Τρεις φίλοι παχουλοί

Ο Δημήτρης Κάσδαγλης μιλάει για τη μεγάλη του αγάπη, την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων

Ο Δημήτρης Κάσδαγλης γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, σπούδασε Computer Graphics και Animation, έκανε master στην εικονογράφηση και από το 2000 εργάζεται ως εικονογράφος βιβλίων για παιδιά. Έχει εικονογραφήσει βιβλία και εξώφυλλα για ορισμένες από τις πιο σημαντικές ελληνικές εκδοτικές εταιρείες, ενώ είχε αναλάβει εξολοκλήρου τη σειρά παραδοσιακών ελληνικών παραμυθιών των εκδόσεων Σίρρις.



«Αφηγούμαι ιστορίες, όχι απαραίτητα δικές μου», μου λέει στη συνάντησή μας. «Το κάνω πρωτίστως με εικόνες. Αυτές μπορούν να λειτουργούν μεμονωμένα, όπως για παράδειγμα σε ένα εξώφυλλο ή μια αφίσα, ή ως μέρος ενός συνόλου, όπως είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο ή ένα κόμικ. Στην πιο απλή μορφή της, η δουλειά μου πρέπει να ακολουθεί πιστά το κείμενο που συνοδεύει. Συνήθως το κείμενο και η εικόνα συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται, αναδεικνύοντας το ένα το άλλο».

Όπως συνεχίζει να μου εξηγεί, σπανιότερα ο λόγος και η εικόνα «θα τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους, με τη συνύπαρξή τους να βγάζει νέα κοινά νοήματα στην πορεία». Οι εικόνες που δημιουργεί είναι κυρίως σε βιβλία και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. «Ευχής έργον, ένα εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά να διαβαστεί παραπάνω από μια φορά. Ευχή δημιουργού, κάθε φορά που το βιβλίο διαβάζεται, ο αναγνώστης να ανακαλύπτει στις εικόνες και κάτι νέο, να έχει κάτι από τη χαρά της πρώτης ανάγνωσης», τονίζει και προσθέτει: «Αυτό το "κάτι" μπορεί να είναι από ένα μικρό στοιχείο ως μια ολόκληρη ιστορία που διαδραματίζεται παράλληλα με εκείνη του κειμένου».



Με τη ροή του λόγου του να με συναρπάζει, τον αφήνω να μιλά χωρίς να διακόπτω. «Είναι σαν να έχεις φτιάξει ένα χάρτη που πάνω έχεις σημειώσει τα αξιοθέατα και τον αφήνεις κάπου για τον ανακαλύψει ο αναγνώστης. Στόχος σου είναι να τον κάνεις να ακολουθήσει την πορεία που έχεις σημειώσει, αφήνοντας παράλληλα περιθώρια στην φαντασία του να κινηθεί ελεύθερα ανάμεσα στα αξιοθέατα. Ειδικά τώρα όταν πρόκειται για ένα βιβλίο για παιδιά που δεν είναι σε θέση να διαβάσουν ακόμα μόνα τους, τα παραπάνω ισχύουν εις διπλούν. Θέλεις να είναι μια εξίσου απολαυστική εμπειρία για τον ενήλικα που έχει αναλάβει τον ρόλο του αφηγητή».

Το τελευταίο βιβλίο για παιδιά που εικονογράφησε και θα κυκλοφορήσει στις αρχές Απριλίου είναι από τις εκδόσεις Κέδρος το έχει γράψει η Έρη Ρίτσου. «Είναι το τρίτο βιβλίο που κάνουμε μαζί. Μετά την Καλή Μεγάλη Καφετιά Αρκούδα που βρήκε την ευτυχία και τη “Μικρή Καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της, σειρά έχουν ο Μπαλού, ο Γκαλού και ο Νταλού, τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί. Αφορά σε τρεις φίλους βαρέων βαρών και πώς πήραν την απόφαση να αδυνατίσουν». Τόσο εμείς όσο και οι μικροί του φίλοι ανυπομονούμε.



Το έργο του Δημήτρη Κάσδαγλη:

Οι άθλοι της Μαριάννας και του χαζομπαμπά της
Μπάμπης Χαραλάμπους. 1999. Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο Πλανήτης Σειρήνα και άλλες ιστορίες
Τζιάννι Ροντάρι. 2001. Εκδόσεις Καστανιώτη
Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία
Έρη Ριτσου. 2002. Εκδόσεις Κέδρος
Ο Σταχτοπούτης
Παραδοσιακό Παραμύθι. 2006. Εκδόσεις Σίρρις
Η Τρισεύγενη ή Τα τρία κίτρα
Παραδοσιακό Παραμύθι. 2006. Εκδόσεις Σίρρις
Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Αθάνατο Νερό
Παραδοσιακό Παραμύθι. 2006. Εκδόσεις Σίρρις
Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της
‘Ερη Ρίτσου. 2010. Εκδόσεις Κέδρος
Γκαλού, Μπαλού, Νταλού: Τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί
Έρη Ρίτσου. Υπό έκδοση. Εκδόσεις Κέδρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr