Είναι δύο από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Μόνο που το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει σχεδόν τα διπλάσια χρόνια του Εθνικού Θεάτρου, που ιδρύθηκε το 1932. Φέτος το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τα 150 χρόνια του μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν ολόκληρη τη χρονιά, αλλά κυρίως συμπυκνώνονται στην εβδομάδα από 16 έως 22 Μαΐου.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου όμως συγκεκριμένα, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Εθνικό Θέατρο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ενώνουν τις δυνάμεις και μας παρουσιάζουν μία ολοήμερη ανάγνωση όλων των ραψωδιών της «Οδύσσειας» του Ομήρου σε ένα σκηνικό που το αρχαίο κάλλος πρωταγωνιστεί. Το σημαντικότερο έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας θα ακουστεί ολόκληρο στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού του Μουσείου, ανάμεσα σε πλήθος από αρχαιότητες και εκθέματα, αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Μία σειρά γνωστών ηθοποιών θα διαβάσει διαδοχικά και τις 24 ραψωδίες της «Οδύσσειας», σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Χατζόπουλου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.
Την απαγγελία των ραψωδιών της Οδύσσειας του Ομήρου θα διακόψει μόνο η διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18.00-20.30) του Ελληνικού Τμήματος του ICOM. Θα περιλαμβάνει ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρίας Λαγογιάννη και συναυλία με έργα του Astor Piazzolla από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και σολίστ τον Χρήστο Ζερμπίνο.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει φέτος την τιμητική του, καθώς χάρη στη συμπλήρωση των 150 χρόνων του επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM ως το τιμώμενο μουσείο. Η εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο αποτελεί την κορωνίδα των εορταστικών του εκδηλώσεων για την ερχόμενη εβδομάδα και είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών φίλων της τέχνης.