Αρχαία Αίγυπτος: Ο «Γενναίος Φαραώ» συνελήφθη, ακρωτηριάστηκε και εκτελέστηκε

Οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν πώς πέθανε ο «Γενναίος Φαραώ», που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από 3.500 χρόνια – Τι έδειξε η αξονική τομογραφία για τη βίαιη εκτέλεσή του – Πώς ο θάνατός του παρακίνησε τους διαδόχους του να ενώσουν την Αίγυπτο

Νέα στοιχεία για τη βίαιη εκτέλεση του «Γενναίου Φαραώ» Seqenenre Tao, που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από 3.575 χρόνια εντόπισαν οι ερευνητές, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνελήφθη και σκοτώθηκε σε μάχη εναντίον μιας ξένης δυναστείας από τον Βορρά.

Εμπειρογνώμονες από την Αίγυπτο μπόρεσαν να βρουν νέα στοιχεία για τους τραυματισμούς του φαραώ, που οδήγησαν στον θάνατό του. Όπως υποστηρίζουν, σκοτώθηκε από τουλάχιστον πέντε άτομα, που έφεραν ο καθένας όπλο, ενώ τα χέρια του ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη του.

Το τέλος του θεωρείται ότι επήλθε όταν έχασε μια μάχη με τον στρατό του έναντι των εχθρών του από τον βορρά, που κυβερνούσε ο Άποφις. Σύμφωνα με το μύθο, η διαμάχη έγινε επειδή ο Άποφις ήθελε να εξοντώσει τους θορυβώδεις ιπποπόταμους που τον ενοχλούσαν στον ύπνο του με τον βρυχηθμό τους.



Ο γιος του εκδικήθηκε για τον θάνατό του

Ο Φαραώ Seqenenre Tao κυβέρνησε στη νότια περιοχή Theban της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της 17ης Δυναστείας, το διάστημα 1560-1555 π.Χ. Σε αυτήν την περίοδο, η κάτω και μέση Αίγυπτος καταλήφθηκε από τους Hyksos, μια δυναστεία Παλαιστινιακής καταγωγής, που κυβερνούσε την πόλη Avaris στο Δέλτα του Νείλου.

Θεωρήθηκε ότι οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε μεγάλη μάχη, με τον «γενναίο φαραώ» να προσπαθεί να ενοποιήσει τη χώρα του. Ωστόσο τα σχέδιά του κατέληξαν σε τραγωδία, όταν ο ίδιος συνελήφθη και δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης. Η θυσία του δεν ήταν μάταιη. Ο γιος του Αμόζ Ι κατάφερε να κατακτήσει την πόλη, εκδικούμενος για την απώλεια του πατέρα του.

Η μούμια του Seqenenre εντοπίστηκε από αρχαιολόγους σε ένα τάφο στη νεκρόπολη Theban το 1881. Ο θάνατός του αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων, ενώ ακτινογραφία στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έδειξε ότι ο Φαραώ υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.



Το σώμα του δεν φαινόταν να είχε τραύματα, ενώ η κατάσταση της μούμιας είχε αρχικά δείξει ότι η διαδικασία μουμιοποίησης είχε γίνει βιαστικά και θεωρείται η χειρότερα διατηρημένη από όλες τις βασιλικές μούμιες που βρίσκονται στο Αιγυπτιακό μουσείο του Καΐρου.

Οι αιγυπτιολόγοι Τζέιμς Χάρις και Κεντ Γουίκς, πραγματοποίησαν ιατροδικαστική εξέταση του φαραώ τη δεκαετία του 1960 και σημειώνουν ότι όταν άνοιξε το δωμάτιο όπου βρισκόταν το σώμα του υπήρχε μία βρώμικη, λιπαρή μυρωδιά, που αποδόθηκε σε σωματικά υγρά που κατά λάθος έμειναν στη μούμια κατά την ταφή. Στο παρελθόν διατυπώθηκαν πολλές θεωρίες για τον θάνατό του. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι δολοφονήθηκε στον ύπνο του, εν μέσω ίντριγκας ή ότι συνελήφθη στη μάχη και μετά εκτελέστηκε από τους εχθρούς.

Τα ευρήματα ανατρέπουν τη θεωρία περί βιαστικής ταφής

Οι ερευνητές, με βάση τις αξονικές τομογραφίες, υποστηρίζουν ότι παρά τα όσα είχαν λεχθεί, υπήρξε φροντίδα για την κάλυψη των πληγών του πριν την ταφή υποδηλώνει ότι η μουμιοποίησή του έγινε σε κατάλληλο εργαστήριο, κι όχι σε ένα άσχημα εξοπλισμένο περιβάλλον, όπως είχε αναφερθεί στο παρελθόν. Οι ακτίνες Χ δείχνουν ότι ο φαραώ ήταν περίπου 40 ετών τη στιγμή του θανάτου του.

Με βάση τα ευρήματα που είχαν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Seqenenre είχε πράγματι γίνει αιχμάλωτος στο πεδίο μάχης και ότι τα χέρια του βρισκόταν δεμένα στην πλάτη του, χωρίς να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την επίθεση. Ο συντάκτης της μελέτης, του Πανεπιστημίου του Καΐρου, σημειώνει ότι αυτό δείχνει ότι ο ίδιος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, μαζί με τους στρατιώτες του, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του για να απελευθερώσει την Αίγυπτο.


Εκτελέστηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο φαραώ ήταν δεμένος με τα χέρια του πίσω από την πλάτη του, λίγο πριν την εκτέλεση, λόγω της θέσης που είχαν τα δάκτυλα της μούμιας, που είναι παγωμένα σε θέση που βρίσκονταν τη στιγμή του θανάτου. Τα δάκτυλα έχουν τη θέση που συνήθως διαπιστώνεται σε «άτομα που έχουν υποστεί βίαιους θανάτους και των οποίων το νευρικό σύστημα είναι διαταραγμένο τη στιγμή του θανάτου».

Συνήθως, η συγκεκριμένη θέση παρατηρείται σε άτομα που έχουν πνιγεί. Ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό αποδεικνύει ότι τα χέρια του είναι δεμένα πίσω από την πλάτη του. Επιπλέον, οι ερευνητές θεωρούν ότι η εκτέλεση έγινε από πολλά άτομα, με τουλάχιστον πέντε διαφορετικά όπλα.

Σε μια εκτέλεση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο εκτελεστής χτυπά υπό πολλές οπτικές γωνίες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικά όπλα.

Ο θάνατός του φαραώ παραπέμπει σε μία μάλλον τελετουργική εξέταση, αναφέρουν οι ερευνητές, που επισημαίνουν ότι τα ευρήματα παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με ένα σημαντικό σημείο στην αρχαία αιγυπτιακή ιστορία. Ειδικότερα, ο θάνατός του θεωρείται ότι παρακίνησε τους διαδόχους του να συνεχίσουν τη μάχη για να ενώσουν την Αίγυπτο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Medicine.


Ειδήσεις σήμερα

Kορωνοϊός: Στα 755 τα νέα κρούσματα - 313 οι διασωληνωμένοι, 13 θάνατοι 

Κικίλιας: Πώς και πότε θα εμβολιαστούν όσοι έχασαν το ραντεβού λόγω κακοκαιρίας 

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ακόμη στο σκοτάδι 32.000 νοικοκυριά - Αναζητούνται οι ευθύνες μεταξύ δήμων και ΔΕΔΔΗΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr