Τι ζητούν τα ανεξάρτητα θέατρα από το υπουργείο Πολιτισμού
Μέσω επιστολής τους προς την κ. Λίνα Μενδώνη
Την στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να καταφέρουν τα θέατρα που εκπροσωπεί να συνεχίσουν την λειτουργία τους και την πολιτιστική προσφορά τους ζητά, μέσω επιστολής του προς την κ. Λίνα Μενδώνη, η Ένωση Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων (Ε.Μ.ΚΕ.ΘΙ.). Μέλη της εν λόγω Ένωσης είναι πολύ γνωστά θέατρα τα οποία δραστηριοποιούνται έντονα και επικεντρώνονται στο ποιοτικό θέατρο όπως τα θέατρα Τέχνης, Νέου Κόσμου, Πόρτα, Πορεία, Κεφαλληνίας, Επί Κολωνώ, Τόπος Αλλού, Σημείο κ.α.
Κατ' αρχήν εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής: «Όσον αφορά την τελευταία παρέμβαση μας στην οποία ζητούσαμε να δοθεί στις ΑΜΚΕ που διέκοψαν τη λειτουργία τους οι αποζημιώσεις που πήραν και οι άλλες επιχειρήσεις, θεωρούμε θετικό ότι θα στηρίξετε τις ΑΜΚΕ όχι μόνο με το διπλασιασμό των επιχορηγήσεων που έχουν προκηρυχθεί (από 1.000.000 ευρώ στην προκύρηξη του 2019-2020 σε 2.000.000 ευρώ για το 2020-2021) αλλά και τα 500.000 ευρώ επιπλέον για την υποστήριξη των ΑΜΚΕ σε αντιστοιχία με τις άλλες επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη λειτουργία του» αναφέρουν στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, όμως, ζητούν να ανοίξει το μητρώο για την εγγραφή και όσων ΑΚΜΕ δημιουργήθηκαν μετά το κλείσιμο των θεάτρων καθώς, κατά την άποψή τους, η αγωνία πολλών νέων κυρίως καλλιτεχνών για το αύριο θα πρέπει να υποστηριχθεί από το ΥΠΠΟΑ.
Επιπλέον, ζητούν την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καίρια προβλήματα του χώρους τους: «Κυρία Υπουργέ στο υπόμνημα που σας στείλαμε στις 03/05/2020 βάλαμε ζητήματα συνεργασίας του Υπουργείου σας με άλλα Υπουργεία, όχι μόνο για τη λύση κάποιων χρόνιων προβλημάτων των ΑΜΚΕ (πχ Υπουργείο Οικονομικών), αλλά και κυρίως γιατί η θεατρική δραστηριότητα αφορά και άλλα Υπουργεία (Παιδείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άμυνας, Εργασίας, Εσωτερικών) καθώς και τις Περιφέρειες. Υποστηρίζουμε ότι το ΥΠΠΟΑ πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και να είναι ο κύριος συντονιστής αυτών των δραστηριοτήτων, κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο θέμα σωστής οργάνωσης αλλά σωστής αξιοποίησης και όλων των υπαρχόντων πόρων για πολιτιστικές δραστηριότητες» αναφέρουν και προσθέτουν με νόημα: «Το ΥΠΠΟΑ ποτέ μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σαν ένα σημαντικό Υπουργείο που πρέπει να ενισχύεται οικονομικά ώστε να ανταποκρίνεται στο σκοπό του ακόμα και όταν την Υπουργική θέση την πήραν πρωθυπουργοί. Είναι ευκαιρία με αυτή την κρίση να συνεργαστούμε, φορείς και εργαζόμενοι, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε την σημερινή κρίση αλλά για να γίνει αυτή αφορμή να ξαναδούμε όχι μόνο τα προβλήματα των επαγγελμάτων μας αλλά και τον ρόλο των καλλιτεχνών στην αυριανή κοινωνία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr