Η Λένα Κιτσοπούλου ξεσηκώνει αντιδράσεις με το σκοτωμένο ελάφι

Η μικρού μήκους ταινία της με τίτλο  «Λάλκα» περιέχει σκληρές εικόνες

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει, κατά κύριο στα social media, ένα βίντεο της Λένας Κιτσοπούλου, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του διαδικτυακού προγράμματος ENTER της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση κατά την διάρκεια της καραντίνας. Πρόκειται για την ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Λάλκα», η οποία προβάλλεται online από τις 15 Μαΐου και περιέχει, όπως άλλωστε εξαρχής φροντίζει να προειδοποιήσει η δημιουργός του αλλά και η Στέγη, πολύ σκληρές εικόνες που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με σφαγές ζώων.

Συγκεκριμένα η γνωστή σκηνοθέτις, ηθοποιός και συγγραφέας εμφανίζεται κατά την διάρκεια της ταινίας να πυροβολεί το θήραμά της με ένα κυνηγετικό όπλο ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακολουθεί μια πολύ άγρια σκηνή,  με ένα ελάφι που σφαγιάζεται, γδέρνεται και τρώγεται…


LALKA | Lena Kitsopoulou from Onassis Stegi on Vimeo.



Λίγο παρακάτω βλέπουμε έναν ψαρά να καθαρίζει τα ψάρια που έχει πιάσει για τα κάνει…σούσι, όπως λέει χαριτολογώντας, ενώ στο μεταξύ δεν παραλείπει να δοκιμάσει και ένα από αυτά…εντελώς ωμό,

«Η επίθεση και ο σκοτωμός, όταν θες να φας, δεν είναι κακιά, είναι μια βία της φύσης με την οποία οφείλουμε να είμαστε συμφιλιωμένοι. Κάποιος που επιλέγει να φάει το καλύτερο κρέας για τον οργανισμό του σίγουρα δεν είναι χειρότερος από τον οικολόγο που έχει ένα σκυλί στο μπαλκόνι του στην Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια προσθέτοντας αναφερόμενη στο μήνυμα που επιθυμεί να περάσει μέσα από αυτήν την ταινία: «Με το πρότζεκτ αυτό θέλω να μιλήσω για το δικαίωμα του ανθρώπου να αφήνει τον χρόνο να κυλάει χωρίς την έπαρση του να πράττει όλη την ώρα καλοσύνες και σπουδαία έργα. Η ζωή δεν είναι φόβος και πανικός, ούτε ένα μηνιάτικο που χωρίς αυτό πεθαίνεις. Η ζωή είναι αέρας που πρέπει να τον αφήνεις να σε πηγαίνει και όχι να τον υποτιμάς. Το πρότζεκτ αυτό προτείνει να αγαπήσουμε τα ένστικτά μας, να τα γιορτάσουμε, τουλάχιστον να μην τα καταπιέζουμε άλλο στον βωμό μιας δήθεν πολιτισμένης και ανελεύθερης ζωής».

Παράλληλα, η ανατρεπτική και γνωστή για την εκκεντρικότητά της Λένα Κιτσοπούλου καταθέτει την άποψή της και για την πανδημία του κορωνοϊού, σε σχέση πάντα με το σημερινό πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι λέγοντας: «Στον οικισμό Λάλκα, σε υψόμετρο 1.400 μ., συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχει αδρανήσει η δύναμη του ανθρώπου για την επιβίωση μέσα στο παγκόσμιο, φασιστικό οικονομικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται καπιταλισμός και στο οποίο όλοι μας έχουμε υποδουλωθεί, νομίζοντας ότι η ποιότητα της ζωής μας προοδεύει μαζί με την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ πεθαίνουμε πλέον, όχι από τον Covid-19, αλλά από καρκίνους, εγκεφαλικά, αυτοάνοσα, καταθλίψεις και πίεση».

Όσο για την επίδραση που φέρεται να είχε πάνω στην ίδια ο κορωνοϊός; Η απάντηση δίνεται επίσης μέσα από την διάρκειας 13 περίπου λεπτών ταινίας: «Ο Covid-19 είναι για μένα μια ευκαιρία να συνεχίσω κουβαλώντας πάνω μου μια πολύ σημαντική εμπειρία, η οποία με κάνει πλέον να θέλω να αλλάξω το πριν μου και όχι να θέλω αγωνιωδώς να επιστρέψω σε αυτό».

Το βίντεο αυτό επαναφέρει, στην ελληνική επικαιρότητα αυτή τη φορά, ένα θέμα που έχει προκαλέσει, αρκετές φορές στο παρελθόν, σε ολόκληρο τον κόσμο, από αψιμαχίες έως και έντονες συγκρούσεις. Έχει να κάνει με τα όρια της τέχνης και μέχρι πού αυτά μπορούν να φθάνουν για χάρη της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Και όπως στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτήν εδώ, οι απόψεις διίστανται. Για την Λένα Κιτσοπούλου είναι μια ταινία που καταγράφει την καθημερινότητα των ανθρώπων σε έναν ορεινό οικισμό όπου τα ένστικτα του ανθρώπου και του ζώου ζουν απελευθερωμένα και σε αρμονία με τη φύση τους. Για άλλους συνιστά απαράδεκτη προτροπή προς την κακοποίηση των ζώων κι άλλους πάλι απλά ένα ακατανόητο βίντεο με εικόνες από γεγονότα που γνωρίζουν ότι συμβαίνουν καθημερινά, δεν αντέχουν ωστόσο να τις παρακολουθήσουν. 

 

 Ειδήσεις σήμερα:

Σάλος με τη ΜΚΟ που μιλά για το «ελληνικό τμήμα της Λέσβου»!

Τσιάρας στον ΘΕΜΑ 104,6: Εξετάζουμε αυστηροποίηση ποινών για εγκλήματα όπως η επίθεση με βιτριόλι

Ο «θρόνος» του Ταγίπ Ερντογάν: Οι «ενδοοικογενειακοί δελφίνοι», τα παιδιά, οι γαμπροί και ο ρόλος Εμινέ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr