Στο πιάνο του Σταύρου Ξαρχάκου

Το Citylife σας εύχεται καλή χρονιά με την εορταστική εκπομπή του!

Η Ηρώ Σαΐα και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης μάς εύχονται καλή χρονιά με αγαπημένα τραγούδια τη μουσική των οποίων έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1939 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε στο Παρίσι και στο Julliard School of Music της Νέας Υόρκης. Έχει γράψει τραγούδια σε περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές. Ακόμα, έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα.

Παρακολουθήστε εδώ το Citylife
όπως προβάλλεται στην εκπομπή Lifetime
του καναλιού Novalifε της Nova!



Στην αρχή της σταδιοδρομίας του έγραψε μουσική κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία είναι η μουσική που έγραψε το 1963 για την κινηματογραφική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα Φανάρια». Τα τραγούδια «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά» και το «Παράπονο» έγιναν μεγάλες επιτυχίες και ήταν τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Με ίδιο τίτλο κυκλοφορεί και ο πρώτος του μεγάλος δίσκος που εμπλουτίζεται με τις επιτυχίες «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι», όλα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’60 στράφηκε στην κλασική μουσική. Στα έργα του περιλαμβάνονται σουίτες μπαλέτου, κοντσέρτα αλλά και συμφωνικά έργα. Δίσκος-ορόσημο αποτελεί το βραβευμένο έργο «Το Ρεμπέτικο» (1983) που ήταν και μουσική για την ομότιτλη ταινία σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη. Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε κινηματογραφικά και μουσικά φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τον Μάιο του 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης. Στις αρχές του 1995 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής» (KOEM).

Η Ηρώ Σαϊα είναι απόφοιτη της δραματικής σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη και του τμήματος των Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ σπούδασε φωνητική στο Εθνικό Ωδείο. Υπήρξε μέλος της μουσικό - θεατρικής ομάδας «Σπείρα-Σπείρα» του Σταμάτη Κραουνάκη. Το 2010 παρουσίασε την παράσταση «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» στην Αθηναΐδα, με την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη, η ζωντανή ηχογράφηση της οποίας αποτέλεσε και την πρώτη προσωπική της δισκογραφική παρουσία.

Η παρουσία του Σταύρου Ξαρχάκου, υπήρξε καταλυτική στην καριέρα της. Το καλοκαίρι του 2013 τραγούδησε στο αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, στα Πρέσπεια και σε δυο sold out παραστάσεις στο Ηρώδειο. Στις αρχές του 2014 εμφανίστηκε στο πλευρό της Ελένης Βιτάλη στο αφιέρωμα «Νυν και Αεί Τσιτσάνης» το οποίο υπέγραψε και διευθύνε ο μουσικοσυνθέτης. Το καλοκαίρι του 2014 συνεχίσε τη συνεργασία της με τον Σταύρο Ξαρχάκο, στις συναυλίες με τίτλο «Μάνα μου Ελλάς» τραγουδώντας αποκλειστικά τραγούδια του συνθέτη, μαζί με τον Ζαχαρία Καρούνη και τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και στο Ηρώδειο.

Το καλοκαίρι του 2015, η Ηρώ Σαΐα ανέλαβε τον ρόλο της κορυφαίας του χορού στην παράσταση «Ἀρχαίο Αίμα» σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου και ταυτόχρονα επανέλαβε συναυλίες μαζί με τον στενό συνεργάτη της Νεοκλή Νεοφυτίδη αλλά και στο πλευρό του Σταύρου Ξαρχάκου στη συναυλία «Μάνα μου Ελλάς» σε Ελλάδα και Κύπρο.
O συνθέτης, πιανίστας και ενορχηστρωτής Νεοκλής Νεοφυτίδης έχει συνεργαστεί με δημοφιλείς συνθέτες και τραγουδιστές (Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Ελένη Βιτάλη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Λάκη Χαλκιά, Δώρο Δημοσθένους, Ηρώ Σαΐα, Λυδία Σέρβου, Ιωάννα Φόρτη  κά.), και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το 2016 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Φαγιούμ» σε στίχους Δημήτρη Λέντζου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr