Η Λήδα και οι Ζωγραφηγήσεις

Η mamakita μιλάει με τη συν-δημιουργό του Τριγωνοψαρούλη για τις Ζωγραφηγήσεις

Η Λήδα Βαρβαρούση είναι γνωστή ως εικονογράφος ενός από τα πιο φημισμένα παιδικά-βρεφικά παραμύθια «τον Τριγωνοψαρούλη». Το δυνατό της σημείο όμως είναι το σχέδιο σε συνδυασμό με το λόγο. Μας παρουσιάζει τις Ζωγραφηγήσεις, μία καινοτομία δράση εμπνευσμένη από την ίδια, και παράλληλα μας ξεδιπλώνει τον άνθρωπο που έχει μέσα της: μια καλλιτέχνη, βιβλιοφάγο, μητέρα, ταξιδιάρα γυναίκα, έτοιμη για την επόμενη πρωτότυπη ιδέα.



Χτύπησα το κουδούνι κι άκουσα το γάβγισμα της Luna. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι είχα φτάσει τη σωστή ώρα, αλλά τη λάθος μέρα. Το σπίτι που βλέπει στο Λυκαβηττό και το λόφο του Στρέφη ήταν φωτεινό και πολύ χρωματιστό… Πολύ περισσότερο από ό,τι θα ήταν αν είχα πάει τη μέρα που είχαμε συμφωνήσει. Ζωγραφιές, χρώματα, μπογιές, πολύχρωμοι καμβάδες και χαρτιά παντού. «Δεν πειράζει, σε βλέπω πώς είσαι πραγματικά, χωρίς φίλτρο τακτοποίησης», της είπα και αμέσως άρχισε να μου φανερώνεται μία προσωπικότητα που δεν μπορούσε να χωρέσει σε κανέναν από τους ήρωες που έχει δημιουργήσει.

Από βρέφος είχε έφεση στις Τέχνες. «Η μητέρα μου το είδε. Είναι σημαντικό να «βλέπουν» πραγματικά οι γονείς τα παιδιά τους. Με έπαιρνε μαζί της σε χώρους πολιτισμού και με έμαθε να παρατηρώ τους μεγάλους καλλιτέχνες. Να σταματώ να είμαι ο εαυτός μου και να μπαίνω στον άλλον», μου εξομολογείται. Μεγαλώνοντας η Λήδα σπούδασε μια σειρά από Τέχνες, εφαρμοσμένες τέχνες, γραφιστική, φωτογραφία, εικονογράφηση και στη συνέχεια εργάστηκε στο δημιουργικό μιας μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας. «Ώσπου έγινα μαμά. Τα ωράρια και ο τρόπος ζωής δεν μου επέτρεπαν να έχω αυτό που ήθελα στην πραγματικότητα στη ζωή μου», αφηγείται και σκέφτομαι πόσες γυναίκες έχουμε μια παρόμοια ιστορία.



Με αυτή τη μεγάλη πρόκληση όμως, παρουσιάστηκε μια νέα ευκαιρία, άνοιξε ένας νέος δρόμος που την οδήγησε σε αυτό στο οποίο πραγματικά είχε ταλέντο και ήθελε να κάνει: την εικονογράφηση βιβλίων. «Όταν ήμουν 18 χρονών, είχα εικονογραφήσει το βιβλίο της Άννας Γκέρτσου-Σαρρή «Σπίτι δίχως αυλή», από τις εκδόσεις Κέδρος. Μετά την παραίτησή μου από το χώρο της διαφήμισης, στα 32, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος που ήταν τότε διευθυντής του σχολείου των παιδιών μου, μου έδωσε το παραμύθι του Τριγωνοψαρούλη και εγώ δημιούργησα την εικόνα του σε 10 μέρες». Έτσι αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο φυσικός της χώρος είναι το βιβλίο και να πρωτοπορεί στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων τις εποχές που ήταν γεμάτα σελίδες με γράμματα (κι άντε να παρεμβάλλονταν μερικά σκίτσα).

Τι είναι οι Ζωγραφηγήσεις
Η συνεργασία της με εκδότες έφερε τη Λήδα μέσα στα σχολεία. Ξαναγύρισε έτσι στα παιδικά της χρόνια όπου έκανε «ζωγραφικό διάλογο» με τη μαμά της. «Ξεκίνησα να δείχνω στα παιδιά τη δουλειά μου σε μια κόλλα Α4. Αλλά δεν χωρούσε. Έτσι φτάσαμε να κάνουμε τις Ζωγραφηγήσεις σε τοίχο. Εντάχθηκαν όλες οι Τέχνες που μου άρεσαν: το θέατρο, το τραγούδι, ο χορός, το κουκλοθέατρο… Επίσης εντάχθηκαν οι εμπειρίες μου από τα ταξίδια», μου περιγράφει.



«Έχω δει τη Λήδα σε one-woman-show. Είναι performer», μου είπε η δασκάλα της κόρης μου όταν είχε επισκεφτεί το σχολείο τους. Έτσι εγώ ακολουθώντας την, την είδα να κάνει «Ζωγραφήγηση» με μπογιά που φουσκώνει για παιδιά με μειωμένη όραση. Την έχω δει να το κάνει για παιδιά με νοητική στέρηση, για κωφά παιδιά, στα αγγλικά… Θα μπορούσε να θεωρηθεί και stand-up comedian, αλλά και ψυχοθεραπεύτρια, έχω να προσθέσω εγώ.

Η συζήτηση με τη Λήδα είναι μια απόλαυση. Πετιόμαστε από το ένα θέμα στο άλλο: τη μητρότητα, την επιχειρηματικότητα, τα ταξίδια, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, το κοινωνικό σύνολο, την εκπαίδευση, τα σχολεία κ.ο.κ. Μου αποκαλύπτεται μια γυναίκα που είναι μια ζωή ταξίδια, ερευνήτρια εκ φύσεως, με την έμφυτη ανάγκη να ανακαλύπτει νέα πράγματα και να τα μετατρέπει σε σχέδιο, να τα κάνει παράσταση μπροστά μου και να τους δίνει νέα ζωή. «Όταν μεγαλώσετε, να γίνετε ζωγράφος», της πρότεινε ένας μικρός μαθητής. Μπορεί και να μεγαλώσει κάποτε, σκέφτομαι εγώ.



Η Λήδα Βαρβαρούση συνεργάζεται με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλα Ιδρύματα, με ξενοδοχεία και άλλους χώρους, όπου πραγματοποιεί προγράμματα για βρέφη, παιδιά και μεγάλους, ακόμα και σπουδαστές εικαστικών τεχνών. Δείτε περισσότερα εδώ https://lidavarvarousi.com/en. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.onassis.org.

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/ Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr