UNESCO: Πρόγραμμα για το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

UNESCO: Πρόγραμμα για το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σύμφωνα με απόφαση της 15ης ετήσιας συνεδρίασής της

UNESCO: Πρόγραμμα για το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Μία ακόμη ελληνική δράση προστίθεται στον Διεθνή Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο λόγος για «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου» που συμπεριλαμβάνεται πλέον ανάμεσα στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού μιας και έλαβε την απαραίτητη έγκριση κατά την διάρκεια της 15ης ετήσιας συνεδρίασής της.

Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί διεθνή συνθήκη που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 2003 και κυρώθηκε από την Ελλάδα το 2006. Προέκυψε ως ώριμος καρπός του διεθνούς προβληματισμού σχετικά με την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτισμικές πρακτικές που συγκροτούν τη ζωντανή παράδοση (π.χ. μουσική, χορός, γνώσεις και πρακτικές κ.ά.)και οι οποίες δεν αφήνουν πάντοτε απτό, υλικό ίχνος. Καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία για την εφαρμογή της Σύμβασης στην Ελλάδα είναι η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το «Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου» είναι ένα πρόγραμμα μακράς διάρκειας που πραγματοποιείται στην παραμεθόριο της Ηπείρου, κυρίως στα χωριά των Ιωαννίνων και στις επαρχίες της Θεσπρωτίας, όπου άλλωστε έχει τις ρίζες του το πολυφωνικό τραγούδι, αλλά και στην Αθήνα. Το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι αποτελεί σύνθετο πολιτισμικό φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στον χρόνο και τον χώρο. Είναι συνυφασμένο μεταξύ άλλων με την κοινοτική δομή και έκφραση των πληθυσμών της παραμεθόριας Ηπείρου και της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, των οποίων, όπως και άλλων εθνοπολιτισμικών ομάδων, αποτελεί ζωντανό στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας. Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εγγράφηκε το 2016.

Το «Πολυφωνικό Καραβάνι» περιλαμβάνει επιμέρους δράσεις, όπως εργαστήρια και φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού, σε πόλεις και χωριά όλης της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας με σκοπό τη διαφύλαξη και ανάδειξη της παράδοσης του πολυφωνικού τραγουδιού ενώ παράλληλα δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων πολυφωνικού τραγουδιού και σε διεθνές επίπεδο.

«Το πρόγραμμα για το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου, είναι η πρώτη εγγραφή της Ελλάδας στον Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τους επαίνους της Επιτροπής για την αρτιότητα της υποψηφιότητας. Ό,τι αποτελεί τη συλλογική ταυτότητα του λαού μας, είναι οι παραδόσεις μας, οι τεχνικές, οι πρακτικές, οι γιορτές που περνούν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το Εθνικό Ευρετήριο, φροντίζει για την καταγραφή, την αποτύπωση και τη διασφάλιση αυτών των στοιχείων που συνθέτουν την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Να σημειώσουμε εδώ πως, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει εγγράψει 8 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Ανάμεσά τους είναι η Μεσογειακή Διατροφή, η τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, το Ρεμπέτικο, η Τέχνη της Ξερολιθιάς, η Μετακινούμενη Κτηνοτροφία και η Βυζαντινή Μουσική ή Ψαλτική Τέχνη. Στο μεταξύ έχει και η υποψηφιότητα «Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σε δύο ορεινές κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας: Τρανός Χορός στη Βλάστη και Πανηγύρι στο Συρράκο», η οποία αναμένεται να κριθεί σε επόμενη διακυβερνητική διάσκεψη της Επιτροπής.

Ειδήσεις σήμερα

Τομ Κρουζ: «Εξερράγη» ξανά και παραιτήθηκαν 5 μέλη του συνεργείου του Mission Impossible!

Σχέδιο «Ιπποκράτης»: Έτσι η Αστυνομία ή ακόμα και ο Στρατός θα προστατεύσουν το εμβόλιο

Λιβύη: Τέσσερα πτώματα παιδιών εντοπίστηκαν μετά το ναυάγιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης