Αποστολή: Σπάστε τον κώδικα των Enigma

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, το ΠΙΟΠ οργανώνει θεματική ημερίδα με τίτλο «Κώδικας Enigma» στο Ιστορικό Αρχείο του

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας (17/5), οργανώνει θεματική ημερίδα με τίτλο «Κώδικας Enigma», την Τετάρτη 17 Μαΐου στις 18:00, στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο. 

Οι μηχανές Enigma ήταν μια σειρά από ηλεκτρομηχανικές συσκευές κρυπτογράφησης ρότορα. Αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα του εικοστού αιώνα για την προστασία της εμπορικής, διπλωματικής και στρατιωτικής επικοινωνίας. Η Enigma εφευρέθηκε από τον Γερμανό μηχανικό Αρθουρ Σέρµπιους στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Τα πρώτα μοντέλα είχαν χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 και εγκρίθηκαν από τις στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες πολλών χωρών, κυρίως της ναζιστικής Γερμανίας πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλά διαφορετικά μοντέλα του Enigma παράχθηκαν, αλλά τα γερμανικά στρατιωτικά μοντέλα, τα Wehrmacht Enigmas, ήταν τα πιο πολυσυζητημένα, γιατί ήταν τα πιο πολύπλοκα, ενώ η αποκρυπτογράφηση θα έδινε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους Συμμάχους. Καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση διαδραμάτισε ο Άλαν Τούρινγκ».

Η ταινία του Μόρτεν Τίλντουμ, “Immitation Game” («Το παιxνίδι της μίμησης», 2014, 51 λ.), η οποία θα προβληθεί στη διάρκεια της ημερίδας, είναι βασισμένη στη ζωή του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής, κρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ η εφεύρεση του οποίου έσπασε τον Κωδικό Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας, συντελώντας σημαντικά στη νίκη των Συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.  



Η μηχανή αυτή αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με έναυσμα το παράδειγμα αυτό, η Ντόρα Βαρβαρίγου, καθηγήτρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, θα μιλήσει για την αρχή και την εξέλιξη της επιστήμης των υπολογιστών. 

Η δράση συνδυάζεται με έκθεση αρχειακού υλικού από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ στην οποία αποτυπώνεται η δράση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως σχετικά με την εισαγωγή και την ενίσχυση της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της καινοτομίας στην ελληνική πραγματικότητακατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών(1970-1990). Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Όμως θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στο 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00), καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος 
Τ.: 210 341 8051
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr