Τατόι: Κάηκε μέρος της δασικής περιοχής, δεν κινδυνεύει προς το παρόν η ανακτορική ενότητα του κτήματος

Στην Αθήνα εσπευσμένα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη - «Είναι απαραίτητο να καταρτιστεί οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο απομάκρυνσης των κινητών μνημείων» δηλώνει στο protothema.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Φίλων του Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής

Τη στιγμή που η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης απειλεί με το μένος της την ευρύτερη περιοχή, το πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου έρχεται αντιμέτωπο με την 4η καταστροφική πυρκαγιά της ιστορίας του ξυπνώντας άσχημες μνήμες από το παρελθόν και τους πύρινους εφιάλτες του 1916, του 1945 και του 1974. Τότε που η περίφημη ρωσική καμπάνα, που είχε παραγγείλει από την γενέτειρά της η Βασίλισσα Όλγα, η οποία, κατά τραγική ειρωνεία ανακαλύφθηκε πριν λίγες εβδομάδες στην περιοχή των στάβλων καλυμμένη από πυκνή βλάστηση, χτυπούσε δυνατά και ασταμάτητα προειδοποιώντας όλους όσοι ζούσαν στο κτήμα να προστατευθούν από την πύρινη λαίλαπα.  

Η ιστορική ρωσική καμπάνα

Δυστυχώς οι πύρινες γλώσσες έχουν ήδη καταπιεί ένα κομμάτι του καταπράσινου δάσους, στην περιοχή του κάτω ιστορικού ορίου του Κτήματος Τατοΐου  το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον ιστορικό πυρήνα του.  Όπως δήλωσε στο protothema.gr  o Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής, η φορά του ανέμου έσπρωξε, σε πρώτη φάση, τη φωτιά προς την Εθνική Οδό με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τον κεντρικό ανακτορικό πυρήνα. «Αν ο άνεμος ήταν νοτιο - ανατολικός, θα βλέπαμε το Τατόι να καίγεται, μαζί με όλους τους ακίνητους θησαυρούς του χωρίς να μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα» εξηγεί ο κ. Κουτσαβλής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «είναι απολύτως απαραίτητο να συνταχθεί ένα οργανωμένο, επιχειρησιακό σχέδιο απομάκρυνσης των κινητών μνημείων του κτήματος (άμαξες, πολυτελή αυτοκίνητα, έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα κ.α) προκειμένου θα θωρακιστούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων». 

Ο μεγάλος κίνδυνος, όπως επισημαίνει ο κ. Κουτσαβλής είναι να αλλάξει η φορά του ανέμου και να φθάσει η φωτιά στην επίσημη οδό εισόδου στο κτήμα, στο τέρμα του Τατοΐου ή να περάσει στην περιοχή των Θρακομακεδόνων απ΄όπου επίσης είναι πολύ εύκολο να διεισδύσει στο κτήμα.

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα η Λίνα Μενδώνη 

Επί ποδός βρίσκεται και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη να επιστρέφει εσπευσμένα από την περιοδεία της στις Κυκλάδες προκειμένου να μεταβεί απευθείας στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίαw και τις αρμόδιες υπηρεσίες του περιφρουρούν τα κινητά μνημεία να βρίσκονται σε επιφυλακή. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως το φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου συμπεριλαμβάνεται στις μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.  

Ο Νίκος Χαρδαλιάς με την Λίνα Μενδώνη κατά την επίβλεψή τους στα προληπτικά έργα καθαρισμού που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιουνίου στο Τατόι

Πριν από ενάμιση περίπου μήνα, εξάλλου, ξεκίνησε μία επιχείρηση έργων καθαρισμού στους χώρους του ανακτορικού τμήματος του κτήματος, κατά την διάρκεια της οποίας απομακρύνθηκαν μεγάλες ποσότητες ξερών κλαδιών και εύφλεκτων υλών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βόμβες σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Τα προληπτικά αυτά έργα πυροπροστασίας στο Τατόι πραγματοποιήθηκαν υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Δρυάδες για την αντιπυρική θωράκιση περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας στην Αττική. 

Ειδήσεις σήμερα:

Δάφνη: Στον ανακριτή σήμερα ο συζυγοκτόνος - Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την κατάθεσή του

Χατζηδάκης: Επ’ αόριστον αναστολή σε ανεμβολίαστους νοσοκομείων - μονάδων φροντίδας από 16 Αυγούστου

Η Όλγα Μπακομάρου στον Δημήτρη Δανίκα: Οι 20 συνεντεύξεις από τις οικογένειες Μητσοτάκη - Παπανδρέου που έγραψαν Ιστορία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr