Από την Ιαπωνία στην Ελλάδα, μια συνάντηση Τέχνης και Τεχνολογίας με το κβαντικό μπλε στο επίκεντρο
Ελένη Φωτίου
Φωτογραφίες: Junko Nagata / GreeceJapan.com
Μία διεθνής συνεργασία της γκαλερί Istanbul Concept και του Μουσείου Ηρακλειδών, αποκαλύπτει την εξέλιξη της Ελληνίδας ζωγράφου Όλγας Αλεξοπούλου μέσα από το χρώμα μπλε, τη διασταύρωση της τέχνης με την προηγμένη τεχνολογία και αποτελεί αφορμή για μια έκθεση που έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στη γκαλερί UltraSuperNew στο Τόκυο.
«Όταν πρωτοείδα το Quantum Blue, μετά το τελικό πείραμα, είχα δίπλα μου την καθηγήτρια Μαρία Χατζηδάκη και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Ακόμα και στο αεροπλάνο, στο δρόμο του γυρισμού από το εργαστήριο του Berkeley, κοιτούσα από το παράθυρο και σκεφτόμουν «τώρα αυτό έγινε στα αλήθεια;» Αλλά πράγματι, οι κβαντικές κουκκίδες είναι η πιο δυνατή φθορίζουσα ουσία που είναι διαθέσιμη στην ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή, εξ’ ού και το συγκεκριμένο μπλε είναι τόσο δυνατό», μου εξομολογήθηκε επιστρέφοντας από την Ιαπωνία και την έκθεσή της που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιαπωνία ως μέρος των εκδηλώσεων για τα 120 χρόνια Ελληνο-Ιαπωνικής φιλίας και με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία.
Η Όλγα μου μίλησε αρκετή ώρα για το Τόκυο, τις πολιτιστικές μας κοινές αναφορές με τους Ιάπωνες και το ενδιαφέρον τους να συνδεθούν με την Ελλάδα. «Το Τόκυο είναι μια πανέμορφη μεγαλούπολη που συνδυάζει το πάθος για καινοτομία αλλά και μια αρχαία αναζήτηση της αισθητικής τελειότητας. Είναι ένας συγκλονιστικός προορισμός και ήταν μεγάλη τιμή για μένα που η γκαλερί UltraSuperNew παρουσίασε την δουλειά μου. Ένα πράγμα που με εξέπληξε είναι το πόσοι Ιάπωνες μαθαίνουν Ελληνικά σαν δεύτερη γλώσσα επειδή ενδιαφέρονται για την κουλτούρα μας και η ζεστασιά την Ελληνικής κοινότητας του Τόκυο οι οποίοι με υποδέχτηκαν και με έκαναν να αισθανθώ σαν να φτάνω στο δεύτερο σπίτι μου».
Κλείσιμο
Κι από την άλλη, το ιαπωνικό κοινό είχε την ευκαιρία να δει για ακόμα μια φορά ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο οι αρχαίοι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τους αγγίζει τους Ιάπωνες «η συνέργεια αισθητικής και σύγχρονης τεχνολογίας», αναφέρει ο ο Έλληνας Πρέσβης στην Ιαπωνία Κωνσταντίνος Κακιούσης. Αυτή η «συγχώνευση της τέχνης με την τεχνολογία είναι μια καλή γέφυρα για τις δύο χώρες», συμφωνεί και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τόνυ Ανδριώτης.
«Εξέλιξη προς το καλύτερο με μικρά βήματα. Αυτό είναι το σχέδιο», χαμογελάει η Όλγα της οποίας η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα στο Μουσείο Ηρακλειδών το φθινόπωρο από 24 Σεπτεμβρίου ως τις 24 Νοεμβρίου 2019 σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού.
Περισσότερα για την έκθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ