Πολιτικές για την ανάπτυξη στην ψηφιακή εποχή

To Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) μία ημερίδα με θέμα «Ψηφιακές πολιτικές για το ανθρώπινο κεφάλαιο και την ανάπτυξη»

Η ψηφιακή εποχή έχει διεισδύσει σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας: από το πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι μεταξύ τους και το οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται, μέχρι τις δεξιότητες που αποκτούμε για να καταστούμε ανταγωνιστικοί σε μία ολοένα και πιο απαιτητική αγορά εργασίας, αλλά και τη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων. 

Δυστυχώς η χώρα μας επιδεικνύει σημαντική υστέρηση έναντι άλλων χωρών της Δύσης, τάση που άρχισε να διαμορφώνεται ήδη αρκετά πριν από την κρίση και που επιτάθηκε έτι περαιτέρω εξαιτίας της. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, τον οποίο καταρτίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στη μέση της κατάταξης, στην 70ή θέση ανάμεσα σε 139 χώρες (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016). Με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναφορικά με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η νέα εποχή. Ποιους στόχους θα πρέπει να θέσουμε και με ποια μέσα θα τους εκπληρώσουμε; Πώς θα αποφύγουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση των νέων τεχνολογιών; 

To Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον, ένα δίκτυο δημόσιου προβληματισμού και διαλόγου για τις ψηφιακές εξελίξεις στη χώρα μας, διοργανώνει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ημερίδα με θέμα «Ψηφιακές πολιτικές για το ανθρώπινο κεφάλαιο και την ανάπτυξη», υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με σκοπό να ρίξει φως σε ζητήματα σαν αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 3 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα, από τις 11.30 το πρωί.



Η ημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με κύριο σκοπό τη δημόσια συζήτηση των στόχων, των περιεχομένων, των δράσεων και των εργαλείων της ψηφιακής πολιτικής σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν οι σχέσεις μεταξύ ψηφιακής καινοτομίας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και δημοκρατίας, αλλά και μεταξύ δημόσιων αρχών και ιδιωτικού τομέα. Διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων και της πολιτικής θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, την Ακαδημία Ψηφιακού Πολίτη, την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο, την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών (Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ) και το Κέντρο Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων (Ερευνητικό Κέντρο ΩΜΕΓΑ, Πάντειο Πανεπιστήμιο), υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ημερίδα διαιρείται σε έξι θεματικές ενότητες:
Ψηφιακή εκπαίδευση, με ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία που βασίζεται σε παιχνίδια σοβαρού σκοπού (serious games)
Ψηφιακή υγεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποβοηθούμενη διαβίωση (Assisted Living) υπερηλίκων & χρονίως πασχόντων
Ψηφιακή δημοκρατία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ανοικτή/ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιες βάσεις δεδομένων
Ψηφιακός εθισμός, με ιδιαίτερη έμφαση στα κάθε λογής και είδους ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια
Ψηφιακό δίκαιο, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας προσωπικού απορρήτου κλπ.
Ψηφιακά ΜΜΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά και τη δυναμική του αναδυόμενου μιντιακού τοπίου.

Info
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr