Η τζαζ ενώνει

Ο Μιχάλης Τσιφτσής μιλά για την αγάπη του για την τζαζ και την εμφάνισή του στο JazZoo Concert Series στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ

Ο κιθαρίστας Μιχάλης Τσιφτσής είναι ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής που θα εμφανιστούν στο The Zoo, στο πλαίσιο της συμμετοχής του JazZoo Concert Series στην Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ 2017, αύριο, Κυριακή 30 Απριλίου, με συναυλίες και happenings από τις 10.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. 

Με αφορμή αυτή την ημέρα, που καθιερώθηκε τον Νοέμβριο του 2011 από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και γιορτάζεται σε συνεργασία με το Thelonious Monk Institute of Jazz, συζήτησα με τον Μιχάλη για τη συνεργασία του με έναν από τους πιο αναγνωρισμένους τζαζίστες της Ελλάδας, τον Γιώργο Κοντραφούρη, την εγχώρια τζαζ σκηνή, τον αυτοσχεδιασμό στην τζαζ, τον ρόλο της ροκ στην απόφασή του να μάθει κιθάρα, τους αγαπημένους του μουσικούς και για το JazZoo Concert Series, ένα Jazz Project που μέσα σε λίγους μόνο μήνες έχει φιλοξενήσει τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τη μουσική και γιατί επέλεξες την κιθάρα;
Μεγαλώνοντας στο σπίτι μου οι γονείς μου άκουγαν διαρκώς μουσική είτε αυτή ήταν ροκ, τζαζ ή κλασική. Έτσι από μικρός είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με διαφορετικά ακούσματα. Το είδος που με τράβηξε περισσότερο ήταν η ροκ και ιδιαίτερα συγκροτήματα όπως οι AC/DC και οι Led Zeppelin και κυρίως ο ρόλος της κιθάρας μέσα στο γκρουπ. Πάντα προσπαθούσα να μιμηθώ τα σόλο της κιθάρας κινησιολογικά, οπότε στην ηλικία των 16 ετών αποφάσισα ότι δεν μου αρκούσε αυτό και ήθελα να μπορέσω να παίξω και εγώ τα αγαπημένα μου κομμάτια. Έτσι φυσικό ήταν να επιλέξω την κιθάρα ως το όργανο που ήθελα να μάθω.



Ποια είναι τα μουσικά ακούσματά σου;
Μου αρέσουν διαφορετικά είδη και διαφορετικοί καλλιτέχνες. Μου αρέσει η τζαζ προφανώς, αλλά ταυτόχρονα και η ροκ, το μέταλ, η ποπ και η ηλεκτρονική μουσική. Μου αρέσουν ιδιαίτερα μουσικοί ή γκρουπ που καταφέρνουν και αναμειγνύουν στοιχεία από διαφορετικά είδη στη μουσική τους, όπως οι Radiohead.

Ποια στοιχεία της τζαζ σε γοητεύουν;
Το βασικό στοιχείο της τζαζ που γοητεύει τους περισσότερους κατά τη γνώμη μου είναι ο αυτοσχεδιασμός, και κατ' επέκταση η μουσική ελευθερία την οποία πρεσβεύει. Μέσω του αυτοσχεδιασμού υπάρχει μία διαρκής επικοινωνία στη μουσική, ένας μουσικός διάλογος, ο οποίος σπάνια επαναλαμβάνεται και δίνει μια αμεσότητα στη μουσική επειδή επηρεάζεται από τη δράση και την αντίδραση των μουσικών. Θεωρώ συναρπαστικό το γεγονός ότι στην τζαζ μπορείς να παίξεις το ίδιο κομμάτι δύο φορές συνεχόμενα και να ακούγεται εντελώς διαφορετικό την κάθε φορά.

Ποιοι μουσικοί σε έχουν επηρεάσει;
Οι πρώτοι μουσικοί, από τους οποίους επηρεάστηκα είναι οι κιθαρίστες, στους οποίους προσπαθούσα να μοιάσω και κατ' επέκταση τα γκρουπ, στα οποία ανήκαν. Σημαντικότερα παραδείγματα, όπως προανέφερα είναι ο Angus Young (AC/DC) και ο Jimmy Page (Led Zeppelin). Όσο μεγαλώνω ανακαλύπτω όλο και περισσότερους μουσικούς από τους οποίους επηρεάζομαι είτε παικτικά είτε συνθετικά. Mερικοί από τους σημαντικότερους είναι οι Charlie Parker, John Coltrane, Hank Mobley, Bill Evans, Miles Davis, Kenny Burrell, Jimmy Smith, Esbjorn Svensson, Brad Mehldau, Aaron Parks, Lage Lund, Mike Moreno, Kendrick Scott, αλλά και μουσικοί και γκρουπ όπως οι Radiohead, οι Hiatus Kaiyote, ο Flying Lotus και πολλοί άλλοι. Επίσης, με έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να με επηρεάζουν μουσικοί, με τους οποίους συνεργάζομαι και ιδιαίτερα οι καθηγητές και οι συμφοιτητές μου στην Κέρκυρα.



Ήσουν φοιτητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο Λάμπρος Παπανικολάου κι εσύ επιλεχθήκατε να εκπροσωπήσετε το πανεπιστήμιό σας στην Παγκόσμια Συνάντηση Σχολών της Τζαζ (IASJ) του 2015 στη Λισαβώνα. Τι αποκόμισες από αυτή την εμπειρία;
Το τζαζ τμήμα στο Ιόνιο έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθά όσους θέλουν να ασχοληθούν με την τζαζ μουσική με όποιο τρόπο μπορεί, και η συμμετοχή της σχολής μας στο IASJ είναι κατά τη γνώμη μου μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας μουσικός της ηλικίας μας. Προσωπικά, θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να περάσω μια εβδομάδα με μουσικούς της ηλικίας μου και να ανταλλάξω γνώσεις και εμπειρίες μαζί τους, αλλά και να παίξω συνθέσεις τους. Με βοήθησε να αποκτήσω μια πιο σφαιρική άποψη για τη παγκόσμια σκηνή της τζαζ και να γνωρίσω άτομα από άλλες χώρες με τα οποία μας συνδέει η αγάπη για τη μουσική και με τα οποία ανυπομονώ να συνεργαστώ όταν μας δοθεί η ευκαιρία.

Έχεις γνωρίσει και την τζαζ σκηνή του εξωτερικού. Ποια είναι τα στοιχεία που τη διαφοροποιούν από την ελληνική;
Δυστυχώς, δεν έχω γνωρίσει τη τζαζ σκηνή του εξωτερικού στον βαθμό που θα ήθελα ακόμα. Η κάθε χώρα έχει τη δική της σκηνή με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Οι χώρες στις οποίες η τζαζ σκηνή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι συνήθως εκείνες στις οποίες η τζαζ (και τα μπλουζ, το γκόσπελ, η σόουλ κά.) είναι είδη τα οποία έχουν μια πιο μακροχρόνια ιστορία και τα ακούει ο κόσμος σε καθημερινή βάση. Στη χώρα μας, καθότι η τζαζ σκηνή είναι σχετικά νέα σε σχέση με άλλες σκηνές, δεν υπάρχει η ίδια «πέραση» που υπάρχει σε άλλες χώρες.

Ποια είναι η γνώμη σου για την εγχώρια τζαζ σκηνή;
Κατά τη γνώμη μου η εγχώρια τζαζ σκηνή βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχουν μουσικοί στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν τη τζαζ με σεβασμό και ταυτόχρονα δεν φοβούνται να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα, έχουν ένα όραμα. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται όλο και περισσότερα προσωπικά πρότζεκτ μουσικών ή γκρουπ, τα οποία ενώ μπορεί να διαφέρουν στο μουσικό περιεχόμενο, έχουν ως κοινό τους γνώρισμα την προσοχή στη λεπτομέρεια και στον ήχο.

Ήσουν μέλος του Baby Trio του Γιώργου Κοντραφούρη, ενός εκ των σημαντικότερων μουσικών της ελληνικής -και όχι μόνο- τζαζ σκηνής. Πότε ξεκίνησε η συνεργασία σας και τι έχεις διδαχθεί δίπλα του;
Η συνεργασία μου με το Baby Trio ξεκίνησε στις αρχές του 2015. Αν και ήμουν μέλος για λιγότερο από δύο χρόνια, πιστεύω ότι έχω αποκομίσει εξίσου σημαντικές γνώσεις με όσες απέκτησα καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών μου στο Ιόνιο.

 Βασικά, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το συγκεκριμένο γκρουπ είναι ότι ο Φούρης διαλέγει δύο μουσικούς κάτω των 25 ετών με τους οποίους παίζει μέχρι να φτάσουν σε ένα επίπεδο στο όποιο θα έχουν αποκτήσει μία μουσική ωριμότητα και πίστη στις ικανότητές τους και όταν το βλέπει αυτό παίρνει καινούργιους μουσικούς.

Δηλαδή, αυτή η εμπειρία σε βοηθάει να προσδιορίσεις τον εαυτό σου μουσικά, ενώ ταυτόχρονα βλέπεις πώς οδηγεί ένα γκρουπ και πώς χειρίζεται το κάθε παίξιμο ένας από τους πιο σημαντικούς, κατά τη γνώμη μου, εκπροσώπους της τζαζ στην Ελλάδα.



Δεν είσαι πλέον μέλος του Baby Trio, αλλά η συνεργασία σας συνεχίζεται.
Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικότερα γνωρίσματα της τζαζ, το ότι θα παίξεις με κάποιον σε ένα γκρουπ δεν σημαίνει ότι μόλις τελειώσει η συνεργασία σας στο συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν θα ξανασυνεργαστείτε. Για παράδειγμα, με τον ντράμερ που θα παίξουμε στις 30 του μήνα στο Ζοο παίζουμε και σε ένα άλλο γκρουπ που λέγεται The Cube και με τον Φούρη έχουμε παίξει και σε άλλα πρότζεκτ εκτός του Baby Trio. Υπάρχει η δυνατότητα να συνεργάζεσαι με μουσικούς που θέλεις σε διαφορετικά σκηνικά και με διαφορετικό lineup.

Μίλησέ μας για τη συμμετοχή του JazZoo Concert Series στην Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ 2017.
Η τζαζ έχει ως χαρακτηριστικό της γνώρισμα ότι συνδέει μουσικούς και λάτρεις της μουσικής από όλο τον κόσμο μεταξύ τους. Αυτό το γνώρισμα γιορτάζουμε στις 30 Απριλίου σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ ελπιδοφόρο το ότι και στην Αθήνα υπάρχει το JazZoo Concert Series για να στηρίζει αυτή τη μουσική γιορτή και ό,τι αυτή πρεσβεύει.

Με ποιους μουσικούς θα μοιραστείς τη σκηνή και τι θα παρουσιάσετε;
Στο συγκεκριμένο τρίο παίζουν οι Λάμπρος Παπανικολάου (κοντραμπάσο) και Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς). Θα παρουσιάσουμε δικές μας συνθέσεις και διασκευές από γνωστά κομμάτια του τζαζ ρεπερτορίου και όχι μόνο. Έχουμε παίξει πολύ και σαν τρίο αλλά και σε διάφορα γκρουπ και κάθε φορά υπάρχει περισσότερη ελευθερία για πειραματισμό πάνω στη μουσική. Μας δίνει μεγάλη χαρά να συμμετέχουμε στο JazZoo Concert Series και ανυπομονούμε να παίξουμε με το τρίο μας και να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ!

Εκτός από εσάς, ποιοι μουσικοί της ελληνικής τζαζ σκηνής απαρτίζουν το line up της ημέρας;
Εκτός από το τρίο μας θα παίξουν και οι: Λεωνίδας Σαραντόπουλος - Δημήτρης Βερδίνογλου Duet, Pyros Ether, Spiral Trio, Alekos Vretos Project, Flying Jazz Group αλλά και μαθητικά σύνολα. Θα είναι (σχεδόν) ολοήμερη γιορτή!

Πρόγραμμα
10.00 – 14.00 | Μαθητικά ensemble και happenings
14.00 – 15.00 | Λεωνίδας Σαραντόπουλος – Δημήτρης Βερδίνογλου Duet
15.00 – 17.00 | Pyros Ether (Βασίλης Σαλτίκης, Σταύρος Λινός, Χρήστος Κορομηλάς, Γρηγόρης Μελάκης)
17.00 – 19.00 | Spiral Trio (Σπύρος Μάνεσης, Αρίωνας Γυφτάκης, Αναστάσης Γούλιαρης)
19.00 – 21.00 | Μιχάλης Τσιφτσής – Λάμπρος Παπανικολάου – Παναγιώτης Κωστόπουλος Trio
21.00 – 23.00 | Alekos Vretos Project (Αλέκος Βρέτος, Δημήτρης Σεβδαλής, Ντίνος Μάνος, Δημήτρης Κλωνής)
23.00 – 01.00 | Flying Jazz Group (Στέφανος Ανδρεάδης, Γιώργος Κοντραφούρης, Δήμος Δημητριάδης, Αλέξανδρος -Δράκος Κτιστάκης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος)

Info
The Zoo 
Ζωοδόχου Πηγής 45, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6745375
Κυριακή 30 Απριλίου
Είσοδος Δωρεάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr