Με πράσινο σαπούνι

Τα υπέρ ή κατά της χρήσης του πράσινου σαπουνιού – με βάση το ελαιόλαδο- για την φροντίδα και την περιποίηση του τριχωτού της ανδρικής κεφαλής

Οι κουβέντες με τον Άγγελο Αντωνόπουλο φαίνεται πως έχουν αποκτήσει ένα δυναμικό ακροατήριο που επιδιώκει και διεκδικεί την διάδραση – ο λογαριασμός του email μου είναι αψευδής μάρτυρας του γεγονότος. Ανάμεσα στις δεκάδες προτάσεις, ερωτήσεις, απορίες αλλά και ενστάσεις μια μεγάλη κατηγορία αφορά την περιποίηση και την φροντίδα του τριχωτού της ανδρικής κεφαλής. Ένα από τα συνήθη, επαναλαμβανόμενα ερωτήματα αφορούν το λούσιμο με την χρήση του πράσινου σαπουνιού. Δεν μπορούσαμε να το αγνοήσουμε και ιδού οι απαντήσεις του φίλου Sir Barber.

Θα έβαζες ποτέ πράσινο σαπούνι στα μαλλιά σου; Τα επιχειρήματα: Υπέρ ή Κατά;
Σίγουρα πριν κάποια χρόνια το να χρησιμοποιούσε κάποιος πράσινο σαπούνι στα μαλλιά του, δεν αποτελούσε μια λανθασμένη επιλογή. Εξάλλου οι επιλογές που είχε κάποιος ήταν σαφώς πιο περιορισμένες. Δεδομένης της σύνθεσης του , παρείχε απολυμαντικές ιδιότητες καθώς και μια πηγή θρέψης για το δέρμα του κεφαλιού.

Ωστόσο πέρα από τις όποιες ευεργετικές του ιδιότητες υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν όταν κάποιος λούζεται με σαπούνι.

Σημαντικός λόγος αποτελεί το γεγονός ότι δεν μπορεί ένα σαπούνι να έχει εξισορροπημένο ph όπως ένα εξειδικευμένο σαμπουάν .Πέρα από το ελαιόλαδο που είναι το βασικό συστατικό της σύνθεσης του , η καυστική σόδα που εμπεριέχεται ,έχει υψηλό Ph με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να έχει ένα ph άνω του 7 που θεωρείται ως ουδέτερο. Αυτό κατ’ επέκταση δημιουργεί μαλλιά πιο θαμπά αλλά και πιο επιρρεπή στο να σπάσουν.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι το σαπούνι αφήνει κατάλοιπα όταν το νερό δεν είναι καλά φιλτραρισμένο .Έτσι τυχόν ασβέστιο θα παραμείνει στο τριχωτό της κεφάλης.

Όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν δημιουργήσει πλέον ειδικές σειρές που απευθύνονται στις ανάγκες του καταναλωτή, έχοντας ως γνώμονα την καλή υγειά του τριχωτού της κεφάλης καθώς και την θεραπεία τυχόν δερματολογικών παθήσεων.

Εκείνος που επιλεγεί πράσινο σαπούνι τι πρέπει να γνωρίζει αλλά και τι να προσέχει; Το σαπούνι πρέπει να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση;
Βασικό είναι να γνωρίζει κάποιος πριν επιλέξει να λούζεται με πράσινο σαπούνι το εάν υπάρχει κάποιο δερματολογικό πρόβλημα ή πρόβλημα τριχόπτωσης. Το γεγονός ότι εμπεριέχει φυσικά συστατικά δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα έχει και ευεργετικές συνέπειες στα μαλλιά ή στο δέρμα. Είναι απαραίτητη η διάγνωση του όποιου προβλήματος και η εφαρμογή της κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας.

Θα πρότεινα το λούσιμο να μην γίνεται σε ημερήσια βάση λόγω του αυξημένου ph που έχει το σαπούνι , καθώς και του χρόνου που χρειάζεται μετά το δέρμα προκειμένου να επαναφέρει το Ph σε ένα ουδέτερο επίπεδο.

Μπορεί να είναι και για τα μαλλιά και για το σώμα;
Δεν υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες πράσινου σαπουνιού σύμφωνα με την χρήση που μπορεί κάποιος να επιλέξει να το χρησιμοποιεί.
Ωστόσο λόγω του διαφορετικού Ph που έχουμε στο σώμα μας (π.χ. στο πρόσωπο μας, στα μαλλιά μας) θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουμε είτε κάποιο αφρόλουτρο, είτε κάποιο σαμπουάν που να καλύπτει τις ανάγκες της κάθε περιοχής, προσφέροντας της και τα απαραίτητα στοιχεία και συστατικά προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία ενυδάτωση και θρέψη.


Μένουμε μόνο στο πράσινο σαπούνι για το λούσιμο ή χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο;
Ολοκληρώνοντας το λούσιμο είναι αναγκαίο να βοηθήσουμε να επιστρέψει το Ph του τριχωτού της κεφάλης μας, σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς και να δώσουμε μια αίσθηση πιο μαλακή στα μαλλιά μας.

Για αυτό είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε να εφαρμόζουμε ένα ήπιο όξινο κοντίσιονερ (με ph κάτω από το 7 )μετά το λούσιμο το οποίο θα μπορέσει να χαρίσει ξανά λάμψη στην τρίχα. Εντούτοις θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι και ένα πολύ όξινο προϊόν μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα, επιφέροντας βλάβες στην τρίχα.

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος είναι ιδιοκτήτης του παραδοσιακού κουρείου Sir Barber (sirbarber.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr