Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος αναλαμβάνει το... ημέρωμα της στρίγγλας

Το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει από σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στο θέατρο Βρετάνια

Το «Ημέρωμα της στρίγγλας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι μία κλασική και άκρως επίκαιρη κωμωδία για όλες τις εποχές και για όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Φέτος τον χειμώνα, ο Γιάννης Κακλέας αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία του έργου, που θα παίζεται στο θέατρο Βρετάνια, με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τη Μαρία Ναυπλιώτου. Στο πλευρό τους θα βρίσκεται ένας δεκαμελής θίασος, για να πλαισιώσει την υποκριτική τους δράση.

Η υπόθεση είναι γνωστή στους περισσότερους. Ο Μπατίστα έχει δύο κόρες, τη μεγαλύτερη Κατερίνα και την Μπιάνκα. Πολλοί άντρες θέλουν να κατακτήσουν την καρδιά της Μπιάνκα και ζητούν το χέρι της, αλλά ο Μπατίστα είναι ανένδοτος και δηλώνει πως θα την αφήσει να παντρευτεί, μόνο εφόσον βρεθεί γαμπρός για την κακότροπη, δύστροπη και οξύθυμη Κατερίνα, την οποία δεν ζητάει κανείς σε γάμο.

Μέχρι που εμφανίζεται στην πόλη ο Πετρούκιος, ένας άντρας ευγενικής καταγωγής, ο οποίος βάζει στοίχημα με τον εαυτό του να εξημερώσει την Κατερίνα, να κατακτήσει την καρδιά της και εν τέλει να την παντρευτεί, κάτι που κανείς δεν τόλμησε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στο μεταξύ, τρεις άντρες κονταροχτυπιούνται για την Μπιάνκα, ενώ δύο υπηρέτες στήνουν τα δικά τους κωμικά παιχνίδια. Και κάπως έτσι, ξεκινά ένας πόλεμος αισθημάτων, φύλων και απόψεων, που καθρεφτίζει τις αντιλήψεις της εποχής.

Το «Ημέρωμα της στρίγγλας» είναι γνωστό στα ελληνικά και ως «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι», και γράφτηκε στις αρχές του 1590. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο έργο να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες κωμωδίες του Σαίξπηρ, είναι ο πρόλογος: ένας λόρδος πείθει έναν μεθυσμένο που βρίσκει στον δρόμο, ότι είναι ευγενής και ότι πρέπει να δει την παράσταση που θα ακολουθήσει. Έτσι ήθελε, φαίνεται, ο Σαίξπηρ, να δείξει ότι η παράσταση δεν είναι παρά μια παράσταση και δεν στοχεύει να παρουσιάσει κάτι κοντά στην πραγματικότητα. Η ιδέα του πλούσιου που, για να διασκεδάσει, πείθει έναν φτωχό πως κι αυτός είναι πλούσιος, είναι, προφανώς, παρμένο από τις «Χίλιες και μια νύχτες» που εκείνη την περίοδο είχαν μεταφραστεί και στα αγγλικά. Το έργο καθρεφτίζει τις απόψεις της εποχής για το πως είναι η τέλεια σύζυγος.

Θέατρο Βρετάνια
Πανεπιστημίου 7, Κέντρο
Το έργο θα παίζεται κάθε Τετάρτη στις 19.15, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Σάββατο απόγευμα στις 18.00, και Κυριακή στις 19.15
Τηλέφωνο: 210 322 1579
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr