Ίσως η ακριβέστερη ρέπλικα του φεγγαριού

Βρετανοί χρησιμοποίησαν τα τοπογραφικά στοιχεία της αποστολής Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA για να αναπαραστήσουν με απόλυτη ακρίβεια την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης

Σε γοητεύει η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού; Τώρα πια μπορείς να τη βλέπεις όποτε θέλεις και μάλιστα τρισδιάστατη. Το MOON είναι η πρώτη σεληνιακή σφαίρα που χρησιμοποιεί τα τοπογραφικά στοιχεία της αποστολής Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA για να αναπαραστήσει με απόλυτη ακρίβεια την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.



Έτσι, το MOON αποτελεί μία ρέπλικα του φεγγαριού σε κλίμακα 1/20 εκατ. ή 1/11,5 εκατ. (διατίθενται δύο μοντέλα) που περιλαμβάνει στο ανάγλυφό της όλους τους κρατήρες, τα βουνά και τις χαράδρες της Σελήνης. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, ο Νότιος και ο Βόρειος Πόλος είναι αναπαριστώνται με ελαφρά χαμηλότερη ακρίβεια, εξαιτίας των περιορισμών της τρισδιάστατης εκτύπωσης -της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί η σφαίρα.

Επίσης, το MOON διαθέτει έναν δακτύλιο από LED (ο ήλιος) που περιστρέφεται γύρω του, φωτίζοντας συνεχώς την επιφάνεια της Σελήνης που «βλέπει» τον Ήλιο σε πραγματικό χρόνο, αναπαριστώντας τις φάσεις της Σελήνης όπως φαίνονται από τον πλανήτη μας. Παράλληλα, σου δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσεις συγκεκριμένες φάσεις της Σελήνης, απλά περιστρέφοντας τον δακτύλιο των LED, ή να δεις σε μόλις 30 δευτερόλεπτα την ολοκλήρωση ενός συνοδικού μήνα.



Ο συνδυασμός της ανάγλυφης επιφάνειας με τον φωτισμό της κάνει το MOON μοναδικό. Ο δακτύλιος των LED φωτίζει όλους τους κρατήρες και τις εξάρσεις της επιφάνειας δημιουργώντας σκιές και φωτεινά σημεία, ακριβώς όπως θα έβλεπες το φεγγάρι με ένα τηλεσκόπιο. Ωστόσο, όλη αυτή η ακρίβεια δεν είναι οικονομική. Η τιμή για το μοντέλο κλίμακας 1/20 εκατ. ξεκινά από 300 στερλίνες (387 ευρώ), ενώ η αντίστοιχη για το μοντέλο κλίμακας 1/11,5 εκατ. ξεκινά από 450 στερλίνες (580 ευρώ). Και αν θέλεις και τον δακτύλιο με τα LED, θα πρέπει να δώσεις και κάτι παραπάνω.

Παρ’ όλα αυτά, η καμπάνια του MOON στο Kickstarter πάει πολύ καλά. Με αρχικό ζητούμενο κεφάλαιο τις 25 χιλιάδες στερλίνες (32 χιλιάδες ευρώ), οι δημιουργοί έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 77 χιλιάδες (99 χιλιάδες ευρώ), με την καμπάνια να ολοκληρώνεται στις 13 Μαΐου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr