Μαρκουλάκης - Κίτσου - Καβογιάννη στο μεγάλο θεατρικό στοίχημα του φετινού θεατρικού χειμώνα

Ανεβάζουν το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή στο «Παλλάς» - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις πρόβες

Ένα μυθιστόρημα–σταθμός της ελληνικής λογοτεχνίας, το αριστουργηματικό «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά στοιχήματα του φετινού χειμώνα. Ανεβαίνει τον Οκτώβριο, στο θέατρο «Παλλάς», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, και τις   Μαρία Καβογιάννη  και  Μαρία Κίτσου  στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Με έναν εικοσαμελή θίασο αξιόλογων ηθοποιών και πλαισιωμένο από την πρωτότυπη μουσική του Μίνου Μάτσα η παράσταση επιχειρεί να ζωντανέψει μια ολόκληρη εποχή η οποία έχει αναβιώσει θεατρικό στο παρελθόν και από άλλους σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θανάσης Παπαγεωργίου.


Το εμβληματικό αυτό έργο αποτελεί μια πολύτιμη κατάθεση μνήμης η οποία την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, παρουσιάζοντάς την με έναν ιδιαίτερα προσιτό τρόπο στον οποίο το χιούμορ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.Τα πρόσωπα αυτού του δράματος, οι «ατσάλινοι» άνθρωποι μιας άλλης εποχής, σχεδόν σαν Παπαδιαμαντικοί ήρωες, υποφέρουν, απελπίζονται, κλαίνε γοερά, ματώνουν, αλλά ποτέ δε χάνουν πραγματικά την πίστη τους στη ζωή, σ᾽ αυτό που φέρνει το αύριο. Γελάνε δυνατά και λαγαρά μπροστά σε κάθε δυσκολία, και μας δείχνουν το δρόμο. Γι’ αυτούς ακριβώς του λόγους, το «Στεφάνι», που τόσο ανθίσταται στην ηθογράφηση και τόσο αναδεικνύει τον ρεαλισμό, είναι μια υπόθεση ανθρώπων που δεν παύουν ποτέ να είναι νέοι. Τότε και σήμερα.

Ένα γνήσια ρωμαίικο ψηφιδωτό συναισθημάτων, το «Τρίτο Στεφάνι» εμπεριέχει όλη την πλούσια Ελληνικότητα που με τόσο πάθος αναζήτησαν και ανέδειξαν δημιουργοί όπως ο Τσαρούχης και ο Χατζιδάκις, και μας θυμίζει με τον πιο καθαρό τρόπο πόσο οι μετόπες του Παρθενώνα, τα βυζαντινά τέμπλα, και τα σύγχρονα μνημεία όπως ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη ή το μέγαρο της Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας, είναι όλα κομμάτια μιας συνεχούς ροής, μιας ψυχικής εποχής στο γαλανό ταξίδι των Ελλήνων προς την ίδια τη ζωή.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με την ηθοποιό Μαρία Κίτσου κάνουν πρόβα φορώντας μάσκες

Η Εκάβη και η Νίνα αγαπιούνται, ψυχραίνονται, μιλούν ακατάπαυστα και σιωπούν μόνο μπροστά σ᾽ αυτό που τις υπερβαίνει, που όλους μας υπερβαίνει, και κουβαλούν πάντα το όμορφο και παράξενο φορτίο της πατρίδας που τις γέννησε, όπως το «μυθολόγησε» ο Ελύτης: «Όμορφη και παράξενη πατρίδα / Ωσάν αυτή που μου 'λαχε δεν είδα / Ρίχνει να πιάσει ψάρια πιάνει φτερωτά / Στήνει στη γη καράβι κήπο στα νερά / Κλαίει φιλεί το χώμα ξενιτεύεται / Μένει στους πέντε δρόμους αντρειεύεται [...]»

Η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για τις 10 Οκτωβρίου υπάρχει περίπτωση, ωστόσο, να υπάρξουν αλλαγές λόγω των υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου – Αριστομένης Γιαννόπουλος: Το botox σκοτώνει… τον γάμο

Roland Garros, Μουνάρ - Τσιτσιπάς 2-3: Ολική επαναφορά και πρόκριση στον 2ο γύρο - Δείτε βίντεο

Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια: Η γυναίκα πίσω από τον ξαφνικό έρωτα του Μακρόν για την Λευκορωσία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr