Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Παρισιού: Δον Κιχώτης
Η μοναδική χορογραφία του Ρούντοφ Νουρέγιεφ!!
Με το μπαλέτο και την ορχήστρα της Όπερας του Παρισιού
2 έως 5 Απριλίου 2021
CHRISTMAS THEATER ONLINE
«Τρέλα μπορεί να είναι να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας. Και η μεγαλύτερη τρέλα απ’ όλες, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι. Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε μου Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!»
Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
Ζήστε το κλασικό μπαλέτο στις καλύτερες στιγμές του, από το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Παρισιού, στο Christmas Theater On Line!
Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ο Δον Κιχώτης. Το 1959, σε ηλικία 21 ετών, ο Νουρέγιεφ έδωσε μια μοναδική παράσταση στο ρόλο του Μπαζίλιο με τα μπαλέτα Κίροφ (Μαριίνσκι) στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) που έμεινε στην ιστορία. Όταν επέλεξε να παραμείνει στη Δύση το 1961, αυτός έγινε ένας από τους λατρεμένους του ρόλους.
Στην δύση, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ χόρεψε πρώτη φορά τον Δον Κιχώτη το 1962 στη Νέα Υόρκη και πολλές ακόμα φορές μέχρι την πρώτη του απόπειρα να το χορογραφήσει, τέσσερα χρόνια μετά.
Ξαναδημιούργησε όλο το μπαλέτο, επινοώντας μια νέα χορογραφία για την Όπερα της Βιέννης το 1966, πάντα με αναφορές στην αρχική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και την μετέπειτα του Αλεξάντερ Γκόρσκι. Εκεί ήταν που ζήτησε από τον Τζον Λάνσμπερι να κάνει μια διασκευή στην μουσική του Μίνκους, ώστε να της δώσει έναν πιο ζωντανό χαρακτήρα. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία!
Το αναβίωσε το 1970 με το Μπαλέτο της Αυστραλίας και τον επόμενο χρόνο με το Μπαλέτο της Όπερας της Μασσαλίας. Ακολούθησαν το Μπαλέτο της Ζυρίχης το 1979 και το Μπαλέτο της Νορβηγίας το 1980. Το 1981 ήρθε η σειρά του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Το 2017 επανήλθε στο ρεπερτόριο του μπαλέτου και έμεινε μέχρι και τις μέρες μας.
Σε αυτή την χορογραφία συναντάμε πολλά κωμικά στοιχεία, εμπνευσμένα από την Κομέντια Ντελ Άρτε. Στα χέρια του Νουρέγιεφ ο Δον Κιχώτης γίνεται ακόμα πιο χαρούμενος, ακόμα πιο πολύχρωμος και ακόμα πιο εντυπωσιακός. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της χορογραφίας του Νουρέγιεφ, που η παραγωγή του με το Μπαλέτα της Αυστραλίας, έγινε ταινία το 1972 και αποτέλεσε πέρα από θεατρική και μια μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία.
Το αξεπέραστο έργο για μπαλέτο του Μίνκους «Δον Κιχώτης» παρουσιάστηκε πρώτη φορά από τον Μαριούς Πετιπά στις 26 Δεκέμβρη του 1869 από το Μπαλέτο των Μπολσόι της Μόσχας και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κλασικά έργα παγκοσμίως και χαρακτηριστικό δείγμα της ρωσικής τέχνης του μπαλέτου. Μια δεύτερη, περισσότερο δραματοποιημένη παρουσίαση του μπαλέτου, έγινε και πάλι από τον Πετιπά στην Αγία Πετρούπολη το 1871. Το 1900, ο Γκόρσκι έδωσε τη δική του πιο ρεαλιστική ερμηνεία.
Η υπόθεση του «Δον Κιχώτη» είναι γνωστή από το περίφημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ένα από τα διασημότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο καλοσυνάτος Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, παρασυρμένος από τα ανδραγαθήματά τους, αποκηρύσσει το παρελθόν του. Επιλέγει το όνομα Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα, παίρνει για υπηρέτη του και ιπποκόμο τον Σάντσο Πάντσα και πορεύεται στους δρόμους της δράσης, της δικαιοσύνης και της αλήθειας, αναζητώντας την περιπέτεια και μια Δουλτσινέα που ζει μόνο στα όνειρά του.
Το μπαλέτο ωστόσο στηρίζεται σε μία από τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη. Κεντρικό θέμα είναι ένα συγκεκριμένο επεισόδιο στο οποίο περιγράφεται το ειδύλλιο του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι, κόρης του πανδοχέα Λορέντζο. Αυτός ο έρωτας δεν είναι αρεστός στον πατέρα της κοπέλας, ο οποίος θέλει να παντρέψει την Κίτρι με έναν ξιπασμένο ευγενή, τον Γκαμάτσο και γι’ αυτό δεν αποδέχεται τον φτωχό Μπαζίλιο για γαμπρό του. Η Κίτρι αρνείται κατηγορηματικά να υποταχθεί στην θέληση του πατέρα της και οι δύο εραστές καταφέρνουν να το σκάσουν με ένα έξυπνο σχέδιο. Ο Δον Κιχώτης συνεχίζοντας τις περιπέτειές του, φτάνει στο χωριό των δύο νέων και αφού θαμπώνεται από την ομορφιά της κοπέλας που για μια στιγμή πιστεύει ότι είναι η «Δουλτσινέα» του, τελικά καταλαβαίνει τη δύναμη της αγάπης του ζευγαριού και αποφασίζει να βοηθήσει τους ερωτευμένους με τον αλτρουισμό που τον διακρίνει ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, οι ήρωες της παράστασης μπλέκουν σε ένα ισπανικό παραμύθι με περιπλανήσεις στην επαρχία της Καστίλης, τσιγγάνικους χορούς, ταυρομάχους, περιπλανώμενους μουσικούς, μαγικά όνειρα με υπέροχες νεράιδες και δρυΐδες και μια ξεχωριστή επίσκεψη στο κάστρο του Δούκα.
Ζήστε την μαγεία του κλασικού μπαλέτου με μια παράσταση γεμάτη χρώμα και υπέροχες εικόνες. Ο Δον Κιχώτης του Ρούντολφ Νουρέγιεφ από το διάσημο Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Παρισιού, έρχεται σπίτι σας, με το Christmas Theater On Line!!
ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ
Μπαλέτο με έναν πρόλογο και τρεις πράξεις βασισμένο σε ένα επεισόδιο του ομώνυμου βιβλίου του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
Μουσική: Λούντβιχ Μίνκους σε διασκευή του Τζον Λάνσμπερι
Λιμπρέτο: Μαριούς Πετιπά
Χορογραφία: Ρούντολφ Νουρέγιεφ (με αναφορές στην αρχική χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και την μετέπειτα του Αλεξάντρ Γκόρσκι)
Σκηνικά: Αλεξάντρ Μπελιάεφ
Κοστούμια Έλενα Ρίβκινα
Φωτισμοί: Φιλίπ Αλμπάρικ
ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Μουσική διεύθυνση: Κέβιν Ρόουντς
ΣΟΛΙΣΤ:
Κίτρι: Ντόροθι Γκίλμπερτ - Κορυφαία χορεύτρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού (Danseuse Etoile)
Μπαζίλιο: Καρλ Πακουέτ – Κορυφαίος χορευτής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού (Danseur Etoile)
Πρώτη Πρεμιέρα της χορογραφίας του Μαριούς Πετιπά: 26 Δεκεμβρίου 1869, Μόσχα
Πρώτη πρεμιέρα της χορογραφίας του Ρούντολφ Νουρέγιεφ στην Όπερα του Παρισιού: 13 Νοεμβρίου 1981, Παρίσι
Επανένταξη στο ρεπερτόριο του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού: 9 Δεκεμβρίου 2017, Παρίσι
Διάρκεια: 130 λεπτά
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ON LINE:
Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 στις 20.00
Σάββατο 3 Απριλίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 4 Απριλίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 στις 20.00
ΤΙΜΗ ΚΩΔΙΚΟΥ: 15 ευρώ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 211 77 01 700
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ: 211 77 01 700, www.viva.gr & www.christmastheater.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr