Αν θέλεις να συμμετάσχεις και εσύ στον διαγωνισμό, δεν έχεις παρά να ξεφυλλίσεις τα οικογενειακά σου άλμπουμ και να βρεις μια παλιά φωτογραφία -από τις αρχές του 20ού αιώνα έως το 1980- στην οποία απεικονίζεται κάποιος ή κάποιοι σε έναν εξωτερικό χώρο στην Αθήνα και τα προάστιά της. Όσο περισσότερο φαίνεται αυτός ο εξωτερικός χώρος, τόσο το καλύτερο. Αφού επιλέξεις τη φωτογραφία σου, τη σκανάρεις ή τη φωτογραφίζεις με τη φωτογραφική μηχανή σου σε υψηλή ανάλυση (πρόσεξε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις από φως ή σκιές που θα αλλοιώσουν την ποιότητα της αρχικής εικόνας), γράφεις μία σύντομη ιστορία (μια παράγραφος 40 ως 140 λέξεων) σχετικά με το πρόσωπο και τον χώρο που απεικονίζονται και τα στέλνεις όλα (μαζί με τη δήλωση συμμετοχής) στο mail atenistasphoto2016@gmail.com μέχρι και την Κυριακή 15 Μαΐου.
Όσο για τα ψιλά γράμματα; Επιτρέπεται η ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης, και όλες γενικά οι επεμβάσεις που μπορούν κατ’ αντιστοιχία να γίνουν και στον σκοτεινό θάλαμο. Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η προσθήκη ψηφιακής κορνίζας και υπογραφής (watermark), η αφαίρεση, η προσθήκη στοιχείων της εικόνας και ο μερικός αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας και οποιαδήποτε τοπική επεξεργασία. Επίσης, οι ιστορίες των φωτογραφιών μπορεί να δεχθούν λεκτική ή συντακτική επεξεργασία από την ομάδα επιμέλειας χωρίς αλλοίωση των δεδομένων, με σκοπό την ενιαία εικόνα της έκθεσης.
Οι 60 καλύτερες φωτογραφίες θα εκτεθούν στον Σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα για μια εβδομάδα, ενώ οι τρεις καλύτερες εξ αυτών (όπως θα επιλεχθούν από την κριτική επιτροπή, αλλά και το κοινό) θα λάβουν ως βραβεία, κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Η κριτική επιτροπή στελεχώνεται από τον Τάσο Βρεττό (φωτογράφος), την Ίριδα Κρητικού (ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια), τον Δημήτρη Φύσσα (δημοσιογράφος και αθηναιογράφος) και Τάσο Χαλκιόπουλο (μέλος των atenistas).