Ένας γαστρονομικός πρεσβευτής της Μεσσηνίας

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

Ήταν αρχές Νοεμβρίου του 2018 όταν επιστρέφοντας από μια κουραστική μέρα γυρισμάτων στην περιοχή των Φιλιατρών για τις ανάγκες μιας σειράς εκπομπών μας στο Cosmote History (Startup Ελλάδα) αναζητήσαμε προτάσεις για δείπνο… για ένα καλό ελληνικό – τοπικών γεύσεων- δείπνο στη Καλαμάτα. Ο φίλος Βασίλης Πουλόπουλος μας έκανε λόγο για το …Κάρδαμο. Το όνομα δεν το συγκράτησα με το πρώτο και χρειάστηκαν δύο – τρεις επαναλήψεις. Τελικά, το βρήκαμε μπροστά μας την ώρα που οι δυνάμεις του άρχιζαν να εγκαταλείπουν τον πιο στενό συνεργάτη μου, τον Γιάννη Κορφιάτη.

Το μενού και η λίστα με τα κρασιά και τις μπύρες μας ικανοποίησαν – ορισμένα πιάτα στάθηκαν στη μέση, ενώ υπήρξαν και προσωπικές ατζέντες… Με τα πρώτα μια μαρμελάδα ντομάτας που συνόδευε μεζεδάκια στο τηγάνι ή πάνω σε τυριά στη σχάρα μας έκλεψε την καρδιά. Όπως επίσης και το χειροποίητο Burger γουρουνοπούλας: Τραγανή πανσέτα σε χειροποίητο ψωμί με λάχανο, καρότο, κρεμμύδι και σάλτσα γιαουρτιού.
Σταματώ εδώ την νοσταλγία γιατί είναι και καλοκαίρι!

Το εστιατόριο δίχως άλλο είναι ένας αξιόπιστος πρεσβευτής μιας δημιουργικής κουζίνας που αξιοποιεί την παράδοση του τόπου – Καλαμάτα, Μεσσηνία.
Όλα αυτά τα θυμήθηκα ξανά διαβάζοντας προσεκτικά ένα κείμενο του δημιουργικού γραφείου pecora nera. «To εστιατόριο Κάρδαμο βρίσκεται στην Καλαμάτα, στην παλιά περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού. Η περιοχή της Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα της Καλαμάτας, έχει αναπτυχθεί τουριστικά τα τελευταία χρόνια με αυξημένη επισκεψιμότητα τόσο σε εσωτερικό τουρισμό όσο και σε τουρίστες του εξωτερικού.

Το εστιατόριο Κάρδαμο προχώρησε σε μία αναβάθμιση τόσο της γενικότερης εικόνας εστιατορίου όσο και του brand name του. Άξονάς αυτής της αναβάθμισης ήταν η επιθυμία των αδερφών Κομπογιαννίτη να διαχωρίσουν το εστιατόριό τους από την κατηγορία των μεζεδοπωλείων εντάσσοντάς το απόλυτα και αυστηρά στην κατηγορία “Δημιουργικής Κουζίνας” & “Comfort Food”, οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στο μενού και στο γενικότερο ύφος του εστιατορίου.
Στο δημιουργικό μας γραφείο ανατέθηκε το rebranding του λογοτύπου και του συνόλου της εταιρικής ταυτότητας του εστιατορίου, καθώς επίσης και των σχετικών εφαρμογών που εντάσσονται σε αυτήν. Ενώ την επιμέλεια για την μελέτη, τον σχεδιασμό και την συνολική ανακαίνιση των χώρων του εστιατορίου είχε η διακοσμήτρια Βίλλυ Κουμάνη.

Από την πρώτη κιόλας συνάντησή μας με τους αδερφούς Σπύρο & Παναγιώτη Κομπογιαννίτη μας επικοινωνήθηκε η επιθυμία τους για την δημιουργία ενός λογοτύπου το οποίο θα πρέπει να είναι φιλικό, περιγραφικό αλλά ταυτόχρονα και συμβολικό τόσο στο όνομα και στην παράδοση του εστιατορίου, όσο και στην ποιοτική δημιουργικότητα της κουζίνας του. Πηγή έμπνευσης για το σύμβολο του λογοτύπου αποτέλεσαν η κουτάλα και η κατσαρόλα, συμβολίζοντας ευθέως την κουζίνα ενώ ταυτόχρονα μέσα από τον σχεδιαστικό συνδυασμό τους δημιουργήθηκε μία οπτική παραπομπή και αναφορά στον καρπό του Κάρδαμου που αποτελεί και το όνομα του εστιατορίου, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο το στοιχείο της συνέχειας και της αναγνωρισιμότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης στην πόλη της Καλαμάτας και στην γενικότερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου.



Για την τυπογραφία του λογοτύπου επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε μία Slab Serif γραμματοσειρά με πατούρες και κεφαλαία γράμματα, εναρμονισμένη οπτικά στο concept και στον σχεδιασμό του λογοτύπου, αποπνέοντας κύρος, φιλικότητα στην παράδοση τόσο του εστιατορίου όσο και στην πόλη της Καλαμάτας».
Κλείνω με ένα μικρό κείμενο από το site του εστιατορίου: «Το Κάρδαμο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2010, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ το 2013 μεταφερθήκαμε στην Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας. Όλα αυτά τα χρόνια πρώτο μας μέλημα είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας αυθεντικές γεύσεις, με βάση τα ελληνικά προϊόντα, καθώς και να παρέχουμε ένα περιβάλλον – πρότυπο για το χώρο της εστίασης.

Σύμφωνα με τον σεφ του καταστήματος «η βάση του καλού φαγητού είναι η γνώση της παραδοσιακής κουζίνας και η παρουσία της στη δημιουργία των πιάτων». Στο πλαίσιο αυτό έχει στηθεί ολόκληρο το μενού.

Η ομάδα μας, παραμένοντας στο μεγαλύτερο βαθμό σταθερή από το ξεκίνημά της και διατηρώντας τη συνοχή και το ομαδικό της πνεύμα μέχρι και σήμερα, φροντίζει για τη διατήρηση ενός φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, ώστε οι πελάτες μας να μείνουν ικανοποιημένοι τόσο από την κουζίνα, όσο και από την εξυπηρέτηση».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr