Η ρωσική καμπάνα του Τατοΐου είχε τη δική της ιστορία - Φωτογραφίες

Ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτιζε στην καθημερινή ζωή του προσωπικού που εργαζόταν μόνιμα στο βασιλικό κτήμα - Αποφασίστηκε να μεταφερθεί άμεσα σε στεγασμένο χώρο φύλαξης - Ποιο άλλο πολύτιμο ρωσικό κειμήλιο είχε φέρει στο Τατόι η βασίλισσα Όλγα την ίδια περίοδο

Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, επί βασιλείας του Γεωργίου Α', σε μια πλευρά του βασιλικού κτήματος Τατοΐου, γύρω από τους στάβλους, τις μονάδες παραγωγής προϊόντων και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, είχε δημιουργηθεί μια ξεχωριστή μικρή κοινωνία. Ήταν η γειτονιά που ζούσαν οι μόνιμοι εργαζόμενοι του κτήματος, εκείνοι που ασχολούνταν με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την οινοποιία, μαζί με τις οικογένειές τους. Η μικρή αυτή κοινότητα, μάλιστα, ήταν τόσο οργανωμένη που μέσα στην εβδομάδα πήγαιναν δάσκαλοι από την Αθήνα προκειμένου να παραδώσουν μαθήματα στα παιδιά του εργατικού προσωπικού.

Απόλυτος ρυθμιστής της ζωής και την καθημερινότητας της κοινότητας αυτής ήταν μια εντυπωσιακή, τεράστια καμπάνα που στεκόταν αγέρωχη δίπλα στους στάλβους. Λειτουργούσε ως ρολόι, όριζε με τον ήχο της το ωράριο εργασίας και τα καθημερινά διαλλείματα ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε τον κεντρικό συναγερμό, την βασική πηγή προειδοποίησης δηλαδή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι εργατικές κατοικίες όπου ζούσε το μόνιμο προσωπικού του κτήματος με τις οικογένειές του

Η χρήση της καμπάνας για τέτοιους σκοπούς δεν συνηθιζόταν στην Ελλάδα αποτελούσε ωστόσο παράδοση για τα Ανακτορικά Συγκροτήματα των ξένων χωρών. Η παράδοση αυτή ήρθε στο Τατόι στα τέλη του 1800 και συγκεκριμένα το 1895 με την άφιξη της ρωσικής καμπάνας που παρήγγειλε η Βασίλισσα Όλγα από την γενέτειρά της και τοποθετήθηκε δίπλα στους στάβλους. Η καμπάνα, πάνω στην οποία είναι χαραγμένη με μεγάλα γράμματα η επιγραφή «Τατόι 1895» αλλά και το μονόγραμμα του Βασιλέως Γεωργίου Α' και βρισκόταν επί δεκαετίες κρυμμένη κάτω από το πυκνό φύλλωμα των κισσών που την είχαν σκεπάσει ολοκληρωτικά, αποκαλύφθηκε πρόσφατα μετά τις εντατικές εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιεί στο κτήμα η Πολιτική Προστασία,  στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ανάπλασης και ανάδειξής του.

Οι πρώτες εικόνες που δημοσίευσε χθες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής, ήταν πράγματι εντυπωσιακές καθώς αποκάλυψαν ένα πολύτιμο κειμήλιο, που παρότι ήταν γνωστό πως υπήρχε στο συγκεριμένο σημείο, ήρθε στο φως μετά από 40 και πλέον χρόνια. Να υπογραμμίσουμε πως η Ρωσία διέθετε μεγάλη παράδοση στην κατασκευή τέτοιων καμπανών γι' αυτό άλλωστε και η βασίλισσα Όλγα επέλεξε να φέρει την συγκεκριμένη από την Αγία Πετρόπουλη.

Εικάζεται μάλιστα πως η συγκεκριμένη καμπάνα πρέπει να έφθασε στο Τατόι την ίδια περίοδο με το εντυπωσιακό άγαλμα του έφιππου Κοζάκου, που είχε φιλοτεχνήσει ο Ρώσος γλύπτης Γιεβγκένι Λανσεράι, και κοσμούσε την μπροστινή αυλή του βασιλικού ανακτόρου. Ο γλυπτός Κοζάκος κηνηγός, σύμφωνα με αρχειακές πηγές, ήταν δώρο του Κωνσταντίνου Νικολάγιεβιτς, Μεγάλου Δούκα της Ρωσίας στην κόρη του, Όλγα Κωνσταντίνοβνα, που παντρεύτηκε τον βασιλιά Γεώργιο Α΄. Μάλιστα δύο παρόμοια γλύπτά του ίδιου καλλιτέχνη δημοπρατήθηκαν πέρσι από τον οίκο Christie’s με τιμή εκκίνησης 100.000-150.000 λίρες έκαστο!
Το άγαλμα του έφιππου Κοζάκου
Και μπορεί ο σπάνιος και πολύτιμος έφιππος Κοζάκος να μην κινδυνεύει, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την ιστορική ρωσική καμπάνα του Τατοΐου καθώς η βάση στην οποία στηρίζεται είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Γι' αυτό και μετά την σχετική ενημέρωση που έλαβε από το τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να γίνει άμεσα η μεταφορά της σε κλειστό, στεγασμένο χώρο όπου φυλάσσονται και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, προκειμένου να προστατευθεί αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρης κι όταν έρθει η ώρα να στηθεί και πάλι στην αρχική της θέση.
Η εντυπωσιακή σκάλα που συνδέει τα δύο διαφορετικά επίπεδα των κήπων του πρώην βασιλικού Ανακτόρου

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού, σε πολλά και διαφορετικά σημεία του κτήματος, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται καθημερινά νέες εντυπωσιακές εικόνες του ανακτορικού συγκροτήματος που ήταν επί δεκαετίες κρυμμένες όπως ο δύο εντυπωσιακές σκάλες, σε σχήμα βεντάλιας, που συνδέουν τα δύο επίπεδα του κήπου. 

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Βρετανία: Η «Μέρα Ελευθερίας» στις 19 Ιουλίου δεν βάζει τέλος στην πανδημία- Φόβοι για 100.000 ημερήσια κρούσματα

Χαϊδάρι: Η εξαφάνιση ήταν αρπαγή - Στα χέρια Αλβανού που την εξέδιδε, βρέθηκε η 17χρονη Αμάντα

Κρήτη: Αγωνία για τον 16χρονο Νικόλα - Ξεκίνησε η διαδικασία αφύπνισης μετά τη σοβαρή χειρουργική επέμβαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr