Η νέα δυναμική της Άρτας

Μία πόλη αφανής, μέχρι πρότινος, στον χάρτη μπαίνει και πάλι στην καρδιά των εξελίξεων

Πως μία ηπειρωτική πόλη της βορειοδυτικής Ελλάδος, ξεχασμένη από τους ιθύνοντες, και μακριά από οποιαδήποτε εξέλιξη, μπορεί να αλλάξει τη ρότα της, να γνωρίσει ανάπτυξη και να βρει φως στο τέλος του τούνελ; Η πόλη της Άρτας, μέχρι τη σύγχρονη ιστορία ήταν γνωστή για το γεφύρι της, που αποτελεί αναμφίβολα ένα κομψοτέχνημα, και για τα εσπεριδοειδή που παράγει ο κάμπος της. Μία πρόσφατη επίσκεψή μου στην αλλοτινή πρωτεύουσα της Ηπείρου, με έβαλε σε σκέψεις για το μέλλον αυτής της πόλης, τον αναπτυξιακό της προσανατολισμό, την οικονομία, τον τουρισμό και φυσικά για τον ντόπιο πληθυσμό.

Η Άρτα σήμερα αριθμεί πάνω από 43.000 κατοίκους, και σε αντίθεση με άλλες επαρχιακές πόλεις που παρακμάζουν, αυτή κατορθώνει να διατηρήσει τη δυναμική και τον κόσμο της, αποτρέποντας τους ντόπιους να «αποδημήσουν» σε κάποιο μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Οι λόγοι που υποβοηθούν αυτήν την σταθερότητα είναι η κεντρική της τοποθεσία, το καλό (πλέον) συγκοινωνιακό δίκτυο, ο παραγωγικός κάμπος, ο ιστορικός Άραχθος και το οικονομικό αλλά αξιοπρεπέστατο επίπεδο ζωής.


Η Άρτα από ψηλά


Ορισμένες παραμεθόριες πόλεις της Ελλάδας δεν έχουν την ίδια τύχη με την Άρτα, η οποία βρίσκεται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα (Γιάννενα, Πάτρα), και συνάμα μακριά από τη βαβούρα και την πολυκοσμία που τα συνοδεύει. Χτισμένη σε έναν λόφο, ανάμεσα στη θάλασσα του Αμβρακικού και τα Τζουμέρκα, η Άρτα βρίσκεται πάνω στην σημαίνουσα οδική αρτηρία της Ιονίας Οδού, έναν από τους νεότερους και πιο εμπορικούς δρόμους των Βαλκανίων, που αναμένεται να ευνοήσει το εμπόριο, τον τουρισμό και τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών από και προς την Ελλάδα. Ευρισκόμενη λοιπόν σ' αυτή τη στρατηγική θέση, όπου ήταν χτισμένη παλιά και η Αρχαία Αμβρακία, η Άρτα αποκτά το πλεονέκτημα της ανανέωσης του κόσμου της, της προβολής τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, της εξαγωγής των τοπικών της προϊόντων και της άφιξης κερδοφόρων επενδύσεων.


Μικρό Θέατρο Αμβρακίας - Θεατράκι

Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να αφορούν είτε την κτηνοτροφία, είτε τη γεωργία, μια και το εκεί περιβάλλον και κλίμα καθίσταται ιδανικό για την ευδοκίμηση αυτών των τομέων της οικονομίας. Από νεράντζια, πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια, μέχρι την παραγωγή αλλαντικών και γαλακτομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, η πόλη της Άρτας βρίσκεται στα σπίτια και τις κουζίνες όλων μας, ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουμε. Η διάνοιξη επομένως ενός τόσο μεγάλου και σημαίνοντος οδικού δικτύου, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην τοπική αγορά και μία τέτοια δυναμική, έτσι ώστε να εξακοντίσει το εκτόπισμά της στις γειτονικές αγορές μεγάλων πόλεων, ακόμη και εκτός συνόρων. Αξίζει σ' αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι έμποροι από τα Βαλκάνια, έχοντας πια εύκολη πρόσβαση στην πατρίδα μας, κατηφορίζουν για να προμηθευτούν προϊόντα και υπηρεσίες, και μαζί με το χρήμα φέρνουν την τεχνοτροπία, την εμπειρογνωμοσύνη και τις δεξιότητές τους, που μόνο κερδοφόρες μπορούν να αποδειχθούν για εμάς.

Από την άλλη πλευρά, η Άρτα αν και δεν βρέχεται από θάλασσα, διατρέχεται από έναν άλλο υγρό θησαυρό, τον Άραχθο, ο οποίος αναζωογονεί την πόλη, ποτίζει τον κάμπο και δίνει μια αίσθηση ελαφρότητας τον σκληρό ηπειρωτικό τοπίο. Πέραν από πόλο έλξης τουρισμού και εναλλακτικού αθλητισμού, ο Άραχθος, άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Άρτας, αποτελεί το φυσικό της σύνορο, και την καθιστά μία καταπράσινη όαση στην καρδιά της Ελλάδας, με αέρα ευρωπαϊκό και ελληνική γοητεία.


Παρηγορήτισσα

Και ο ιστορικός αυτός ποταμός αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά δυνατά χαρτιά της Άρτας στον τομέα του τουρισμού. Το αριστοκρατικό γεφύρι, ο Πλάτανος του Αλή Πασά, το νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, το άγαλμα του Βασιλιά Πύρρου, το Φεϋζούλ Τζαμί, τα Τείχη της Αρχαίας Αμβρακίας, η Οικία Ζορμπά, το Λαογραφικό Μουσείο, το καλοδιατηρημένο κάστρο, ο ιστορικός ναός της Αγίας Θεοδώρας, η επιβλητική Παναγία η Παρηγορήτισσα και η Δημοτική Πινακοθήκη συναπαρτίζουν ένα σπάνιο αστικό μωσαϊκό, απαράμιλλης γοητείας, που μπορεί να ανταγωνιστεί τουριστικά γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Περπατώντας στα στενά της πόλης μπορεί κανείς να βρει σκόρπια δεξιά και αριστερά ίχνη άλλων εποχών, όπως το γοητευτικό Θεατράκι (ή Μικρό Θέατρο Αμβρακίας) και τα δύο αρχαία νεκροταφεία.


Το θέατρο του Κάστρου

Τέλος, κάνοντας μία βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Άρτας, στην αγορά και τα μαγαζιά, συνειδητοποιείς το καλό βιοτικό επίπεδο και τα οικονομικά προσιτά μα συνάμα ποιοτικά προσφερόμενα αγαθά. Οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα ταβερνεία και τα ζαχαροπλαστεία βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, άλλοτε σε πολυσύχναστους εμπορικούς πεζόδρομους και κεντρικές πλατείες, κι άλλοτε σε ήσυχα πλακόστρωτα και γραφικές αστικές γωνιές, όπου το παραδοσιακό συναντά το νέο με τρόπο αρμονικό. Βγαίνοντας λοιπόν για περατζάδα στα μαγαζιά, συναντάς από υπηρεσίες, μέχρι τους πιο δημοφιλείς χώρους εστίασης, γεγονός που σου δίνει την αίσθηση ότι στην Άρτα έχεις τα πάντα στα πόδια σου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr