Μια επίσκεψη στο σπίτι των Φέρμορ

Το Μουσείο Μπενάκη δίνει τη δυνατότητα οργανωμένων επισκέψεων σε όσους θα ήθελαν να ζήσουν έστω και για λίγο στο σπίτι του συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ

Στο ηλεκτρoνικό ενημερωτικό δελτίο του Μουσείου Μπενάκη που βρήκα στο mail μου πρόσεξα μια δυνατότητα επίσκεψης σε ένα από τα ωραιότερα ακίνητα στη χώρα μας, το σπίτι των Φέρμορ. Το κτήμα βρίσκεται στην περιοχή Καλαμίτσι της Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Καρδαμύλη και τα τρία πετρόκτιστα κτίσματα που περιλαμβάνει σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη, σε στενή συνεργασία με τους Λι Φέρμορ και περιβάλλονται από έναν μεσογειακό κήπο με κυπαρίσσια, ελιές, σκίνους και αγριολούλουδα, ενώ ακριβώς κάτω από το κτήμα, μια στενή πέτρινη σκάλα οδηγεί σε μικρή βοτσαλωτή παραλία.

Το σπίτι είναι επισκέψιμο τον Σεπτέμβριο δύο φορές την εβδομάδα -Πέμπτη και Σάββατο σε συγκεκριμένες ώρες-, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ειδικών επισκέψεων πέραν των δυο προκαθορισμένων ημερών.



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους, αρχίζοντας από τους ίδιους τους Φέρμορ. Πιο συγκεκιρμένα, ο σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ, διεθνώς γνωστός ως Paddy, ήταν μια από τις πιο χαρισματικές, γοητευτικές και περιπετειώδεις προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Συγγραφέας, λόγιος, στρατιώτης και παρασημοφορημένος ήρωας πολέμου, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς ταξιδιωτικούς συγγραφείς της γενιάς του. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Αντίσταση της Κρήτης ως μέλος της βρετανικής αποστολής. Θαύμαζε και αγαπούσε την Ελλάδα και με τη σύζυγο του Τζόαν αποφάσισαν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στην Καρδαμύλη της Μάνης.



Το 1996, ο Πάτρικ και η Τζόαν Λι Φέρμορ δώρισαν εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη το σπίτι τους στην Καρδαμύλη, με την προϋπόθεση ότι η κυριότητα του σπιτιού θα μεταβιβαζόταν στο Μουσείο μετά το θάνατό τους. Η επιλογή της δωρεάς του ακινήτου στο Μουσείο Μπενάκη, προτάθηκε από τον Τζαννή Τζαννετάκη, πολύ στενό τους φίλο. Η πρόταση έγινε ανεπιφύλακτα αποδεκτή από το Μουσείο Μπενάκη δεδομένης και της σχέσης του Leigh Fermor με τον ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη και την κόρη του Ειρήνη Καλλιγά. Στο Συμβόλαιο Δωρεάς, ο Leigh Fermor όρισε τον Τζαννή Τζαννετάκη και τον δικηγόρο Αντώνη Μασουρίδη, ως επιβλέποντες για την καλή εκτέλεση της δωρεάς και των επιθυμιών του. Το Μουσείο απέκτησε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου μετά τον θάνατο του δωρητή, το φθινόπωρο του 2011 και έκτοτε ενημερώνει και συνεργάζεται με τα παιδιά του Τζαννή Τζαννετάκη, την Τόνια και τον Πέτρο Τζαννετάκη.

Σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία των δωρητών και το Συμβόλαιο Δωρεάς, το σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία συγγραφέων, ερευνητών, ποιητών και καλλιτεχνών, οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εργαστούν. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ενοικίασης του ακινήτου για τρεις μήνες ανά έτος προκειμένου να εξασφαλίζονται τα έξοδα λειτουργίας του. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε προκειμένου η χρήση του ακινήτου να συμβάλλει στην ευόδωση του έργου του Μουσείου Μπενάκη, σύμφωνα με αποφάσεις της Διοικητικής του Επιτροπής.



Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανταποκρινόμενο σε αίτημα του Μουσείου Μπενάκη, αποφάσισε να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη συντήρηση και επισκευή της Οικίας Λι Φέρμορ, καθώς και την προετοιμασία της, προκειμένου να λειτουργήσει σύντομα ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η λειτουργία του κέντρου (τίτλος εργασίας: Κέντρο Patrick & Joan Leigh Fermor) θα περιλαμβάνει:

- Τιμητικές φιλοξενίες σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών
- Φιλοξενίες νέων συγγραφέων και επιστημόνων για τη μελέτη και τη σύνθεση των εργασιών τους
- Διοργάνωση δραστηριοτήτων ανώτατου εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού
- Διοργάνωση εκδηλώσεων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα για το ευρύ κοινό και τους κατοίκους της Καρδαμύλης
- Προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο ακίνητο, με έμφαση στους Δωρητές, την ιστορία του σπιτιού και τη χρήση του από το Μουσείο Μπενάκη,
- Τιμητικές φιλοξενίες των ευεργετών και σημαντικών υποστηρικτών του Μουσείου Μπενάκη.    
Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το Μουσείο Μπενάκη βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας ενός καταπιστεύματος για τη συγκέντρωση δωρεών (endowment), το οποίο θα εξασφαλίζει στο διηνεκές την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Κέντρου και θα υποστηρίζει την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Το Μουσείο Μπενάκη, ως ιδιοκτήτης του σπιτιού, είναι ο μόνος επίσημος φορέας που συγκεντρώνει χρήματα για το καταπίστευμα που θα δημιουργηθεί για τη μελλοντική λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Κέντρου. Για τους τρόπους συνεισφοράς, μπορείτε να επισκεφτείτε το site Μουσείου Μπενάκη.

Info
Mετά από συνεννόηση με το Μουσείο Μπενάκη, τον Σεπτέμβριο, προγραμματισμένες επισκέψεις πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 17:00 και κάθε Σάββατο στις 11:00. Υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης ειδικών επισκέψεων, εκτός των προκαθορισμένων ημερών.
Τιμή εισιτηρίου: € 10
Για τις ειδικά οργανωμένες επισκέψεις εκτός των προκαθορισμένων ημερών, η τιμή του εισιτηρίου θα ανέρχεται στα € 20.
Για περισσότερες πληροφορίες και προγραμματισμό επισκέψεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Μπενάκη και συγκεκριμένα με την κ. Μυρτώ Καούκη στη διεύθυνση plfproject@benaki.gr και στο τηλέφωνο 210 3671090, Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-16:00.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr