Η Κραυγή: Το κρυφό μήνυμα και ο «τρελός» Μουνκ

Η Κραυγή: Το κρυφό μήνυμα και ο «τρελός» Μουνκ

Επειτα από 108 χρόνια, αποκωδικοποιήθηκε η μυστηριώδης χειρόγραφη φράση στον διάσημο πίνακα του Νορβήγου ζωγράφου

Η Κραυγή: Το κρυφό μήνυμα και ο «τρελός» Μουνκ
«Θα μπορούσε να είχε ζωγραφιστεί μόνο από έναν τρελό», είναι το κρυφό μήνυμα που άφησε ο Νορβηγός ζωγράφος Έντβαρντ Μουνκ πάνω στην «Κραυγή» του. Με μικροσκοπικά και αμυδρά γράμματα έγραψε στην πάνω αριστερή γωνία του πίνακά του αυτή την «διαπίστωση» και σίγουρα δεν θα μπρούσε να αποτελεί παρά σύμβολο της γνησιότητας του έργου.

Για αρκετό καιρό η ταυτότητα του προσώπου που είχε γράψει το χειρόγραφο μήνυμα στον πίνακα είχε προβληματίσει τους ειδικούς με αρκετούς από αυτούς να υποστηρίζουν ότι πιθανόν να μην ανήκε στον Νορβηγό ζωγράφο. Μία νέα ανάλυση ωστόσο που πραγματοποιηθήκε έρχεται να αποδείξει ότι η μυστηριώδης φράση ήταν χειρόγραφη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Η Κραυγή: Το κρυφό μήνυμα και ο «τρελός» Μουνκ


Η αχνή επιγραφή μπορεί μεν να ήταν ορατή με γυμνό μάτι, αλλά το κρυμμένο μήνυμα δυσανάγνωστο και ασαφές. «Ήταν πολύ δύσκολη η ερμηνεία του» παραδέχεται ο Θίορι Φορντ συντηρητής έργων τέχνης του Εθνικού Μουσείου της Νορβηγίας. «Με τη βοήθεια μικροσκοπίου μπορέσαμε να δούμε τις γραμμές του μολυβιού που ήταν σχεδιασμένες πάνω από το χρώμα. Σίγουρα, λοιπόν, το μήνυμα γράφτηκε μετά την ολοκλήρωση του έργου», δεν έγινε όμως σαφές το πότε και το γιατί.

Ο Νορβηγός καλλιτέχνης δημιούργησε τέσσερα ίδια αντίτυπα, όμως μόνο το ένα έφερε το συγκεκριμένο μήνυμα. Η αναφορά στην επιγραφή έγινε για πρώτη φορά από έναν Δανό κριτικό της τέχνης το 1904 σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.

Για να γίνει ξεκάθαρο το τι μπορεί να έγραφε στο μήνυμά του, η επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου της Νορβηγίας Μαί Μπριτ Γκουλένγκ και η ομάδα της έλαβαν υπέρυθρες φωτογραφίες του πίνακα και με τις σαρώσεις που ακολούθησαν τα γράμματα άρχισαν να γίνονται περισσότερο ξεκάθαρα και κατάφεραν εν τέλει να ερμηνεύσουν το μήνυμα. Στη συνέχεια προέβησαν σε σύγκριση του γραφικού χαρακτήρα της φράσης με εκείνον των χειρογράφων του εμβληματικού καλλιτέχνη και διαπίστωσαν ότι «η γραφή ανήκει αναμφίβολα στον Μουνκ».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Μουνκ έγραψε αυτή την φράση κατά την πρώτη έκθεση του πίνακα στην γκαλερί Blomqvist στη Νορβηγία το 1893. Κατά την έκθεση αυτή ασκήθηκε μεγάλη κριτική στον εμβληματικό ζωγράφο με τον κριτικό της τέχνης Χένρικ Γκρος να θεωρεί τον συγκεκριμένο πίνακα απόδειξη του  ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον Μουνκ σοβαρό και γνωστικό άνθρωπο».

Φημολογείται έτσι ότι πιθανότατα ο Μουνκ υπέγραψε τον πίνακά του με αυτό το κρύφο μήνυμα κατά τη διάρκεια της έκθεσής του. «Η επιγραφή μπορεί να ερμηνευθεί ως ειρωνικό σχόλιο, αλλά ταυτόχρονα και ως έκφραση της ευπάθειας του καλλιτέχνη», σημειώνει η Γουλένγκ.

Κλείσιμο
Αυτός ο πίνακας θα εκτεθεί στο νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας στο Όσλο το άνοιγμα του οποίου αναμένεται το έτος του 2022.

Ειδήσεις σήμερα

Πότε πληρώνονται τα 534 ευρώ για τις αναστολές Φεβρουαρίου και η ενίσχυση για το «Συν-Εργασία»

Ξανά στην Ευελπίδων σήμερα ο Λιγνάδης για προθεσμία

«Υπόθεση Λιγνάδη»: Κατηγορώ Μητσοτάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ για μετατροπή του ελληνικού #metoo σε… QAnon
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης