Ωκεανοί, ο γαλάζιος πλανήτης μας

Το νέο εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ – παραγωγής BBC Earth και της Ocean X Media- στη γιγάντια οθόνη του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου

Πόσα γνωρίζουμε για τους ωκεανούς που περιβάλλουν και καλύπτουν τα τρία τέταρτα του πλανήτη μας; Τι είδους και τι μορφές ζωής φιλοξενούν οι άβυσσοι των ωκεανών, εκεί όπου το φως του Ήλιου δεν φτάνει; Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Έχετε χρόνο να το σκεφτείτε…

Πάντως, από την πλευρά μου -με αφορμή την παραγωγή του BBC Earth και της Ocean X Media, με τον τίτλο: «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας» (2018), που θα φιλοξενεί από τις 27 Φεβρουαρίου 2019, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου- πήρα το θάρρος να διατυπώσω δύο συμπεράσματα.

Πρώτον, τα μεγαλύτερα βάθη των θαλασσών είναι ένας άλλος κόσμος, ακόμα πιο άγνωστος, ακόμα πιο ανεξερεύνητος από το Διάστημα. Εξάλλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες περισσότερα γνωρίζουμε για το Ηλιακό μας σύστημα παρά για τα όσα συμβαίνουν στους ωκεανούς. Δεύτερον, ανάμεσα στα επαγγέλματα του μέλλοντος θα συγκαταλέγονται αυτά που θα συνδέουν την Επιστήμη της Ωκεανογραφίας με την Τεχνολογία -αλλά και την Τέχνη- της βιντεοσκόπησης στους ωκεανούς. Κοινώς η φράση «θέλω να γίνω αστροναύτης, μαμά/μπαμπά» θα θεωρείται ξεπερασμένη πολύ σύντομα. Πιο προχωρημένο θα είναι να είσαι εξερευνητής των ωκεανών.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο ντοκιμαντέρ. To «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας». Πρόκειται για μια μοναδική ταινία, που μέσα στα 950 m2 του θόλου του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ωκεανούς και στις αβύσσους, εκεί όπου μέχρι τώρα ήταν αδύνατον να φτάσει ο άνθρωπος. Κάθε σκηνή χρειάστηκε ατελείωτες ώρες γυρισμάτων και υπομονής τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, όσο και κάτω από αυτήν, μιας και στόχος των δημιουργών ήταν να μας δώσουν την εικόνα του θαυμαστού και άγνωστου κόσμου που κρύβεται στα βάθη των ωκεανών.

Χάρη στις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Ωκεανογραφίας και της τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να καταδυθούμε ακόμη βαθύτερα και να φτάσουμε σε σημεία των ωκεανών που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από λίγα χρόνια. Την ίδια ώρα οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες μάς παρέχουν πλέον την δυνατότητα ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού αποτελέσματος, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο εικόνας.

«Η πολύτιμη εμπειρία των παραγωγών του BBC Earth και η κορυφαία ποιότητα των ταινιών μεγάλης επιφάνειας συναντιούνται στην νέα ταινία «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας» στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου», αναφέρει ο Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου Δρ. Μάνος Κιτσώνας.

«Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες κατάδυσης και κινηματογράφησης, αναδεικνύονται κλασσικά θέματα της θαλάσσιας οικολογίας, όπως τα τροφικά πλέγματα και οι σχέσεις ανταγωνισμού και αμοιβαιότητας μεταξύ των θαλάσσιων οργανισμών, αλλά και νέα θέματα που δεν έχουν «ξαναβγεί» στη μεγάλη οθόνη, όπως οι διαφυγές ρευστών από τα βάθη των ωκεανών και η χρήση του ήχου για την επικοινωνία των ψαριών» υπογραμμίζει ο Δρ. Γιάννης Ίσσαρης, Μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Και είναι αλήθεια, ότι πρέπει πού και πού στην ανθρώπινη συμπεριφορά να υπενθυμίζουμε την ομορφιά, την αξία και την ευθραυστότητα της ζωής και αυτό το ντοκιμαντέρ το πετυχαίνει αυτό.

Την ελληνική αφήγηση έχει αποδώσει η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου και τη μουσική της ταινίας έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ Hans Zimmer.

Για πληροφορίες και κρατήσεις: eef.edu.gr
Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr