Η συνάντηση των Ελλήνων makers

Η Athens Mini Maker Faire είναι η μόνη έκθεση στην Ελλάδα αφιερωμένη στους τεχνολογικούς και παραδοσιακούς makers

Το αγγλικό ρήμα “make” μεταφράζεται στα ελληνικά ως «δημιουργώ», «φτιάχνω», «κατασκευάζω». Σε αυτούς -μικρούς και μεγάλους- που αγαπούν να χρησιμοποιούν τα χέρια ή το μυαλό τους για να δημιουργήσουν νέα αντικείμενα ή εφαρμογές απευθύνεται η έκθεση Athens Mini Maker Faire, που φιλοξενείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στις 6 και 7 Μαΐου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το 2006 σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, σε μία πρωτοβουλία του αμερικάνικου περιοδικού Make: magazine, με σκοπό τη διάχυση της κουλτούρας του making, είτε αυτό χρησιμοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες και τους υπολογιστές είτε αφορά σε περισσότερο παραδοσιακές, χειροποίητες κατασκευές. Σύμφωνα με τη Maker Media, το 2014 διοργανώθηκαν συνολικά 133 εκδηλώσεις Maker Faire σε όλο τον κόσμο, από το Τόκυο και το Όσλο μέχρι το Ντιτρόιτ και τη Ρώμη.

Οι τομείς που καλύπτει η κοινότητα του making είναι η μηχανική, η χειροτεχνία, το «καν’ το μόνος σου» (do it yourself-DIY), οι εκτυπώσεις τριών διαστάσεων, η κεραμική, η ρομποτική, οι μικροϋπολογιστές Arduino και Raspberry Pi, οι μαγειρικές δημιουργίες, συγκολλήσεις και άλλοι.



«Οι makers είναι άνθρωποι με μεράκι για δημιουργία. Φτιάχνουν κατασκευές ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητα τους αλλά και να μεταμορφώσουν τις ιδέες τους σε αντικείμενα», αναφέρει ο Σταύρος Μεσσήνης, συνδιοργανωτής της έκθεσης.

Ο Σταύρος Μεσσήνης και η σύζυγός του, Μαρία Καλαφάτη, είναι εδώ και πολλά χρόνια δύο από τις πιο γνωστές φιγούρες της startup κοινότητας που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ενώ από το 2013 λειτουργούν το The Cube Athens, τον μεγαλύτερο co-working χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί με τον Κώστα Φονταλή, ιδρυτή της Fairspro (εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων σχετικά με την χειροτεχνία και το «καν’ το μόνος σου», όπως η Χειροτέχνικα), επιχειρούν από πέρυσι να δώσουν έναν τόπο και τρόπο έκφρασης του δημιουργικού κινήματος της Ελλάδος.

«Η κοινότητα του making στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμαστε, καθώς οι makers είναι παντού. Maker μπορεί να είναι ένα μικρό παιδί που φτιάχνει με τουβλάκια μια κατασκευή έως τον ηλικιωμένο που δημιουργεί από φυσικά υλικά», τονίζει ο Σταύρος Μεσσήνης.



Στην έκθεση πρόκειται να παρουσιαστούν κατασκευές, πατέντες και ευρεσιτεχνίες τόσο από ιδιώτες όσο και από επαγγελματίες makers. Για παράδειγμα, χειροποίητοι 3D εκτυπωτές, ρομπότ, τεχνολογικές εφαρμογές για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας, χειροποίητα οχήματα, μουσικά όργανα και χειροτεχνίες. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πρακτικά εργαστήρια στα οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα: να εκτυπώσουν αντικείμενα με εκτυπωτές τριών διαστάσεων, να γνωρίσουν πώς μπορούν να φτιάξουν έναν μικροϋπολογιστή Raspberry Pi, να πλέξουν σε αργαλειό, να φτιάξουν ένα δικό τους ρομπότ, να χειριστούν μία μηχανή CNC και άλλα.

Το πιο εντυπωσιακό, πάντως, αναμένεται να είναι ένα εργαστήριο που έχει δημιουργθεί σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: ένα ξύλινο αντίγραφο της τυπογραφικής μηχανής του Γουτεμβέργιου, με το οποίο οι επισκέπτες θα μπορέσουν να τυπώσουν το δικό τους βιβλίο και στη συνέχεια να το δέσουν.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τους μικρότερους σε ηλικία επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίες περιλαμβάνουν διαγωνισμό χειροποιήτων ρομπότ για τεχνικά μη χαρισματικούς, κατασκευή και εκτόξευση χάρτινων πυραύλων και εκπαιδευτικά παιχνίδια πάνω στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Μηχανική και τα Μαθηματικά.

Το πρόγραμμα του διημέρου ολοκληρώνουν τέλος μία σειρά από ομιλίες για το making και τις μορφές του και από έναν αγώνα drones από την μεγαλύτερη ομάδα drone racing στην Ελλάδα. 

«Μέσα από το Maker Faire επιθυμούμε να δημιουργήσουμε νέους makers, με σκοπό τα νέα παιδιά να δημιουργούν και όχι μόνο να καταναλώνουν», αναφέρει ο Σταύρος Μεσσήνης, πατέρας δύο αγοριών και ο ίδιος. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα με ανθρώπους που αγαπούν τη δημιουργία, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα ψυχαγωγίας και λύσης των προβλημάτων της καθημερινότητας», υπογραμμίζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr