Αμφίπολη: Επισκέψιμο στα μέσα του 2022 το ταφικό μνημείο

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε αυτοψία το πρωί στον στον Τύμβο Καστά και ζήτησε χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες που υπολείπονται

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να ανοίξει για τις επισκέψεις του κοινού το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η οποία πραγματοποιήσε αυτοψία, σήμερα το πρωί, στον Τύμβο Καστά. Όπως επεσήμανε η ίδια λόγω της πανδημίας υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στις εργασίες οι οποίες ωστόσο βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.

Η υπουργός ενημερώθηκε για τις εν εξελίξει χωματουργικές εργασίες για την αποκατάσταση της μορφής και του σχήματος του Τύμβου –ενός εξαιρετικά σημαντικού τεχνικού έργου της αρχαιότητας- οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι γεωτεχνικές εργασίες, που προβλέπουν την κατασκευή μεταλλικών κιβωτίων με ελαφροβαρή υλικά, προκειμένου να δημιουργηθούν τοίχοι αντιστήριξης.


Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, ώστε να αρχίσει η στερέωση και αποκατάσταση του ταφικού μνημείου. Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για το πρόγραμμα εργασιών μέχρι το καλοκαίρι του 2022, οπότε το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για ειδικές ομάδες κοινού. Στο χρονοδιάγραμμα ζητήθηκε να περιλαμβάνεται και η αρχαιολογική έρευνα του τετράπλευρου οικοδομήματος στην κορυφή του Τύμβου, που πλέον είναι τεκμηριωμένο ότι αποτελεί την βάση ενός μεγάλων διαστάσεων και βάρους σήματος.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων ξεκινά και η διδακτική αναστήλωση του περιβόλου. Παράλληλα, η Υπουργός ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών αναλυτικό προγραμματισμό των αρχαιολογικών ερευνών στον παρακείμενο Λόφο 133, καθώς και της έρευνας για τον εντοπισμό των καταλοίπων της αρχαίας Εγνατίας Οδού, η οποία τοπογραφικά τοποθετείται μεταξύ του Τύμβου Καστά και του Λόφου 133.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Προφανώς παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου, κυρίως λόγω της πανδημίας. Ομως, σήμερα, το έργο έχει μπει στην σωστή τροχιά. Σημασία έχει ότι από την αυτοψία που πραγματοποιήσαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προέκυψε ότι το έργο στον Τύμβο προχωρεί με επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να απορροφήσουμε τις καθυστερήσεις. Αυτή την στιγμή υλοποιούνται οι χωματουργικές εργασίες, ακολουθούν οι γεωτεχνικές και αμέσως μετά η στερέωση και η αποκατάσταση αυτού τούτου του ταφικού μνημείου.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, για να μην θεωρηθεί ότι ο χρόνος αυτός ήταν χαμένος –καθώς έγιναν μη εμφανείς εργασίες- εκπονήθηκε σειρά μελετών που θα έπρεπε να έχουν εκπονηθεί την περίοδο 2015-2019. Μία σειρά αρχιτεκτονικών μελετών προβλέπεται να εισαχθούν για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μέχρι τον Αύγουστο. Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού εκπόνησε και υλοποίησε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα με αγορά πολύ συγκεκριμένων μηχανημάτων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα χρώματα και τις γραπτές (τις ζωγραφικές) παραστάσεις που έχουν εντοπιστεί σε μαρμάρινα μέλη που σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο, αλλά και στο ίδιο το μνημείο.

Είχαμε πει ότι στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022, θα μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο ειδικές ομάδες κοινού. Αυτό μετατίθεται για ένα περίπου εξάμηνο. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδοθεί το μνημείο αυτό στο ευρύ κοινό. Θυμίζω πάντοτε τον χρόνο που μεσολάβησε από την ανακάλυψη των τάφων στην Βεργίνα και την απόδοση του Τύμβου στους επισκέπτες.
Οι δεσμεύσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που στήριζε από την αρχή –και για μία περίοδο η μόνη- το συγκεκριμένο έργο, και κυρίως απέναντι στους πολίτες που ενδιαφέρονται για το μνημείο, θα τηρηθούν, έτσι όπως προβλεπόταν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή μέχρι το τέλος της συγκεκριμένης χρηματοδοτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023».

Την υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν στην αυτοψία ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κατερίνα Περιστέρη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ελενα Κουντούρη, ο Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δημοσθένης Σβολόπουλος, ο Τμηματάρχης Εργων της ΕΦΑΠΑ Μιχάλης Λεφαντζής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρία Μαλαμίδου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά - Κατερινόπουλος: Έγινε ταξίδι στην Κρήτη πριν τη δολοφονία

Προκλητικός και πάλι ο Ακάρ: Μάταια ξοδεύετε τους πόρους των Ελλήνων σε εξοπλισμούς

Νέο ασφαλιστικό: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις για όλα όσα αλλάζουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr