Τα δάκρυα της μαστίχας, τα «ξυστά» και τα …δελφίνια

Ένα μοναδικό τοπικό προϊόν, η ζώσα παράδοση της αρχιτεκτονικής των χωριών ενός νησιού (μαστίχα – Χίος) , μια ποτοποιία στη πρωτεύουσα ενός γειτονικού νησιού ( Μυτιλήνη) και ένα δημιουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη (Dolfins) συναντήθηκαν σε ένα ιδιαίτερο γυάλινο μπουκάλι…

H dolphins // communication design είναι δημιουργικό γραφείο με σχεδιαστικές υπηρεσίες οπτικής επικοινωνίας που περιλαμβάνουν art direction, design, τυπογραφία, εικονογραφήσεις και web design. Ο τρόπος που προσεγγίζουν κάθε project εμπλέκει σημαντικά την έρευνα με τρόπο μεθοδικό και σκοπό τη δημιουργική λύση οποιουδήποτε επικοινωνιακού προβλήματος, χρησιμοποιώντας άμεση και σύγχρονη οπτική γλώσσα. Η έδρα του δημιουργικού γραφείου είναι στην Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της ιδιαίτερης Οδού Γιαννιτσών. Το ρόλο του Creative Director κρατούν οι δύο συνιδρυτές της dolphins ο Βασίλης Παπαδόπουλος και ο Θανάσης Τσαμπούκας, ενώ την ομάδα συμπληρώνει μια γυναίκα : η Χαρά Νίκα – graphic designer.



Η αναφορά στην dolphins γίνεται για την δουλειά τους σχετικά με την συλλεκτική έκδοση του προϊόντος Mastic Tears 2019 της τοπικής ποτοποιίας της Λέσβου, της ποτοποιίας ΕΒΑ Α.Ε.. Η τελευταία ιδρύθηκε το 1995 στη Μυτιλήνη, από τους αδερφούς Πατρικόπουλοι.

Όπως διαβάζουμε στο site της Ελληνικής Βιομηχανίας Αποσταγμάτων (ΕΒΑ): «Η εξέλιξη της ποτοποιίας βασίζεται στην εμπειρία και το μεράκι της οικογένειας στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας τροφίμων και ποτών, η ιστορία της οποίας ξεκινάει από την μακρινή Πέργαμο με τις ανατολίτικες συνταγές, τα πολίτικα αρώματα και πρώτες ύλες. Σήμερα, η τρίτη γενιά συνεχίζει δυναμικά ισορροπώντας ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη τεχνολογία.



Στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας, στεγάζονται σύγχρονοι αποστακτήρες και μηχανήματα εμφιάλωσης υψηλών προδιαγραφών, ένα άρτια εξοπλισμένο χημείο και το Μουσείο Ούζου. Αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχημένης πορείας αποτελεί το έμπειρο προσωπικό και δίκτυο συνεργατών της ΕΒΑ που διασφαλίζουν την άριστη διαδικασία παραγωγής, εμφιάλωσης, αποθήκευσης, διανομής και εξαγωγών που πιστοποιούνται από το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO:22000 και το πρόγραμμα HACCP.



Χτίζοντας σταθερά την ταυτότητα των προϊόντων της, η ΕΒΑ αποτελεί ένα δυναμικό brandname στον κλάδο της απόσταξης και εμφανίζεται ανάμεσα στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες της χώρας. Το ισχυρό Δίκτυο Διανομής της ΕΒΑ στηρίζει σταθερά τα προϊόντα της στην Ελλάδα και σε 22 χώρες στο εξωτερικό. Η σειρά ούζων και λικέρ βρίσκεται σε μεγάλα δίκτυα καταστημάτων λιανικής και χονδρικής πώλησης και στα Hellenic Duty Free shops».

Τέλος, έχει νόημα μια αναφορά στο προϊόν αλλά και στη συσκευασία του που αποτυπώνει πέραν όλων των άλλων την κληρονομιά μιας ζώσας παράδοσης. Διαβάζω στο site της ΕΒΑ: «Στα Μαστιχοχώρια θα ανακαλύψετε το πιο μυθικό κομμάτι της Χίου, ξακουστό παγκοσμίως για το μονάκριβό τους προϊόν, τη μαστίχα. Θαυμάστε στο Πυργί τα “ξυστά” στις προσόψεις των σπιτιών, μια τεχνική σκαλίσματος γεωμετρικών μοτίβων σε γύψο. Εκεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την πανάρχαια διαδικασία παραγωγής της μαστίχας, η οποία συνεχίζεται απαράλλακτη 2.500 χρόνια!».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr