Οι μαθητές του Κήπου

Με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων μαθητές από πέντε δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας εξερευνούν τον Εθνικό Κήπο, ανακαλύπτουν τα μυστικά του και δημιουργούν μέσα από αυτή την εμπειρία τους έναν οδηγό-εργαλείο για κάθε σχολική ομάδα, αλλά και για τους επισκέπτες

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανέλαβε η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας επιχειρώντας να συνδέσει την ιστορία με τον αστικό πολιτισμό στα μάτια των παιδιών του δημοτικού σχολείου. Ο εμβληματικός Εθνικός Κήπος – που παρακολούθησε ακόμη και ως προς την επωνυμία του τις πολιτικές και πολιτειακές αλλαγές των προηγούμενων 2 αιώνων- συναντιέται με νεαρούς μαθητές που έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να μάθουν.

Και όλα αυτά περιλαμβάνονται ως περιεχόμενο σε ένα καινούριο και ποιοτικά διαφορετικό πιλοτικό πρόγραμμα που εγκαινίασε ο δήμος Αθηναίων. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το πρόγραμμα μαθητές από πέντε δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας εξερευνούν τον Εθνικό Κήπο, ανακαλύπτουν τα μυστικά του και δημιουργούν μέσα από αυτή την εμπειρία τους έναν οδηγό-εργαλείο για κάθε σχολική ομάδα, αλλά και για τους επισκέπτες, που θα θελήσουν να μάθουν «Τα μυστικά του Κήπου».

«Ανοίγουμε τον Εθνικό Κήπο, τον πιο κεντρικό και αγαπημένο κήπο της πόλης, στους πολίτες και τον πολιτισμό. Έχοντας εγκαινιάσει το 2017, το πρόγραμμα «Ζήσε τον Κήπο αλλιώς», που κέρδισε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, προχωράμε φέτος σε μια ιδιαίτερη συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο να φέρουμε τους μαθητές κοντά στη ζωντανή ιστορία της πόλης μας, όπως την αφηγείται ο Εθνικός Κήπος» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο Εθνικός Κήπος, οριοθετήθηκε το αρχικά το 1836 σε μια έκταση 500 περίπου στρεμμάτων από τον αρχιτέκτονα των ανακτόρων Φρίντριχ φον Γκέρτνερ και άρχισε να κατασκευάζεται το 1839 υπό την προσωπική επίβλεψη της Βασίλισσας Αμαλίας με εντολή της οποίας φυτεύτηκαν 15.000 καλλωπιστικά φυτά που μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα, καθώς επίσης και με αυτοφυή είδη, που μεταφέρθηκαν από το Σούνιο και την Εύβοια. Σήμερα ο Εθνικός Κήπος εκτείνεται σε έκταση 158 στρεμμάτων φιλοξενώντας σημαντικά φυτικά μνημεία, όπως οι Ουασιγκτώνιες που συγκροτούν τη μνημειώδη δενδροστοιχία της κεντρικής εισόδου, αλλά αποτελώντας και το φυτώριο για δέντρα που καλλιεργούμε σήμερα στην Ελλάδα όπως ο ευκάλυπτος, η πιπεριά, ο χειμώνανθος, η καζουαρίνα, η ποϊνσέτια,ο στεφανώτης, η μαντεβίλλα κ.α.

Αυτές κι άλλες πολλές ιστορίες θα ανακαλύψουν οι μαθητές, με τη συνδρομή του τμήματος Εθνικού Κήπου του δήμου Αθηναίων και των δασκάλων τους, μέσα από μια σειρά τακτικών επισκέψεων, αλλά και σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι νεαροί ερευνητές θα αποτυπώσουν «Τα Μυστικά του Κήπου» με ποικίλους τρόπους, μεταξύ αυτών και η δημιουργία ενός έντυπου οδηγού για τον Εθνικό Κήπο ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τα έργα τους θα εκτεθούν στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου.

Το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων με τίτλο «Τα Μυστικά του Κήπου», υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων δια των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρίας Δημοπούλου και Πολιτιστικών Θεμάτων, Καλλιόπης Κύρδη.



Στο site του δήμου Αθηναίων διαβάζουμε: «Ο Εθνικός Κήπος είναι ο πρώτος οργανωμένος χώρος διακοσμητικού πρασίνου της Νεότερης Ελλάδος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως Ιστορικός τόπος (Φ.Ε.Κ.49/Α.Α.Π./23-3-2011). Στον ίδιο χώρο υπήρχε στην αρχαιότητα το ιερό άλσος του Λυκείου. Δημιουργήθηκε σαν προέκταση στο ύπαιθρο των ανακτόρων Όθωνος και Αμαλίας. Ο ρυθμός του είναι “γραφικός”, προσαρμοσμένος στις Ελληνικές συνθήκες και συμπληρωμένος με στοιχεία του “κλασικού” ρυθμού.

Η διαμόρφωσή του ξεκίνησε το 1839 - 1840 με την φύτευση 15.000 καλλωπιστικών φυτών, που μεταφέρθηκαν από το Μιλάνο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν φυτά από χώρες της Ευρώπης και Βορείου Αφρικής. Φυτεύτηκαν επίσης πολλά αυτοφυή φυτά από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Τις κηποτεχνικές εργασίες οργάνωσε - επέβλεψε ο Γάλλος κηποτέχνης Λουδοβίκος Μπαρώ, “ο πλάσας τον κήπον τούτον” (Ορφανίδης), με βοηθό, από το 1846, το γεωπόνο Φρειδερίκο Σμιθ. Το 1923 έγινε δημόσιος και ονομάστηκε “Εθνικός Κήπος”. Έχει έκταση 154.000 μ2.

Ο Εθνικός Κήπος ανήκει διοικητικά στη Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος σύμφωνα με το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων (Φεβρουάριος 2012). Η παραχώρηση κατά χρήση του Εθνικού Κήπου έγινε με το Ν.3274/2004 για 90 χρόνια στο Δήμο Αθηναίων.  Σκοπός του Τμήματος είναι η καλύτερη οργάνωση, διαχείριση, συντήρηση, βελτίωση του πρασίνου, των εγκαταστάσεων και των υποδομών, η φύλαξη και γενικά η προστασία του Εθνικού Κήπου.

Ο Κήπος παραμένει ανοικτός καθημερινά από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου.

Στον χώρο του Εθνικού Κήπου λειτουργεί Παιδική Βιβλιοθήκη όπου μεταξύ άλλων γίνονται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συναντήσεις των μικρών αναγνωστών και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 9:00 μέχρι τις 14:00, εκτός αργιών». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr