηλικιών.

Αιωρούμενες γέφυρες και μονοπάτια, παρατηρητήρια και μια τεράστια τσουλήθρα-τούνελ συνθέτουν την εντυπωσιακή κατασκευή όπου όλοι μπορούμε να ακονίσουμε τη φαντασία μας, να παίξουμε και να διασκεδάσουμε... στον αέρα!

Αναλυτικά, στο Skywalk μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία:
۰Να σκαρφαλώσουν στο μεγάλο χωροδικτύωμα.
۰Να ανακαλύψουν τα 3 εναέρια παρατηρητήρια και να απολαύσουν τη θέα από ψηλά.
۰Να ισορροπήσουν σε 4 εναέριες γέφυρες από δίχτυ με σφικτό πλέγμα.
۰Να γλιστρήσουν μέσα από 1 σωληνοειδή τσουλήθρα από ανοξείδωτο χάλυβα.

AthensBikes



Το AthensBikes είναι μια υπηρεσία bike sharing η οποία σου προσφέρει τη δυνατότητα να κυκλοφορείς με ποδήλατο στην Αθήνα έναντι μικρού αντιτίμου. Χρησιμοποιώντας ένα από τα 10 ποδήλατα που βρίσκονται στην Τεχνόπολη έχεις την ευκαιρία να μετακινηθείς στην πόλη χωρίς ταλαιπωρία, αξιοποιώντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας.

Για να χρησιμοποιήσεις ένα Athens Bike ακολουθείς τρία απλά βήματα:
1. Επιλέγεις το ποδήλατο που επιθυμείς και πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά που βρίσκεται το ποδήλατο. Με τη διαδικασία αυτή ενεργοποιείται η ηλεκτρονική οθόνη που βρίσκεται πάνω στη βάση πρόσδεσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων.
2. Πλησιάζεις την προσωπική ηλεκτρονική κάρτα χρήσης του Athens Bikes στον αναγνώστη ακριβώς κάτω από την οθόνη.
3. Μόλις αναγνωριστεί η κάρτα, η κλειδαριά ανοίγει και το κοινόχρηστο ποδήλατο μπορεί να παραληφθεί και να χρησιμοποιηθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr