«Ένα παράθυρο μικρό»: Μια μουσική συλλογή για παιδιά με αυτισμό από το Ίδρυμα Ωνάση
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
Το Ίδρυμα Ωνάση, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού γιορτάζει τη διαφορετικότητα και αποτυπώνει με νότες το μοναδικό ταξίδι των ανθρώπων που ζουν με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), διαθέτοντας δωρεάν τη μουσική συλλογή «Ένα παράθυρο μικρό». Ανακαλύψτε ένα μουσικό σύμπαν, με μια σειρά τραγουδιών που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού εργαστηρίου του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό».
Πώς μία μουσική συλλογή με τραγούδια και μελωδίες μπορεί να αποτελέσει αφορμή για δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι και στο σχολείο; Το «Ένα παράθυρο μικρό» είναι μια μοναδική στο είδος της μουσική συλλογή στην Ελλάδα, που απευθύνεται σε παιδιά με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος, στους γονείς τους, σε παιδαγωγούς και θεραπευτές, σε όλους εμάς, για να ανακαλύψουμε νέους τρόπους επικοινωνίας και δημιουργικού παιχνιδιού.
Η δημιουργικότητα και η ευαισθησία του μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και του ποιητή Μιχάλη Γκανά, οι οποίοι ακολούθησαν τον ρυθμό και τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό», μεταμορφώθηκαν στις μελωδίες και στους στίχους αυτής της συλλογής, που έντυσαν με τη φωνή τους οι ερμηνευτές Χρήστος Θηβαίος και Βερόνικα Δαβάκη. Ο Μιχάλης Γκανάς αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, λέγοντας «ήταν μια μοναδική δουλειά γεμάτη έμπνευση και όραμα, εγώ με μολύβι και χαρτί προσπάθησα να κρύψω πίσω από λέξεις απλές σπουδαία νοήματα», ενώ ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας για αυτή τη δισκογραφική δουλειά, είπε: «Οι λέξεις παίρνουν άλλη δύναμη από τη μουσική και η μουσική από τις λέξεις, όμως δεν είναι πάντα αρκετές για να περιγράψουν συναισθήματα. Ίσως η δύναμη που κρύβεται στις νότες να μπορέσει να αποτυπώσει τον κόσμο που βλέπουν αυτά τα παιδιά και έτσι να καταφέρουμε να έρθουμε εμείς πιο κοντά τους.»
Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», που πραγματοποιείται από το 2013 στην Αθήνα και σε πόλεις της περιφέρειας, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτές από όλη την Ελλάδα βιώνουν την εγγύτητα που δημιουργεί η μουσική. Η μουσική γίνεται «γλώσσα επικοινωνίας», πάνω από τον λόγο, καθώς μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχές αυτιστικού φάσματος, έρχονται σε επαφή με ήχους και μουσικά όργανα. Στόχος του προγράμματος, είναι να ενισχύσει την προσβασιμότητα όλων στην εκπαίδευση και στο παιχνίδι. Τριάντα έξι διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και 2.700 συμμετέχοντες έχουν ζήσει συγκινητικές στιγμές με τα πολυάριθμα εργαστήρια του προγράμματος, που ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, εκπαιδεύει και διασκεδάζει.
Στα προγράμματα Ειδικής Αγωγής του Ιδρύματος Ωνάση, ο τρόπος για τη μάθηση, τη διασκέδαση και την επικοινωνία μπορεί να είναι διαφορετικός, ο στόχος όμως παραμένει ο ίδιος: γονείς και παιδιά να απολαμβάνουν το δικαίωμα μιας απόδρασης που μόνο η γνώση, η τέχνη και η επικοινωνία μπορούν να προσφέρουν. Μιλώντας για τα προγράμματα Ειδικής Αγωγής, η Εκτελεστική Διευθύντρια & Διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση, Έφη Τσιότσιου, αναφέρει: «Για εμάς, η Ειδική Αγωγή είναι ο δρόμος, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη γνώση, την τέχνη και τη χαρά της μάθησης. Η εμπειρία στην εκπαίδευση γίνεται και εκτός της τάξης, εκτός των τειχών, ενώ περιβάλλοντα με πολλαπλά ερεθίσματα αποτελούν κίνητρο για την αναζήτηση και την αυτόνομη δράση. Επιδιώκουμε να είμαστε παρόντες εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο, γιατί πιστεύουμε πως μόνος δεν πρέπει να προσπαθεί κανείς.»Η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, Χριστίνα Παναγιωτάκου, τονίζει: «Μέσα από το πρόγραμμα “Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό” βιώσαμε το αποτύπωμα της μουσικής ως θεραπευτικής δύναμης, τόσο για τα παιδιά και τους γονείς, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Πολλά παιδιά ανακάλυψαν την αγάπη τους για τη μουσική και, μέσα από αυτή, βρήκαν έναν νέο τρόπο έκφρασης, αλλά και μια διέξοδο από τις καθημερινές δυσκολίες. Αυτό μας ενέπνευσε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουμε αυτή την πολύ ιδιαίτερη μουσική δουλειά. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα.»
Στο «Ένα παράθυρο μικρό», τα τραγούδια, μαζί με τις ορχηστρικές και ακουστικές εκδοχές τους, μας μιλούν με τρυφερότητα και ευαισθησία για τη χαρά, τη φιλία, την αγκαλιά και τη δύναμη του συναισθήματος.
Ένα παράθυρο μικρό ανοίγει, για να ζήσουμε μεγάλες εμπειρίες, με απλές καθημερινές στιγμές, συναισθήματα και αντιδράσεις. Ένα παράθυρο μικρό, με ορίζοντα έναν κόσμο διαφορετικό και τόσο ξεχωριστό, τον κόσμο των μικρών και των μεγάλων που ζουν με διαταραχή αυτιστικού φάσματος.
Η σειρά ολοκληρώνεται με δύο μουσικές συνθέσεις μουσικών και παιδαγωγών που συμμετείχαν στο εργαστήριο, του Guido de Flaviis (μουσική) και της Τζίνας Παπαμιχαήλ (στίχοι).
Ακούστε το άλμπουμ ΕΔΩ
Ειδήσεις σήμερα:
Βίντεο: Έφιπποι αστυνομικοί και υδροφόρες διέλυσαν τεράστιο υπαίθριο κορωνοπάρτι στις Βρυξέλλες
Υπόθεση κατασκοπείας στην Ιταλία: Τι έγγραφα του ΝΑΤΟ παρέδωσε ο αντιπλοίαρχος
Μπέργκαμο η Γαλλία - Δραματικές ώρες στις ΜΕΘ: Γίνεται επιλογή ασθενών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr