Το μέλλον είναι εδώ!

Μία ξενάγηση στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χθες για πρώτη φορά φανταστήκαμε με κάθε λεπτομέρεια πώς θα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η ξενάγηση που έγινε στους εκπροσώπους του τύπου στο εργοτάξιο του Κέντρου έδωσε σε όσους τυχερούς βρεθήκαμε εκεί τις κατάλληλες εικόνες για να ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά. Με το 94% των εργασιών να έχουν ολοκληρωθεί και το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να έχουν πάρει την τελική τους μορφή τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό νιώσαμε για λίγο ότι περπατήσαμε στο μέλλον.



Με τις απαραίτητες διευκρινίσεις των ανθρώπων του Κέντρου φανταστήκαμε πώς θα είναι το πάρκινγκ των 1.000 θέσεων, πώς θα μπαίνουμε από την πίσω Αγορά στο κεντρικό κτήριο με την υποδοχή και με τι χαρά θα μπαίνουμε στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η αίθουσα των 14.000 θέσεων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τα πιο σύγχρονα θεάματα, με τη σκηνή από το υποσκήνιο έως την κορυφή να είναι περίπου 43 μέτρα. Το ξύλο επικρατεί σε όλο τον χώρο, με το κόκκινο να επικρατεί και ένα μεγάλο χαμόγελο να δεσπόζει στην κορυφή. Τι κι αν δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί το ελαφρύ γλυπτό που θα κρέμεται από την οροφή, τι κι αν οι κερκίδες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, εμείς σήμερα ήμασταν ήδη εκεί: στην πρώτη όπερα που θα παρακολουθήσουμε στον χώρο, στα πρώτα βήματα που θα κάνουμε στα ξύλινα σκαλοπάτια, στο παρατεταμένο χειροκρότημα.



Και ύστερα από τα 26.000 τετραγωνικά μέτρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής περνάμε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Σε μια έκταση 23.000 τετραγωνικών μέτρων θα μεταφερθούν τα πάνω από 750.000 βιβλία της βιβλιοθήκης, οι ανάγκες των ερευνητών της Εθνικής Ερευνητικής Βιβλιοθήκης και ένα νέο τμήμα ιδιαίτερα σημαντικό, με διευρυμένο φάσμα λειτουργιών την Εθνική Δημόσια Δανειστική Βιβλιοθήκη. Εκεί μάθαμε σε ποια ακριβώς γωνία θα είναι το βρεφικό τμήμα και πώς θα ολοκληρωθεί ο τοίχος των βιβλίων.



Φυσικά από την ξενάγηση δεν παραλείφθηκε το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τις χιλιάδες λεβάντες, η Εσπλανάδα, ο χώρος που απαιτεί τις περισσότερες εργασίες, αλλά και το υδάτινο κανάλι με τους αρχαιολόγους να ολοκληρώνουν το τελευταίο κομμάτι των ανασκαφών όπου βρέθηκε ένα εκτεταμένο αρχαίο νεκροταφείο εκτός πόλης για τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.



Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η 61η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου που για πρώτη φορά σήμερα πραγματοποιήθηκε εντός του εργοταξίου στην εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.



Η συνεδρίαση εστίασε κυρίως σε θέματα αναφορικά με το πλαίσιο της μελλοντικής λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ, καθώς και στις ενέργειες που ο κάθε φορέας που συμμετέχει στην Επιτροπή οφείλει να υλοποιήσει μέσα στο επόμενο διάστημα, συνδράμοντας τόσο στην επιτυχημένη ολοκλήρωση, όσο και βέλτιστη μελλοντική λειτουργία του έργου. Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης επιδράσεων του έργου που εκπόνησε η εταιρεία The Boston Consulting Group για λογαριασμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr