Τρείς πλατείες, εκατόν δέκα στρέμματα και ένα σχέδιο σε εξέλιξη

Η πιλοτική φάση του σχεδίου του Δήμου Αθηναίων για παρεμβάσεις και έργα αποκατάστασης σε μια έκταση που περικλείεται από τις οδούς Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς ξεκινά μετά και το πράσινο φως του υπουργείου Πολιτισμού

Η πιλοτική φάση του σχεδίου του Δήμου Αθηναίων για παρεμβάσεις και έργα αποκατάστασης σε μια έκταση που περικλείεται από τις οδούς Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς ξεκινά μετά και το πράσινο φως του υπουργείου Πολιτισμού


Προφανώς η Πλατεία της Αγίας Ειρήνης δεν θέλει άλλες συστάσεις. Αλλά η Πλατεία Καραμάνου ή η Πλατεία Ιερού Λόχου πόσο γνωστές είναι ακόμη και στους χιλιάδες Αθηναίους και Αθηναίες που περνούν και ξαναπερνούν από εκεί σε καθημερινή βάση; Το ερώτημα έχει και τη σκοπιμότητα και τν χρησιμότητα του, καθώς και οι τρείς πλατείες –η Αγία Ειρήνη αλλά και οι δύο μικρότερες, η Καραμάνου και η Ιερού Λόχου- λειτουργούν ως τοπόσημα για την πρώτη (πιλοτική) φάση της ολοκληρωμένης παρέμβασης του Δήμου Αθηναίων στο Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο.

Η πρώτη (πιλοτική) φάση αφορά παρεμβάσεις και έργα αποκατάστασης στην περιοχή ανάμεσα στο Σύνταγμα, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι σε μια έκταση 110 στρεμμάτων, η οποία περικλείεται από τις οδούς Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς. Το σύνολο των παρεμβάσεων και των έργων δεν περιορίζεται σε τεχνικές και αισθητικές επεμβάσεις αλλά περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων, με αιχμή την τήρηση των κανόνων χρήσης του δημόσιου χώρου, της αποκομιδής των απορριμμάτων, των ωραρίων τροφοδοσίας, των όσων ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και τον εν γένει περιορισμό της αυθαιρεσίας και της παραβατικότητας.

Οι παρεμβάσεις μπορούν να ξεκινήσουν στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας μετά και το πράσινο φώς που δόθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, στη συνεδρίαση του οποίου παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας συνολικά το ολοκληρωμένο σχέδιο. Όπως εξήγησε ο Γιώργος Καμίνης, ενώπιον του συμβουλίου, «πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, σε μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και όπου μέχρι τώρα γίνονταν αποσπασματικές παρεμβάσεις. Με συστηματική διαβούλευση με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τους φορείς της περιοχής, ό,τι γίνεται, δηλαδή, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη». Ο κ. Καμίνης πρόσθεσε ότι σκοπός του δήμου Αθηναίων είναι η αποκατάσταση να επεκταθεί και στο υπόλοιπο ιστορικό κέντρο, όπως την Πλάκα και το Θησείο.

«Αν αυτό το σχέδιο πάει καλά, θα έχουμε μια νέα Αθήνα», σχολίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Βλαζάκη, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε από ότι «το ζητούμενο είναι πώς θα κρατήσουμε την ισορροπία μεταξύ της ιστορικότητας και της ισορροπημένης βιώσιμης ανάπτυξης». Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση πεζοδρόμων, την ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα και επισκευή πεζοδρομίων, μικρές επισκευές, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ανάδειξη ιστορικών στοιχείων της περιοχής, ενίσχυση φύτευσης και οδοφωτισμού, ανανέωση αστικού εξοπλισμού, χωροθέτηση στάθμευσης ποδηλάτων και εικαστικές παρεμβάσεις.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr