Ακρόπολη: Οι εκθέσεις των αρμόδιων αρχαιολόγων για το κομπρεσέρ και την φθορά μαρμάρινου γλυπτού
Επισημαίνουν πως οι εργασίες έγιναν χειρονακτικά και δίνουν φωτογραφίες που δείχνουν ότι στο μαρμάρινο θραύσμα υπήρξε παλαιότερη ρηγμάτωση
Δύο εκθέσεις των αρχαιολόγων της Εφορείας της Πόλης των Αθηνών, οι οποίοι εποπτεύουν τις εργασίες που γίνονται στην Ακρόπολη για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως απάντηση σε νέο, σημερινό δημοσίευμα που κάνει λόγο για καταστροφή γλυπτού μετά από χρήση κομπρεσέρ.
Να θυμίσουμε πως σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για άλλο θέμα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ερωτώμενη σχετικά από το protothema.gr, αφού παρουσίασε φωτογραφίες από τον χώρο τον εργασιών, έκανε λόγο για fake news υπογραμμίζοντας πως η χρήση κομπρεσέρ έγινε αποκλειστικά σε λυόμενο οικίσκο που στεγάζει εδώ και δεκαετίες το ηλεκτρολογείο του ΥΣΜΑ προκειμένου να αφαιρεθούν εξωτερικές τσιμεντένιες επιφάνειες,
Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνουν και οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι στις επίσημες γραπτές αναφορές τους προς την υπουργό Πολιτισμού και την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ε. Μπάνου: «Αναφορικά με τις συνθήκες εντοπισμού του μαρμάρινου θραύσματος, φωτογραφία του οποίου δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα ΑΥΓΗ σας ενημερώνω: Κατά την διάνοιξη ορύγματος εντός του λυόμενου οικίσκου της ΥΣΜΑ αφαιρέθηκε στρώμα χαλαρών αναμοχλευμένων επιχώσεων, οι οποίες δεν αποτελούν καθαρό ανασκαφικό στρώμα, καθώς δεν χρονολογούνται σε αρχαίες περιόδους και απέδωσαν κεραμική διαφόρων χρονολογήσεων. Η εκσκαφή και η αφαίρεση των επιχώσεων αυτών έγινε χειρωνακτικά με τη χρήση αξίνας (κασμά) και φτυαριού. Κάτω από τις επιχώσεις υπήρχε πλήθος μαρμάρινων αρχιτεκτονικών θραυσμάτων, τα οποία δεν σχετίζονται με αρχαία επίχωση. Κατά τις εργασίες η αξίνα έπληξε το φωτογραφηθέν μαρμάρινο θραύσμα και αποκρούσθηκε μικρό του τμήμα. Επ΄ ουδενί δεν έγινε καταστροφή αρχαίων και δη με χρήση μηχανικού μέσου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση κομπρεσέρ ή άλλου μηχανήματος, παρά μόνον για το σπάσιμο τσιμεντένιων επιφανειών εκτός του λυόμενου οικίσκου» αναφέρει η αρχαιολόγος Αδαμαντία Γιάννου.
Ανάλογη είναι και η έκθεση των αρχαιολόγων Ανδριανής Μπακανδρίτσου και Μαρίας Τσίχλη οι οποίες περιγράφουν το εύρημα που υπέστη φθορά ως μαρμάρινο θραύσμα της σύγχρονης εποχής από το οποίο αποκολλήθηκε μικρό τμήμα από την πρόσκρουση της αξίνας σε ευάλωτο σημείο ρηγμάτωσης =. «Η προϋπάρχουσα ρηγμάτωση (όπου και το ευάλωτο σημείο του μαρμάρου), πιστοποείται και από το γεγονός, ότι όταν αποκολλήθηκε από την πρόσκρουση το μικρό τμήμα, φάνηκε στην εσωτερική επιφάνεια χρωματισμένη κηλίδα που προκλήθηκε από την διείσδυση του χώματος στο προϋπάρχον μικρό ρήγμα του μαρμάρου. Σημειώνουμε ότι το μεγαλύτερο εκ των δύο συνανηκόντων τμημάτων μαρμάρου βρέθηκε πλυμένο (!), ενώ το μικρότερο, στην θραυσμένη επιφάνειά του εξακολουθεί να φέρει λεπτή στρώση χώματος από την διείσδυση του χώματος στην προϋπάρχουσα ρηγμάτωση».
Αναφερόμενη στο γεγονός ότι το ένα εκ των δύο τμημάτων του μαρμάρου βρέθηκε πλυμένο το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Εκείνοι που διαδίδουν τα fake news -όπως αποδεικνύεται από την έκθεση των αρμοδίων αρχαιολόγων- έφτασαν στο σημείο να πλύνουν (!) το θραύσμα, προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε χρωματικό ίχνος χώματος, που είχε εισχωρήσει στη ρηγμάτωση και να το εμφανίσουν ως κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι πραγματικά »
Ειδήσεις σήμερα:
Φοιτητής που είχε διαγραφεί από το κολλέγιό του ο 19χρονος που αιματοκύλισε σχολείο στο Καζάν
«Mea culpa» Άδωνη για Καρανίκα - φαρμακευτική κάνναβη: «Κάναμε λάθος το 2018»
Εργασιακά: Αύριο στη διαβούλευση το νομοσχέδιο που φέρνει την 4ήμερη εργασία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr