Πες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση
Αντιδράσεις για το λουκέτο στον Πολιτισμό
Αντιδράσεις για το λουκέτο στον Πολιτισμό
Τί ζητούν οι θεατρικοί παραγωγοί και οι διοργανωτές θεαμάτων - ακροαμάτων
Τις έντονες αντιδράσεις τους για την απόφαση κλεισίματος των χώρων πολιτισμού, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί ουσιαστεί ο πολιτισμός από την Πολιτεία προκειμένου να μην «ξεψυχήσει» εκφράσουν οι εκπρόσωποι των θεατρικών παραγωγών και διοργανωτών θεαμάτων – ακροαμάτων, μέσω επιστολών τους που κοινοποιήθηκαν στα αρμόδια υπουργεία. Και οι δύο φορείς υπογραμμίζουν το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα κορωνοϊού στους χώρους τους οι οποίοι, όπως επισημαίνουν, βρίσκονται σήμερα ενώπιον μιας ολοκληρωτικής καταστροφής ενώ διαμαρτύρονται για συνέχιση της λειτουργίας άλλων χώρων, όπως εκκλησίες, κομμωτήρια κ.α, σε αντίθεση με τους δικούς τους.
«Είναι πια βέβαιο πως το ελληνικό θέατρο είναι ο πλέον ταλαιπωρημένος κλάδος της ελληνικής οικονομίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών, όπου αναπτύσσεται αναλυτικά η «Οδύσσεια» που έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι στις θεατρικέα παραγωγές από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.
«Το θέατρο αποτελεί εργασιακό χώρο, που ουδέποτε συνδέθηκε με κρούσμα, και λειτουργεί κατά κοινή ομολογία με αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, από το σύνολο των δραστηριοποιούμενων στο χώρο. Αναμφίβολα, και χωρίς διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού, οι θεατρικές αίθουσες λειτουργούν ασφαλέστερα από εμπορικά κέντρα, ΜΜΜ, κομμωτήρια και Εκκλησίες. Και αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε. Άλλωστε η λειτουργία των θεάτρων θα έπρεπε πάνω απ΄ όλα να είναι πολιτική επιλογή και απόφαση της Κυβέρνησης και να μην υπαγορεύεται από τις οριζόντιες και ισοπεδωτικές πολλές φορές προτάσεις των επιδημιολόγων» υπογραμμίζεται με έμφαση.
Οι θεατρικοί παραγωγοί ζητούν από την Πολιτεία να διατηρήσουν ανοιχτά τα θέατρα ως ασφαλείς χώρους συνάθροισης, στο βαθμό που δεν εφαρμόζεται ολικό lock down. Παράλληλα, αξιώνουν να επιδοτούνται με αποζημίωση ύψους 40% οι θεατρικές παραγωγές που λειτουργούν, με το 20 % της δυναμικότητας τους οι αίθουσες που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή ή που είναι αδύνατον να λειτουργήσουν αλλά και οι παραγωγές που σταμάτησαν λόγω κυβερνητικής απόφασης με δίκαια και ασφαλή κριτήρια αλλά και αποζημίωση για όλες τις παραστάσεις που ακυρώθηκαν από δήμους και περιφέρειες, χωρίς κρατική εντολή. Τέλος καλούν την κυβέρνηση να καταρτίσει, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους θεατρικών φορέων ,σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του ελληνικού θεάτρου.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ζητά να ενημερωθεί επισήμως σχετικά με το αν και πόσα κρούσματα υπήρξαν από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα στους χώρους, καταγγέλει το κλείσμο του πολιτισμού σε αντίθεση με άλλους κλάδους της και εκφράζει την επισφύλαξή της για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός της.
«Νιώθουμε ότι ο ήδη ευαίσθητος κλάδος μας δέχεται μία αναίτια επίθεση» αναφέρουν, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους ενώ καταγγέλουν ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δίνουν την χαριστική βολή» στον κλάδο τους.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Από σήμερα [3 Νοεμβρίου] το ελληνικό θέατρο εισέρχεται σε μια νέα περίοδοανασφάλειας, που έρχεται να επιδεινώσει την ήδη διαταραγμένη επί 10 μήνεςλειτουργία του.Είναι πια βέβαιο πως το ελληνικό θέατρο είναι ο πλέον ταλαιπωρημένος κλάδος τηςελληνικής οικονομίας. Τώρα, καλείται για τέταρτη φορά να διακόψει τη λειτουργίατου, με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες, που συνεπάγονται την οικονομικήκαταστροφή. Αξίζει να αναφέρουμε πως πρώτη τα θέατρα έκλεισαν, με κυβερνητική απόφαση,στις 12 Μαρτίου 2020, αφήνοντας μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες,προγραμματισμένες πρεμιέρες που δεν έγιναν ποτέ, αλλά και παραστάσεις που δενολοκλήρωσαν τον προγραμματισμένο κύκλο τους. Εννοείται πως η πτώση των εισπράξεων των θεάτρων από την πρώτη εμφάνιση κρουσμάτων ως το κλείσιμότους ήταν κατακόρυφη.
Η επαναλειτουργία της θεατρικής δραστηριότητας προγραμματίστηκε για την 15ηΙουλίου, αλλά με έκτακτη απόφαση της κυβέρνησης προκρίθηκε [στις 25/6] ηεπίσπευση επαναλειτουργίας την 1η Ιουλίου, δημιουργώντας μια σειρά“παρενεργειών” στο πολιτιστικό καλοκαίρι.Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι θίασοι, και ενώ βρίσκονταν σε περιοδεία [καιεπομένως με σοβαρά εκτός έδρας έξοδα], αντιμετώπισαν, σε πολλές περιπτώσεις,την αιφνίδια ακύρωση προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων, από τηνπλευρά των δήμων, χωρίς την παραμικρή οικονομική αποζημίωση.Ακολούθησε η ακύρωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλων τωνπρογραμματισμένων εκδηλώσεων πολιτισμού. Στη συνέχεια η απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες μέχρι 31Αυγούστου εκδηλώσεις της περιφέρειας. Σε αυτούς προστίθενται και πολλοί δήμοι,οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ακύρωναν μονομερώς τιςεκδηλώσεις και τα φεστιβάλ τους.
Ακολούθως, με κυβερνητική απόφαση και πάλι, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις στην Αττική από 20 Σεπτεμβρίου.Η λειτουργία των θεάτρων επετράπη και πάλι με αυστηρό και ασφυκτικό πρωτόκολλο [30% πληρότητα] από την 12η Οκτωβρίου. Το μέτρο αυτό μας ανακοινώθηκε τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 9 Οκτωβρίου! Οποιος γνωρίζει ταστοιχειώδη για τη λειτουργία του θεάτρου, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό.Εν πάση περιπτώσει, εκατοντάδες παραγωγές προγραμματίστηκαν καιανακοίνωσαν ημερομηνίες πρεμιέρας.Τέλος, την 31η Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διακοπή κάθεπολιτιστικής δραστηριότητας από την 3η Νοεμβρίου και για ένα μήνα, δηλώνονταςπως “τα μέτρα… επικεντρώνονται σε δύο εστίες, που, διαπιστωμένα, ευνοούν τημετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών».
Οφείλουμε να επισημάνουμε πως το θέατρο αδίκως ταυτίζεται με διάφορες μορφέςδιασκέδασης, καθώς αποτελεί αυστηρά μέσο ψυχαγωγίας, που συμβάλλει στηνομαλή κοινωνική λειτουργία και ανάπτυξη, ενώ σίγουρα δεν προκαλεί κινητικότητασημαντικού τμήματος του πληθυσμού. Το θέατρο αποτελεί εργασιακό χώρο, που ουδέποτε συνδέθηκε με κρούσμα, καιλειτουργεί κατά κοινή ομολογία με αυστηρή τήρηση του υγειονομικούπρωτοκόλλου, από το σύνολο των δραστηριοποιούμενων στο χώρο.Αναμφίβολα, και χωρίς διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού, οι θεατρικές αίθουσεςλειτουργούν ασφαλέστερα από εμπορικά κέντρα, ΜΜΜ, κομμωτήρια και Εκκλησίες. Και αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε.Αλλωστε η λειτουργία των θεάτρων θα έπρεπε πάνω απ΄ όλα να είναι πολιτικήεπιλογή και απόφαση της Κυβέρνησης και να μην υπαγορεύεται από τις οριζόντιεςκαι ισοπεδωτικές πολλές φορές προτάσεις των επιδημιολόγων.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η ελληνική θεατρική παραγωγήσυνθλίβεται στην προσπάθειά της να επιβιώσει.Η επιβίωση του θεατρικού κλάδου ως οικονομικού μεγέθους καθίσταται πλέονσχεδόν αδύνατη.Ο χώρος του Πολιτισμού και ειδικότερα του θεάτρου ξεψυχάει.Η Πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει έμπρακτα τον χώρο του ελληνικού θεάτρου και τοσύνολο της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, επενδύοντας στον αναπτυξιακόρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην εθνική οικονομία το θέατρο, όπως έπραξανπλήθος κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου.
ZHTAME
-Η Ελληνική Πολιτεία να διατηρήσει Ανοιχτά τα θέατρα, ως ασφαλείς χώρους συνάθροισης, στο βαθμό που δεν εφαρμόζεται ολικό lock down.
- Οσο διαρκεί η πανδημία, οι θεατρικές παραγωγές που λειτουργούν ναεπιδοτούνται με αποζημίωση που ισούται με το 40% των - βάσει αδείας- θέσεωντης αίθουσας
- Να αποζημιωθούν οι παραγωγές που σταμάτησαν λόγω κυβερνητικής απόφασης[12 Μαρτίου, 20 Σεπτεμβρίου και 3 Νοεμβρίου] με δίκαια και ασφαλή κριτήρια, πουνα προκύπτουν από τη διαφορά των εσόδων από το 2019 στο 2020.
- Να αποζημιωθούν οι αίθουσες που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή ή που είναιαδύνατον να λειτουργήσουν με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με το 20 %της δυναμικότητας τους βάσει νόμιμης άδειας
- Να αποζημιωθούν οι παραστάσεις που ακυρώθηκαν από δήμους και περιφέρειες,χωρίς κρατική εντολή.
- Να καταρτιστεί από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εκπροσώπουςθεατρικών φορέων, ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Η ΕΝΘΕΠΑ - ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ προσπαθεί από την ημέρα πουσυστάθηκε να αναδείξει τα προβλήματα του θεατρικού χώρου, να μελετήσει και ναπροτείνει λύσεις, ώστε αυτός ο χώρος να επιβιώσει με τις λιγότερες πληγές από τηνπανδημία.
Επιπλέον, η ΕΝΘΕΠΑ προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιούςεργασιακού περιβάλλοντος, με την θέσπιση κανόνων λειτουργίας της θεατρικήςπαραγωγής, που επιβάλλουν την υγιή συνύπαρξη εργαζομένων εργοδοτών.ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ(Σωματείο αναγνωρισμένο με την υπ’ αριθμόν 351/2020 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών)
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ
Διονύσης Παναγιωτάκης
Γρηγόρης Βαλτινός
Μιχάλης Αδάμ
Γεράσιμος Σκαφίδας
Νίκος Αρτικόπουλος
Μίλτος Σωτηριάδης
Παναγιώτης Γεώργας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΘΑ
Την 1η Ιουλίου 2020 η Επιτροπή σας, επέτρεψε τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη στιγμή που ο κλάδος μας ήταν ο τελευταίος στον οποίον επετράπη η επαναδραστηριοποίηση μετά την καραντίνα. Έκτοτε οι εκδηλώσεις στα θέατρα και στους χώρους συναυλιών λειτούργησαν με πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε υποδειγματικά χάρη στην αποτελεσματικότητα των διοργανωτών, αλλά και στην εξαιρετική πειθαρχία που έδειξε το κοινό.
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρωτόκολλο αυτό αυστηροποιήθηκε με ακόμα μικρότερη πληρότητα, της τάξεως του 30% και υποχρεωτική χρήση μάσκας από το κοινό σε όλη την διάρκεια της παράστασης ή της συναυλίας. Το γεγονός ότι η αυστηροποίηση του πλαισίου στον Πολιτισμό δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχα μέτρα σε άλλες πτυχές του δημόσιου βίου όπως στις μεταφορές και την εκπαίδευση, έκανε πολλούς να μιλούν για στοχοποίηση του κλάδου, ενώ οι νέες ποσοστώσεις στην πληρότητα των αιθουσών έκαναν σχεδόν αδύνατη την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών. Παρόλα αυτά τα μέτρα τηρήθηκαν με ευλάβεια και ο χώρος μας ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την χειμερινή περίοδο, που ήδη φάνταζε εξαιρετικά δύσκολη.
Και ενώ τα θεατρικά και μουσικά σχήματα ολοκλήρωναν τις πρόβες τους και ετοιμάζονταν για τις πρεμιέρες τους ή είχαν μόλις ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς έδωσαν την χαριστική βολή για τον κλάδο μας, αφού ο Πολιτισμός θα είναι κλειστός για το κοινό για τουλάχιστον έναν ολόκληρο μήνα. Τα μέτρα αυτά δεν περιελάμβαναν καμία αλλαγή στη δραστηριότητα άλλων κλάδων όπως η εκπαίδευση και οι μεταφορές, πέρα από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ, μέτρο που ούτως ή άλλως ισχύει από το τέλος της καραντίνας.
Παράλληλα βλέπουμε να αναπτύσσεται μία ρητορική στο δημόσιο διάλογο διακινούμενη από εκπροσώπους τους κυβερνώντος κόμματος, αναφερόμενη σε μελέτες σύμφωνα με τις οποίες τα ΜΜΜ δεν είναι εστίες διάδοσης του ιού εν αντιθέσει με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης καθιστώντας επιτακτικό το άμεσο λουκέτο.
Όλη αυτή η μεθόδευση στοχοποιεί τον κλάδο μας, φοβίζει το κοινό, κάτι που θα μας επηρεάσει άμεσα όταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνουν ξανά προσβάσιμες.
Νιώθουμε ότι ο ήδη ευαίσθητος κλάδος μας δέχεται μία αναίτια επίθεση. Γι’ αυτό και σύμφωνα με το δικαίωμα που μας δίνει ο θεσμικός μας ρόλος, ζητάμε να μας προσκομίσετε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πολιτιστικές εκδηλώσεις καθήμενων (δηλαδή θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες σε αίθουσες συναυλιών με υποχρεωτική χρήση μάσκας και κινηματογραφικές προβολές) αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.
Ζητάμε απαντήσεις: Πόσα κρούσματα από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα συνδέονται μέσω της ιχνηλάτησης με τις παραπάνω εκδηλώσεις, πόσοι θεατές παρουσιάστηκαν θετικοί σε τυχαία τεστ και οτιδήποτε άλλο στοιχειοθετεί επιστημονικά την ανάγκη ενός τόσο αυστηρού και καταστροφικού για εμάς πλαισίου. Επιφυλασσόμαστε για οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα αντίδρασης στην οικονομική και ηθική εξόντωση καθώς και στην συκοφάντηση του κλάδου μας, που προκαλούν οι αποφάσεις σας.
Ειδήσεις σήμερα:
Εκλογές στις ΗΠΑ: Επίθεση με μαχαίρι κοντά στον Λευκό Οίκο -Τέσσερις τραυματίες
Νάξος: Εισαγγελική έρευνα για κρούσματα μετά από προσκυνηματική εκδρομή στα Κύθηρα
Χατζηδάκης: «Καμπάνες» από 15 έως 35 ευρώ τον τόνο σε δήμους που θάβουν σκουπίδια
«Είναι πια βέβαιο πως το ελληνικό θέατρο είναι ο πλέον ταλαιπωρημένος κλάδος της ελληνικής οικονομίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών, όπου αναπτύσσεται αναλυτικά η «Οδύσσεια» που έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι στις θεατρικέα παραγωγές από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.
«Το θέατρο αποτελεί εργασιακό χώρο, που ουδέποτε συνδέθηκε με κρούσμα, και λειτουργεί κατά κοινή ομολογία με αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, από το σύνολο των δραστηριοποιούμενων στο χώρο. Αναμφίβολα, και χωρίς διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού, οι θεατρικές αίθουσες λειτουργούν ασφαλέστερα από εμπορικά κέντρα, ΜΜΜ, κομμωτήρια και Εκκλησίες. Και αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε. Άλλωστε η λειτουργία των θεάτρων θα έπρεπε πάνω απ΄ όλα να είναι πολιτική επιλογή και απόφαση της Κυβέρνησης και να μην υπαγορεύεται από τις οριζόντιες και ισοπεδωτικές πολλές φορές προτάσεις των επιδημιολόγων» υπογραμμίζεται με έμφαση.
Οι θεατρικοί παραγωγοί ζητούν από την Πολιτεία να διατηρήσουν ανοιχτά τα θέατρα ως ασφαλείς χώρους συνάθροισης, στο βαθμό που δεν εφαρμόζεται ολικό lock down. Παράλληλα, αξιώνουν να επιδοτούνται με αποζημίωση ύψους 40% οι θεατρικές παραγωγές που λειτουργούν, με το 20 % της δυναμικότητας τους οι αίθουσες που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή ή που είναι αδύνατον να λειτουργήσουν αλλά και οι παραγωγές που σταμάτησαν λόγω κυβερνητικής απόφασης με δίκαια και ασφαλή κριτήρια αλλά και αποζημίωση για όλες τις παραστάσεις που ακυρώθηκαν από δήμους και περιφέρειες, χωρίς κρατική εντολή. Τέλος καλούν την κυβέρνηση να καταρτίσει, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους θεατρικών φορέων ,σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης του ελληνικού θεάτρου.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ζητά να ενημερωθεί επισήμως σχετικά με το αν και πόσα κρούσματα υπήρξαν από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα στους χώρους, καταγγέλει το κλείσμο του πολιτισμού σε αντίθεση με άλλους κλάδους της και εκφράζει την επισφύλαξή της για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός της.
«Νιώθουμε ότι ο ήδη ευαίσθητος κλάδος μας δέχεται μία αναίτια επίθεση» αναφέρουν, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους ενώ καταγγέλουν ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δίνουν την χαριστική βολή» στον κλάδο τους.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Από σήμερα [3 Νοεμβρίου] το ελληνικό θέατρο εισέρχεται σε μια νέα περίοδοανασφάλειας, που έρχεται να επιδεινώσει την ήδη διαταραγμένη επί 10 μήνεςλειτουργία του.Είναι πια βέβαιο πως το ελληνικό θέατρο είναι ο πλέον ταλαιπωρημένος κλάδος τηςελληνικής οικονομίας. Τώρα, καλείται για τέταρτη φορά να διακόψει τη λειτουργίατου, με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες, που συνεπάγονται την οικονομικήκαταστροφή. Αξίζει να αναφέρουμε πως πρώτη τα θέατρα έκλεισαν, με κυβερνητική απόφαση,στις 12 Μαρτίου 2020, αφήνοντας μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες,προγραμματισμένες πρεμιέρες που δεν έγιναν ποτέ, αλλά και παραστάσεις που δενολοκλήρωσαν τον προγραμματισμένο κύκλο τους. Εννοείται πως η πτώση των εισπράξεων των θεάτρων από την πρώτη εμφάνιση κρουσμάτων ως το κλείσιμότους ήταν κατακόρυφη.
Η επαναλειτουργία της θεατρικής δραστηριότητας προγραμματίστηκε για την 15ηΙουλίου, αλλά με έκτακτη απόφαση της κυβέρνησης προκρίθηκε [στις 25/6] ηεπίσπευση επαναλειτουργίας την 1η Ιουλίου, δημιουργώντας μια σειρά“παρενεργειών” στο πολιτιστικό καλοκαίρι.Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι θίασοι, και ενώ βρίσκονταν σε περιοδεία [καιεπομένως με σοβαρά εκτός έδρας έξοδα], αντιμετώπισαν, σε πολλές περιπτώσεις,την αιφνίδια ακύρωση προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων, από τηνπλευρά των δήμων, χωρίς την παραμικρή οικονομική αποζημίωση.Ακολούθησε η ακύρωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλων τωνπρογραμματισμένων εκδηλώσεων πολιτισμού. Στη συνέχεια η απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες μέχρι 31Αυγούστου εκδηλώσεις της περιφέρειας. Σε αυτούς προστίθενται και πολλοί δήμοι,οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ακύρωναν μονομερώς τιςεκδηλώσεις και τα φεστιβάλ τους.
Ακολούθως, με κυβερνητική απόφαση και πάλι, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις στην Αττική από 20 Σεπτεμβρίου.Η λειτουργία των θεάτρων επετράπη και πάλι με αυστηρό και ασφυκτικό πρωτόκολλο [30% πληρότητα] από την 12η Οκτωβρίου. Το μέτρο αυτό μας ανακοινώθηκε τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 9 Οκτωβρίου! Οποιος γνωρίζει ταστοιχειώδη για τη λειτουργία του θεάτρου, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό.Εν πάση περιπτώσει, εκατοντάδες παραγωγές προγραμματίστηκαν καιανακοίνωσαν ημερομηνίες πρεμιέρας.Τέλος, την 31η Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διακοπή κάθεπολιτιστικής δραστηριότητας από την 3η Νοεμβρίου και για ένα μήνα, δηλώνονταςπως “τα μέτρα… επικεντρώνονται σε δύο εστίες, που, διαπιστωμένα, ευνοούν τημετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών».
Οφείλουμε να επισημάνουμε πως το θέατρο αδίκως ταυτίζεται με διάφορες μορφέςδιασκέδασης, καθώς αποτελεί αυστηρά μέσο ψυχαγωγίας, που συμβάλλει στηνομαλή κοινωνική λειτουργία και ανάπτυξη, ενώ σίγουρα δεν προκαλεί κινητικότητασημαντικού τμήματος του πληθυσμού. Το θέατρο αποτελεί εργασιακό χώρο, που ουδέποτε συνδέθηκε με κρούσμα, καιλειτουργεί κατά κοινή ομολογία με αυστηρή τήρηση του υγειονομικούπρωτοκόλλου, από το σύνολο των δραστηριοποιούμενων στο χώρο.Αναμφίβολα, και χωρίς διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού, οι θεατρικές αίθουσεςλειτουργούν ασφαλέστερα από εμπορικά κέντρα, ΜΜΜ, κομμωτήρια και Εκκλησίες. Και αυτό οφείλουμε να το υπερασπιστούμε.Αλλωστε η λειτουργία των θεάτρων θα έπρεπε πάνω απ΄ όλα να είναι πολιτικήεπιλογή και απόφαση της Κυβέρνησης και να μην υπαγορεύεται από τις οριζόντιεςκαι ισοπεδωτικές πολλές φορές προτάσεις των επιδημιολόγων.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η ελληνική θεατρική παραγωγήσυνθλίβεται στην προσπάθειά της να επιβιώσει.Η επιβίωση του θεατρικού κλάδου ως οικονομικού μεγέθους καθίσταται πλέονσχεδόν αδύνατη.Ο χώρος του Πολιτισμού και ειδικότερα του θεάτρου ξεψυχάει.Η Πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει έμπρακτα τον χώρο του ελληνικού θεάτρου και τοσύνολο της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής, επενδύοντας στον αναπτυξιακόρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην εθνική οικονομία το θέατρο, όπως έπραξανπλήθος κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βάσει ενός αναπτυξιακού σχεδίου.
ZHTAME
-Η Ελληνική Πολιτεία να διατηρήσει Ανοιχτά τα θέατρα, ως ασφαλείς χώρους συνάθροισης, στο βαθμό που δεν εφαρμόζεται ολικό lock down.
- Οσο διαρκεί η πανδημία, οι θεατρικές παραγωγές που λειτουργούν ναεπιδοτούνται με αποζημίωση που ισούται με το 40% των - βάσει αδείας- θέσεωντης αίθουσας
- Να αποζημιωθούν οι παραγωγές που σταμάτησαν λόγω κυβερνητικής απόφασης[12 Μαρτίου, 20 Σεπτεμβρίου και 3 Νοεμβρίου] με δίκαια και ασφαλή κριτήρια, πουνα προκύπτουν από τη διαφορά των εσόδων από το 2019 στο 2020.
- Να αποζημιωθούν οι αίθουσες που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή ή που είναιαδύνατον να λειτουργήσουν με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με το 20 %της δυναμικότητας τους βάσει νόμιμης άδειας
- Να αποζημιωθούν οι παραστάσεις που ακυρώθηκαν από δήμους και περιφέρειες,χωρίς κρατική εντολή.
- Να καταρτιστεί από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εκπροσώπουςθεατρικών φορέων, ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Η ΕΝΘΕΠΑ - ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ προσπαθεί από την ημέρα πουσυστάθηκε να αναδείξει τα προβλήματα του θεατρικού χώρου, να μελετήσει και ναπροτείνει λύσεις, ώστε αυτός ο χώρος να επιβιώσει με τις λιγότερες πληγές από τηνπανδημία.
Επιπλέον, η ΕΝΘΕΠΑ προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιούςεργασιακού περιβάλλοντος, με την θέσπιση κανόνων λειτουργίας της θεατρικήςπαραγωγής, που επιβάλλουν την υγιή συνύπαρξη εργαζομένων εργοδοτών.ΕΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ(Σωματείο αναγνωρισμένο με την υπ’ αριθμόν 351/2020 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών)
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ
Διονύσης Παναγιωτάκης
Γρηγόρης Βαλτινός
Μιχάλης Αδάμ
Γεράσιμος Σκαφίδας
Νίκος Αρτικόπουλος
Μίλτος Σωτηριάδης
Παναγιώτης Γεώργας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΘΑ
Την 1η Ιουλίου 2020 η Επιτροπή σας, επέτρεψε τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη στιγμή που ο κλάδος μας ήταν ο τελευταίος στον οποίον επετράπη η επαναδραστηριοποίηση μετά την καραντίνα. Έκτοτε οι εκδηλώσεις στα θέατρα και στους χώρους συναυλιών λειτούργησαν με πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε υποδειγματικά χάρη στην αποτελεσματικότητα των διοργανωτών, αλλά και στην εξαιρετική πειθαρχία που έδειξε το κοινό.
Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρωτόκολλο αυτό αυστηροποιήθηκε με ακόμα μικρότερη πληρότητα, της τάξεως του 30% και υποχρεωτική χρήση μάσκας από το κοινό σε όλη την διάρκεια της παράστασης ή της συναυλίας. Το γεγονός ότι η αυστηροποίηση του πλαισίου στον Πολιτισμό δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχα μέτρα σε άλλες πτυχές του δημόσιου βίου όπως στις μεταφορές και την εκπαίδευση, έκανε πολλούς να μιλούν για στοχοποίηση του κλάδου, ενώ οι νέες ποσοστώσεις στην πληρότητα των αιθουσών έκαναν σχεδόν αδύνατη την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών. Παρόλα αυτά τα μέτρα τηρήθηκαν με ευλάβεια και ο χώρος μας ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την χειμερινή περίοδο, που ήδη φάνταζε εξαιρετικά δύσκολη.
Και ενώ τα θεατρικά και μουσικά σχήματα ολοκλήρωναν τις πρόβες τους και ετοιμάζονταν για τις πρεμιέρες τους ή είχαν μόλις ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς έδωσαν την χαριστική βολή για τον κλάδο μας, αφού ο Πολιτισμός θα είναι κλειστός για το κοινό για τουλάχιστον έναν ολόκληρο μήνα. Τα μέτρα αυτά δεν περιελάμβαναν καμία αλλαγή στη δραστηριότητα άλλων κλάδων όπως η εκπαίδευση και οι μεταφορές, πέρα από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ, μέτρο που ούτως ή άλλως ισχύει από το τέλος της καραντίνας.
Παράλληλα βλέπουμε να αναπτύσσεται μία ρητορική στο δημόσιο διάλογο διακινούμενη από εκπροσώπους τους κυβερνώντος κόμματος, αναφερόμενη σε μελέτες σύμφωνα με τις οποίες τα ΜΜΜ δεν είναι εστίες διάδοσης του ιού εν αντιθέσει με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης καθιστώντας επιτακτικό το άμεσο λουκέτο.
Όλη αυτή η μεθόδευση στοχοποιεί τον κλάδο μας, φοβίζει το κοινό, κάτι που θα μας επηρεάσει άμεσα όταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνουν ξανά προσβάσιμες.
Νιώθουμε ότι ο ήδη ευαίσθητος κλάδος μας δέχεται μία αναίτια επίθεση. Γι’ αυτό και σύμφωνα με το δικαίωμα που μας δίνει ο θεσμικός μας ρόλος, ζητάμε να μας προσκομίσετε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πολιτιστικές εκδηλώσεις καθήμενων (δηλαδή θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες σε αίθουσες συναυλιών με υποχρεωτική χρήση μάσκας και κινηματογραφικές προβολές) αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.
Ζητάμε απαντήσεις: Πόσα κρούσματα από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα συνδέονται μέσω της ιχνηλάτησης με τις παραπάνω εκδηλώσεις, πόσοι θεατές παρουσιάστηκαν θετικοί σε τυχαία τεστ και οτιδήποτε άλλο στοιχειοθετεί επιστημονικά την ανάγκη ενός τόσο αυστηρού και καταστροφικού για εμάς πλαισίου. Επιφυλασσόμαστε για οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμα αντίδρασης στην οικονομική και ηθική εξόντωση καθώς και στην συκοφάντηση του κλάδου μας, που προκαλούν οι αποφάσεις σας.
Ειδήσεις σήμερα:
Εκλογές στις ΗΠΑ: Επίθεση με μαχαίρι κοντά στον Λευκό Οίκο -Τέσσερις τραυματίες
Νάξος: Εισαγγελική έρευνα για κρούσματα μετά από προσκυνηματική εκδρομή στα Κύθηρα
Χατζηδάκης: «Καμπάνες» από 15 έως 35 ευρώ τον τόνο σε δήμους που θάβουν σκουπίδια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα