Μετά την δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, του Εικονικού Μουσείου στη Λιβαδειά, του Εικονικού Μουσείου στη Θήβα, τη συνεργασία με το Δήμο Ηγουμενίτσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, το ΙΜΕ συνεργάζεται με το Δήμο Μυτιλήνης για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις όπως: καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εμπειρίες, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσειακές εικονικές εφαρμογές και θεατρικές παραστάσεις.
Η Λέσβος διακρίνεται για τη μεγάλη πνευματική και πολιτιστική παράδοση έχοντας αναδείξει μερικές από τις σημαντικότερες μορφές του τόπου στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών από την αρχαιότητα έως σήμερα (Σαπφώ, Ελύτης, Βενέζης, Μυριβήλης, Θεόφιλος…) και αποτελεί κομμάτι του μικρασιατικού πολιτισμού ως πρωτεύουσα της Αιολίδας. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει διακριθεί για τις πολυποίκιλες πολιτιστικές του δραστηριότητες στο Ρουσέλλειο Δημοτικό Θέατρο και στη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και για την διαφύλαξη και παρουσίαση των 86 έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στο Μουσείο Θεόφιλου, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως κινητά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη για το ΙΜΕ από την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος & Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και για τον Δήμο Μυτιλήνης από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακύρη.
Η κα Εφραίμογλου δήλωσε: «Η δικτύωση και η συνένωση δυνάμεων βρίσκεται στον πυρήνα των πρωτοβουλιών που υλοποιεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η σύμπραξη του ΙΜΕ με τον Δήμο Μυτιλήνης έχει ως στόχο τη συνδιοργάνωση πολιτιστικών δράσεων υψηλού επιπέδου με διεθνή εμβέλεια και την από κοινού εφαρμογή πολιτικής για τη διάδοση του πολιτισμού. Εν μέσω της πρωτοφανούς επιδημικής κρίσης, οφείλουμε να επενδύσουμε στα
στρατηγικά μας πλεονεκτήματα όπως είναι ο πολιτισμός και να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών».
Τόσο ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης όσο κι ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης δήλωσαν: «Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ικανοποίηση εκ μέρους των συμπολιτών μας, και κυρίως των νέων ανθρώπων, που ένα ίδρυμα με την εμβέλεια και το κύρος όπως αυτό του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας και έρχεται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή εξωστρέφειας και αναβάθμισης του πολιτισμού και της ιστορικής αυτογνωσίας στον πολύπαθο τόπο μας, που τόσο την έχει ανάγκη και άλλο τόσο την αξίζει».
Η πρώτη δράση αφορά στην εγκατάσταση του Εικονικού Κινηματογράφου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο οποίος αξιοποιείται από το ΙΜΕ για να μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.