Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου: Η ιστορία του εντυπωσιακού κτιρίου που αποκτά ξανά ζωή - Δείτε φωτογραφίες

Το αρχιτεκτονικό κόσμημα θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του έως τα τέλη Φεβρουαρίου

Ένα εμβληματικό κτίριο του Κέντρου της Αθήνας, το Μέγαρο  Τσίλλερ-Λοβέρδου , αποκτά και πάλι ζωή. Το εντυπωσιακό νεοκλασικό, οικεία επί σειρά ετών του σπουδαιου Γερμανού αρχιτέκτονα 'Ερνστ Τσίλλερ θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του, μέχρι τα τέλη Απριλίου, πλήρως συντηρημένο και αποκατεστημένο. 
Η νέα του εικόνα, εξωτερικά και εσωτερικά, δεν θυμίζει σε τίποτα το ερειπωμένο και βαθιά πληγωμένο  από τη φωτιά και τις πλημμύρες κτήριο το οποίο θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος υπό την επίβλεψη του Χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου. Το 1.100 τ.μ. Μέγαρο, που κηρύχτηκε διατηρητέο το 1981 και παραχωρήθηκε με δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο το 1992,  βρίσκεται στο στην οδό Μαυρομιχάλη 6, απέναντι από το παλαιό κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Χτίστηκε το 1882 και αποτέλεσε μόνιμη κατοικία, μέχρι το 1912 του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ και της Ελληνίδας συζύγου του Σοφίας Δούδου. Η οικία τους αποτέλεσε επί σειρά ετών σημείο συνάντησης ανθρώπων των τεχνών, των γραμμάτων και εκπροσώπων της υψηλής αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής. 
Αυτή ήταν η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσίαζε το κτίριο για πολλά χρόνια
Το νεοκλασικό κτίριο συνδυάζει αρχαιοπρεπή στοιχεία με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις της εποχής του. Η πρόσοψή του κοσμείται από κεφαλές Καρυάτιδων, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία υψηλής ποιότητας, τοιχογραφίες, οροφογραφίες, τζάκια και ξυλόγλυπτη σκάλα που οδηγεί στο ανώγειο.

Αμέσως μετά τον θάνατο του Τσίλλερ το Μέγαρο αγοράστηκε σε πλειστηριασμό από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη και συλλέκτη εργων τέχνης Διονύσιο Π. Λοβέρδο ο οποίος χρησιμοποίησε το μισό ως κατοικία και το υπόλοιπο ως μουσείο όπου φιλοξενούνταν οι εντυπωσιακές συλλογές του, με κορυφαία αυτή με των βυζαντινών εικόνων. Το 1930 ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος έχτισε, κατ' εντολή του Λοβέρδου, στην πίσω αυλή του κτιρίου, ένα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής παρεκκλήσι το οποίο ξεχωρίζει ιδιαιτέρως για τον μοναδικά διακοσμημένο τρούλο του.

Η νέα χρήση του Μεγάρου

Στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, θα εκτεθεί η Συλλογή Λοβέρδου, που αποτελείται από εικόνες Κρητικής και Επτανησιακής Σχολής, παλαίτυπα, ξύλινα γλυπτά κ.α. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα πρόκειται να ξεκινήσει η μεταφορά των εκθεμάτων και να ολοκληρωθούν οι τελευταίες απαραίτητες εργασίες για τη χρήση του.

«Το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Αθήνα. Είναι ένα κτήριο με πολλές μοναδικές λεπτομέρειες, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής υπογραφής του Τσίλλερ, το οποίο γνώρισε την εγκατάλειψη για πολλά χρόνια» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Λίνα Μενδώνη κατά την σημερινή αυτοψία που πραγματοποίησε και πρόσθεσε: «Σήμερα, υποδειγματικά αποκατεστημένο, είναι έτοιμο να υποδεχτεί τη σημαντική συλλογή Λοβέρδου και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Η λειτουργία του Μεγάρου θα λειτουργήσει ως παράγοντας αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας».



Ειδήσεις σήμερα 

Συνελήφθη ο άνδρας που «γκρέμισε» από το μηχανάκι τον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη 

Κορωνοϊός: Στα 2.633 τα νέα κρούσματα - Τα 1.322 στην Αττική 

Κικίλιας: Κάνουμε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr