Οι εξαγωγικές επιδόσεις ενός τεχνοβλαστού

Η εταιρεία προήλθε από τα σπλάχνα ενός δημόσιου ερευνητικού κέντρου και σήμερα έχει πελάτες τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου

Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς η εταιρεία Biomedcode Hellas Α.Ε. μπορεί, δίχως αμφιβολία ή αμφισβήτηση, να είναι παράδειγμα προς μίμηση αλλά και η μοναδική διέξοδος για την στήριξη και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην χώρα μας. Η Biomedcode Hellas Α.Ε. δεν είναι μια τυπική ιδιωτική επιχείρηση, αλλά μια εταιρεία που βγήκε από τα σπλάχνα ενός δημόσιου ερευνητικού κέντρου και σήμερα στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις διεκδικεί κάτω από ανταγωνιστικές συνθήκες το μερίδιο που της αναλογεί στην διεθνή αγορά.

Για την ιστορική ακρίβεια και μόνο, η εταιρία ιδρύθηκε το 2006 ως τεχνοβλαστός του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμιγκ" που έχει την έδρα του στην Βάρη Αττικής επενδύοντας στην μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία των μετόχων της και του επιστημονικού της προσωπικού στη δημιουργία και τη μελέτη διαγονιδιακών ποντικών που προσομοιάζουν ασθένειες του ανθρώπου. Ο άνθρωπος πίσω από την ίδρυση της Biomedcode είναι ο Γιώργος Κόλλιας – ένα από τα στελέχη εδώ και χρόνια του ερευνητικού κέντρου. Ο Γιώργος Κόλλιας, σύμφωνα με το short cv του, είναι «βιολόγος, τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Ανοσολογίας στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμιγκ", όπου διετέλεσε Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής από το 2002 έως το 2010. Πρόσφατα, μιλώντας εκ μέρους του ερευνητικού κέντρου "Αλέξανδρος Φλέμιγκ" στην εκδήλωση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και τρία κορυφαία ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας - το ΕΚΕΤΑ από τη Μακεδονία, το Φλέμινγκ από την Αττική και το ΙΤΕ από την Κρήτη- θέλησε να υπογραμμίσει τα εξής: «Είναι ευτυχές το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα ενδιαφέρεται να συν-επενδύσει σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης στην Ελλάδα. Το Φλέμιγκ έχει δρομολογήσει ήδη την ίδρυση ενός νέου Ινστιτούτου Καινοτομίας & Ανάπτυξης Φαρμάκων, το οποίο θα εστιάζει στην παραγωγή Καινοτομίας στον τομέα της ανάπτυξης φαρμάκων, καθώς και την ανάπτυξη του πρώτου ολοκληρωμένου Βιοτεχνολογικού Πάρκου στην Ελλάδα, της Βιοτεχνόπολης. Θεωρούμε ότι η συνεργασία μας με την Εθνική Τράπεζα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιου είδους δράσεων καινοτομίας σε αναδυόμενους τομείς της σύγχρονης έρευνας και αποτελεί επένδυση για το μέλλον με πολύ σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη».



Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, εταιρείες όπως η Biomedcode είναι οδηγός για τη συνέχεια, για την διαμόρφωση ενός παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου όπου η έρευνα και η καινοτομία συνεισφέρει στον τομέα της επιχειρηματικότητας προκειμένου να αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα της αγοράς.  

Η κα Μαρία Δένη , CEO της Biomedcode μας έδωσε όλα εκείνα τα στοιχεία για να γνωρίσουμε την εταιρεία που διακρίνεται για τις εξαγωγικές της επιδόσεις.  

«H Biomedcode Hellas Α.Ε. παρέχει υπηρεσίες προκλινικής αξιολόγησης φαρμάκων στη διεθνή φαρμακοβιομηχανία, χρησιμοποιώντας μια μοναδική συλλογή ζωικών μοντέλων χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών του ανθρώπου, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, η ψωρίαση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2006 ως τεχνοβλαστός του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμιγκ" επενδύοντας στην μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία των μετόχων της και του επιστημονικού της προσωπικού στη δημιουργία και τη μελέτη διαγονιδιακών ποντικών που προσομοιάζουν ασθένειες του ανθρώπου. Η Βiomedcode είναι πλήρως εξοπλισμένη για την εκπόνηση υψηλού επιπέδου έρευνας κάνοντας χρήση τεχνολογιών αιχμής και συνδυάζει την παροχή επιστημονικών συμβουλευτικών υπηρεσιών με προσαρμοσμένες λύσεις για την ανάπτυξη και βέλτιστη αξιολόγηση πρωτότυπων φαρμακευτικών ουσιών και βιο-ομοειδών.

Η Biomedcode διαθέτει ένα εξαιρετικά δυναμικό τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), oι δραστηριότητες του οποίου εστιάζουν στη δημιουργία νέων ανθρωποποιημένων μοντέλων ασθενειών, την ανάπτυξη, βελτιστοποίηση και τυποποίηση προκλινικών δοκιμασιών και μεθόδων αξιολόγησης ουσιών, το χαρακτηρισμό των "μοριακών αποτυπωμάτων" ασθενειών και φαρμάκων μέσω μεθοδολογιών φαρμακογονιδιωματικής (pharmacogenomics) καθώς και την ανακάλυψη νέων βιοδεικτών μέσω τεχνολογιών μεταβονομικής (metabonomics).

Η Βiomedcode παρέχει υπηρεσίες πρωτίστως εξαγωγικού χαρακτήρα και το πελατολόγιό της περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ασία και την Αυστραλία (% αριθμός συμβολαίων το 2016: 50% Ασία, 28,6% Ευρώπη, 14,3% ΗΠΑ, 7,1% Ρωσία)». 

Ας κρατήσουμε τα τελευταία νούμερα και να σκεφθούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο εάν είχαν διαμορφωθεί και ασκηθεί δημόσιες πολιτικές που να έριχναν το βάρος της επένδυσης στο ερευνητικό δυναμικό και την σχέση συνεργασίας του με την επιχειρηματικότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr