Όλη η ζωή του σε τρεις φράσεις

Όλη η ζωή του σε τρεις φράσεις

«Η πολιτική εξουσία δεν με γοήτευσε ποτέ, και σας διαβεβαιώνω ότι δεν είμαι επιρρεπής σε γεροντοέρωτες». Την απάντηση αυτή του πρόσφατα εκλιπόντος συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη σε έναν μαθητή που τον ρώτησε για την στράτευση του στη μάχιμη πολιτική της κεντρικής σκηνής μνημονεύει ο συνάδελφος και φίλος του Νίκος Κ.Αλιβιζάτος σε κείμενο του που φιλοξενείται στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και αποτελεί παρακαταθήκη των απόψεων και των ιδεών του.

Όλη η ζωή του σε τρεις φράσεις
Όλη η ζωή του σε τρείς φράσεις. Κάπως έτσι ξεκινά το κείμενο της η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου και δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή γράφοντας για τον αείμνηστο Σταύρο Τσακυράκη.

Οι τρείς φράσεις που προτάσσει του κειμένου της η κα Σακελλαροπούλου είναι οι εξής:
1. «Δεν το θεώρησα συναφές».
2. «Τη θεωρώ αναπόφευκτη συνεπεία των αγώνων που έχω δώσει στη ζωή μου».
3. «Δεν γινόταν να μην έρθω».

Όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στις σημειώσεις η πρώτη φράση έχει να κάνει με την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση του Αριστόβουλου Μάνεση γιατί δεν περιέλαβε αναφορά στην αντιδικτατορική του δράση στο βιογραφικό του για τη θέση επιστημονικού συνεργάτη. Η δεύτερη έχει σχέση με τη μήνυση που κατάθεσε εναντίον του η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου. Η τρίτη έχει σχέση με την παρουσία του στη δίκη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, όταν ήδη η υγεία του είχε επιβαρυνθεί αρκετά.

Το κείμενο της κας Σακελλαροπούλου περιλαμβάνεται στα προλεγόμενα του βιβλίου «Σταύρος Τσακυράκης / Η ουσία της Πολιτικής» (εκδόσεις Μεταίχμιο) που αποτελεί μια παρακαταθήκη των απόψεων και των ιδεών του πρόσφατα εκλιπόντος διακεκριμένου συνταγματολόγου. Στο ίδιο βιβλίο φιλοξενείται ένα κείμενο του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκου Κ. Αλιβιζάτου ( και εκείνο στα προλεγόμενα) αλλά και επίμετρο του Παναγιώτη Τσιάλα.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου μπορεί κανείς να διαβάσει τα εξής: .«Ο Σταύρος Τσακυράκης δεν φοβήθηκε ποτέ στη ζωή του. Πίστευε αταλάντευτα στις ιδέες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Συγκέντρωνε στο πρόσωπό του σπάνιες πνευµατικές και ηθικές αρετές. Υπήρξε ένας γοητευτικός πανεπιστηµιακός δάσκαλος και συνοµιλητής, που έγινε µαγνήτης εκλεκτών ανθρώπων των γραµµάτων και των τεχνών της εποχής µας.

Το βιβλίο συγκεντρώνει τα κυριότερα γραπτά που δηµοσίευσε στην τελευταία δεκαετία της ζωής του. Συνιστούν µια σπάνια και πολύτιµη τράπεζα γνώσης αφού, όπως παραδεχόταν και ο ίδιος, καταγράφουν τις σκέψεις και τις αγωνίες του κατά τη γονιµότερη ίσως και πιο παραγωγική του περίοδο. Στα κείµενα αυτά ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή µε τις ξεχωριστές ιδέες του Καθηγητή για µια πληθώρα ζητηµάτων, από τη δηµοκρατία, την πολιτική και το Σύνταγµα µέχρι τα ανθρώπινα δικαιώµατα, την ελευθερία του λόγου και τη δικαιοσύνη».

Κλείσιμο
Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε διακεκριµένος Καθηγητής Συνταγµατικού Δικαίου και εκ των πρωταγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα. Γεννήθηκε στη Μήθυµνα (Μόλυβο) της Λέσβου το 1951. Φοίτησε µε υποτροφία στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, όπου και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά. Κατά την περίοδο της Χούντας διετέλεσε γραµµατέας της «ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος» (της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού) και υπήρξε µέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου. Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στα κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ακολούθησαν µεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήµιο της Ρώµης, αλλά και στο Παρίσι. Το 1990 αναγορεύεται διδάκτορας Συνταγµατικού Δικαίου στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, όπου και στη συνέχεια θα γίνει Καθηγητής του Συνταγµατικού Δικαίου. Αµέτρητοι οι φοιτητές που τον παρακολουθούσαν φανατικά και τον αγαπούσαν. Αναγνώριζαν αµέσως τη σπάνια πνευµατική εντιµότητα, την ανθρώπινη ποιότητα και την ελευθερία πνεύµατος που τον διέκριναν. Τον Απρίλιο του 2018 θα δώσει το τελευταίο του µάθηµα στη Νοµική Σχολή Αθήνας σε µία αίθουσα κατάµεστη από φοιτητές, συναδέλφους και φίλους του. Υπήρξε ακαδηµαϊκός επισκέπτης σε κορυφαία Πανεπιστήµια ανά τον κόσµο, όπως στα Πανεπιστήµια του Χάρβαρντ, του Κολούµπια και της Νέας Υόρκης. Μέσα από τις επιστηµονικές του µελέτες γνώρισε διεθνή αναγνώριση. Η πολιτική τον απασχολούσε ήδη από τα χρόνια των φοιτητικών του αγώνων. Στις ευρωεκλογές του 2014 παίρνει τη µεγάλη απόφαση και θέτει υποψηφιότητα µε ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Η συµµετοχή του στα δηµόσια πράγµατα υπήρξε αδιάλειπτη και πάντα θαρραλέα. Επί δεκαετίες αρθρογραφούσε τακτικά στον ηµερήσιο τύπο (Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, Η Καθηµερινή, Το Βήµα κ.α.) και ήταν µέλος της επιστηµονικής επιτροπής της επιθεώρησης The Books’ Journal. Την 1η Φεβρουαρίου 2016 η Βασιλική Θάνου, τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατέθεσε έγκληση εναντίον του για εξύβριση και δυσφήµηση, λόγω της κριτικής που της είχε ασκήσει σε άρθρο στο προσωπικό του ιστολόγιο. Με ανακοίνωσή τους, η Νοµική Σχολή Αθήνας αλλά και 14 καθηγητές Συνταγµατικού Δικαίου στάθηκαν στο πλευρό του, εκφράζοντας την αντίθεσή τους προς την κίνηση της τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ασφαλώς ο ίδιος δεν υποχώρησε ούτε κεραία. Ήταν παντρεµένος µε την Καλλιόπη Ρουσοµάνη, σταθερή σύντροφο της ζωής του. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Ιουλίου 2018 στη Μυτιλήνη, κάποια χιλιόµετρα µακριά από την αγαπηµένη του γενέθλια γη, τον Μόλυβο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης