Ένα φθινοπωρινό γεύμα διαφορετικό από τα άλλα, μιας και η συνάντηση των εθελοντών της bwin με τους διαμένοντες της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Φωτεινή» έδιωξε κάθε… μελαγχολικό συναίσθημα.
Ο Νίκος Σταμπολίδης ορίστηκε γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης
Η επιλογή του έγινε ανάμεσα σε άλλους υποψηφίους από διεθνή επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή και Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης ορίζεται ως γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης. Πρόκειται για το πρώτο άτομο που αναλαμβάνει αυτή τη θέση από την έναρξη της λειτουργίας του μουσείου και η επιλογή του έγινε από την Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να αξιολογήσει τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για την πλήρωση της θέσης.
Η διεθνής επταμελής επιτροπή, υπό την προεδρια του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και μέλη τον ακαδημαϊκό και καθηγητή Μανόλη Κορρέ, τον ακαδημαϊκό και τ. Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Αλαίν Πασκέ, τους καθηγητές Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και Βασίλη Λαμπρινουδάκη, τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων του Βερολίνου δρ Αντρέας Σόλ και τον Γενικό Διευθυντή των Μουσείων της Ιταλίας δρ Μάσιμο Οσάνα, αξιολόγησαν με άριστα το έργο, την εμπειρία και την προσωπικότητα του Νίκου Σταμπολίδη ο οποίος εξελέγη παμψηφεί.
Η Λίνα Μενδώνη, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παντερμαλή για την άψογη διαδικασία της εκλογής, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι η πρώτη φορά που πληρούται με διεθνή διαγωνισμό η θέση Γενικού Διευθυντή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα. Το Μουσείο Ακροπόλεως συμπεριλαμβάνεται στα καλλίτερα μουσεία του κόσμου, ενώ κατά την δωδεκαετή λειτουργία του δημιούργησε νέα δεδομένα στο μουσειακό τοπίο της χώρας. Η επιλογή του καθ. Νίκου Σταμπολίδη δημιουργεί νέες προοπτικές και προσδίδει δυναμική σε ένα Μουσείο που έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και την προτίμηση των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος με βραβευμένο έργο, πέρα από επιστήμονας με εξαιρετική κατάρτιση, είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη αντίληψη τόσο για την αρχαιολογία, όσο και για τη σύνδεση του πολιτισμού με την κοινωνία. Διαθέτει τις γνώσεις, τη διάθεση και το όραμα, ώστε το Μουσείο Ακροπόλεως να συνεχίσει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του, να επεκτείνει και να πολλαπλασιάσει τις δραστηριότητές του».
Τις επόμενες ημέρες η σχετική με την αποδοχή της εκλογής του κ. Σταμπολίδη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως ο νόμος ορίζει. Ο Γενικός Διευθυντής θα αναλάβει τα καθήκοντά του εντός τριών μηνών από την δημοσίευση της πράξης στο ΦΕΚ.
Ποιος είναι ο Νίκος Σταμπολίδης
O Nικόλαος Σταμπολίδης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πανεπιστήμιο της Βόννης (1975-1978) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή σχετικά με την ελληνιστική πλαστική και αρχιτεκτονική (με τίτλο «Ο βωμός του Διονύσου στην Κω») στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου το 1982 του απονεμήθηκε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Αρχαιολογία με άριστα.
Από το 1984, που εκλέγεται λέκτορας, διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1987 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής, το 1990 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1994 Τακτικός Καθηγητής. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (1991-1993), Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1994-1997) και συνδιευθυντής του Προγράμματος μεταπτυχιακών Σπουδών «Ο Αρχαίος Ελληνικός Κόσμος» και Διευθυντής από το 2005 κ.εξ.
Από το 1996 είναι συγχρόνως και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί πολλές μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις, όπως «Η Πόλη κάτω από την Πόλη» (2000), «ΠΛΟΕΣ... Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα. Σχέσεις λαών της Μεσογείου 16ος-6ος αι. π.Χ.» (2003), «ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ: Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου, Κάτω Ιταλία και Σικελία» (2004), «Ελευθέρνα Πόλη - Ακρόπολη – Νεκρόπολη» (2004/5), «ΕΡΩΣ» (2009). Επίσης έχει επιμεληθεί την έκθεση «Αριστουργήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού» που διοργανώθηκε στη Ρώμη το 2006 και στο Πεκίνο το 2008 καθώς και την έκθεση «Ανατολική Μεσόγειος, 16ος-6ος αι. π.Χ.», που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο το 1998 και στη Ρώμη το 2001.
Έχει ανασκάψει στην Βεργίνα, την Άκανθο της Χαλκιδικής, τη Ρόδο και την Κρήτη. Από το 1985 πραγματοποιεί συστηματικές ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Ελεύθερνα Κρήτης, στον Δυτικό Τομέα ΙΙΙ.
Έχει διοργανώσει σειρά Διεθνών Αρχαιολογικών Συνεδρίων και Συμποσίων και έχει εκδώσει, ορισμένες φορές και με άλλους συναδέλφους, τα πρακτικά τους.
Έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές τιμητικές διακρίσεις ενώ παράλληλα έχει συγγράψει οκτώ βιβλία μεταξύ των οποίων Ο Βωμός του Διονύσου στην Κω (1981), Τα Σφραγίσματα της Δήλου (1992), Ελεύθερνα ΙΙΙ.1, 2, 3 (1993-1995), Αντίποινα (1996), Ολυμπιονίκες της Αρχαιότητας (2004) και Αιγαίου Κύματα (2007). Επίσης, έχει επιμεληθεί βιβλία και κατάλογους και έχει συγγράψει κεφάλαια σε άλλους, όπως Ανατολική Μεσόγειος (1998), Κυκλαδικό Φως (1999), Καύσεις (2001), Το Αιγαίο στην Εποχή του Σιδήρου (2004), Γενέθλιον (2006). Τα άρθρα του, 90 συνολικά, έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα ακαδημαϊκά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα.
Ειδήσεις σήμερα:
Ακίνητα: Αυξήσεις πάνω από 40% φέρνουν οι νέες αντικειμενικές - ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο και νέα μείωση κατά 8% το 2022
Απόπειρα απαγωγής 16χρονης στη Θεσσαλονίκη: Στο «φως» καταγγελία εις βάρος του καθηγητή από το ΕΠΑΛ «Ευκλείδης» το 2020
Πειραιάς: Ταξιδιώτες απομάκρυναν τους... επαγγελματίες συνδικαλιστές που εμπόδιζαν τον απόπλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr