Αλλάζει πρόσωπο η Πειραϊκή

Προχωρά το σχέδιο της  ανάπλασής της σε συνδυασμό με την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους

Η συνολική ανάπλαση της Πειραϊκής, με την ταυτόχρονη αποκατάσταση και ανάδειξη του περίφημου Θεμιστόκλειου Τείχους  που βρίσκεται στην περιοχή αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό ήταν εξάλλου και το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης που πραγματοποίησε η κ. Λίνα Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον Ιούλιο που συζητείται το συγκεκριμένο θέμα ενώ η Λίνα Μενδώνη είχε επισκεφθεί, προσφάτως, τον Πειραιά και την περιοχή στην οποία αφορά η ανάπλαση.

Σήμερα, ωστόσο, το θέμα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω καθώς αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου. Στην ομάδα αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, στελέχη τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Πειραιά. Θα εκπονηθεί ενιαία μελέτη για τα Τείχη της Πειραϊκής, επί συγκεκριμένων κριτηρίων και προδιαγραφών, τα οποία θα εισαχθούν στο ΚΑΣ για την κατά νόμον γνωμοδότηση. Αυτή η μελέτη θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα στηριχθεί το έργο προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις.

Η αλήθεια είναι το συγκεκριμένο έργο έχει τεθεί πολλές φορές επί τάπητος τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν υπογραφεί, κατά καιρούς, διάφορες συμβάσεις και έχουν ληφθεί διάφορες σχετικές αποφάσεις χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ένα πλήρες και ενιαίο σχέδιο δράσης.

Στο παραπάνω γεγονός αναφέρθηκε και η Λίνα Μενδώνη δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Το θέμα της προστασίας και ανάδειξης του Θεμιστόκλειου Τείχους στον Πειραιά απασχολεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 1960. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί φάκελοι με μελέτες και αποτυπώσεις σχετικά με την οχύρωση. Ενδεικτικά αναφέρονται: Η αείμνηστη Ηώς Ζερβουδάκη είχε αποτυπώσει ολόκληρο το τείχος το 1966. Το 1990 εγκρίθηκε αναστηλωτική μελέτη του Κονώνειου Τείχους της Πειραϊκής Ακτής, όπως συντάχθηκε από την Β΄ΕΠΚΑ (μελετητές Κ. Κυριακόπουλος και Κ. Πέτσα-Κολλινιάτη). Το 2000 εκπονήθηκε μελέτη Διαμόρφωσης περιπάτου στην Πειραϊκή Ακτή από ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ και τον αρχιτέκτονα Αν. Πορτελάνο»

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε επίσης πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αξιολογήσουν το υλικό των είκοσι και πλέον φακέλων για να αποσταλεί στις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, ώστε να υπάρχει πλήρης και κοινή ενημέρωση των εμπλεκομένων. «Μέσα στον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουμε όλοι καταλήξει στις βασικές αρχές και στα κριτήρια, τα οποία θα διέπουν την συνολική μελέτη του οχυρωματικού περιβόλου. Να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να καλύψουμε μελετητικά το σύνολο του μνημείου και να εξετάσουμε από ποιο σημείο και μέχρι ποιου σημείου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα τμηθούν σε φάσεις, ανάλογα με τις εκάστοτε δυνατότητες χρηματοδότησής τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Έπιασε καρχαρία 180 κιλών ανοιχτά της ακτής του Λονγκ Άιλαντ - Δείτε φωτογραφίες

Μύκονος: Κρυφτό με την αστυνομία και τον κορωνοϊό παίζουν οι μαγαζάτορες - Το γλέντι (και ο συνωστισμός) δεν σταματά

Το Μάτι επισκέπτεται ο πρωθυπουργός



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr